Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Lamda Development: Μπαράζ αιτήσεων ακύρωσης κατά του Mall...

H Lamda θα έχει το δικαίωμα να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο την αποκατάσταση οποιασδήποτε τυχόν ζημίας υποστεί!!!
Συνεχίζονται πάνω από μία δεκαετία οι προσφυγές και οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του εμπορικού κέντρου The Mall της Lamda Development στο Μαρούσι.
Στις 13 Ιουνίου του 2017 (ύστερα από 18 αναβολές!!!) θα συζητηθεί η 3η & η 4η αίτηση ακύρωσης που επιδιώκουν την ακύρωση σειράς προεγκρίσεων και αδειών λειτουργίας αντίστοιχα, που έχει εκδώσει ο Δήμος Αμαρουσίου για καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου, με την αιτιολογία ότι στηρίζονται σε αντισυνταγματικό νόμο. 
Η συζήτηση της τρίτης και τέταρτης αίτησης ακύρωσης έχει οριστεί ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, oι νομικοί της σύμβουλοι εκτιμούν ότι θα γίνουν δεκτές.
Τέλος, υπάρχει & 5η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚ, με την οποία εγκρίθηκε η πώληση προς την Lamda του ακινήτου του Ο.Ε.Κ. επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το παραπάνω Εμπορικό Κέντρο. 
Και πάλι βάση της αίτησης αποτελεί η αντισυνταγματικότητα του Ν. 3207/2003. 
H συζήτηση της πέμπτης αίτησης ακύρωσης έλαβε χώρα στις 21.03.2017, μετά από διαδοχικές αναβολές και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Η πέμπτη αίτηση ακύρωσης εκτιμάται ότι θα απορριφθεί λόγω αναρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η προσβαλλόμενη απόφαση δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη.
Σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις υποθέσεις η Lamda έχει ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων.
Όπως πάντως επισημαινει σε περίπτωση ευδοκίμησης των παραπάνω αιτήσεων ακύρωσης, η Lamda θα έχει το δικαίωμα να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο την αποκατάσταση οποιασδήποτε τυχόν ζημίας υποστεί από την αιτία αυτή.
Tο μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης
Το 2014 το the Mall, ανακυρήχτηκε παράνομο και με τη βούλα του Συμβούλιου της Επικρατείας.
Με απόφαση του το ΣτΕ έκρινε ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ δεν υπήρξε και ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.
Πώς χτίστηκε το μεγαλύτερο αυθαίρετο από τον Ομιλο Λάτση
Όλα ξεκίνησαν το 1995 όταν η δημοτική αρχή Αμαρουσίου προχώρησε στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με την οποία η περιοχή του Αγίου Θωμά μετατράπηκε από αμιγούς σε γενικής κατοικίας, ανοίγοντας τον δρόμο για εμπορικές χρήσεις
Τέσσερα χρόνια αργότερα η αλλαγή ακυρώνεται με απόφαση του ΣτΕ.
Το 2001, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης συντάσσει το νόμο 2947/2001 (περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας), που προβλέπει στο Χωριό Τύπου τη λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου», αλλάζοντας έτσι εκ νέου τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας.
Μάλιστα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1.
Η ανακοίνωση του έργου προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Αμαρουσίου και ξεκινούν οι πρώτες προσφυγές.
Λίγο αργότερα η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης και το εμπορικό κέντρο αυξάνεται στα 75.000 τετραγωνικά.
Ξεκινά ο πρώτος διαγωνισμός για την κατασκευή του συγκροτήματος. 
Οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται και τα έργα τοπυ εμπορικού κέντρου ξεκινούν.
Το 2003 το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικούς και τους δύο νόμους για το εμπορικό κέντρο. 
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλά προωθεί την παράκαμψή της με νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ τα έργα συνεχίζονται.
Την ίδια χρονιά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να ξεπεράσει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, επινοεί τη... συνταγή: ο νόμος «επέχει θέση» αδείας, ούτως ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.
Ετσι τον Νοέμβριο του 2005 γίνονται τα εγκαίνια του Mall, με κορυφαίους υπουργούς της Ν.Δ. να κόβουν την κορδέλα.
                                                                             Ελένη Μπότα
                                                                        www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου