Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του εθνομάρτυρα του Ποντιακού Ελληνισμού Νίκου Καπετανίδη

Παρουσία δεκάδων Ποντιακών Σωματείων, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης & ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Ν. Καπετανίδης» τέλεσαν τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του εθνομάρτυρα του Ποντιακού Ελληνισμού, του ηρωικού δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, τιμής ένεκεν για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό.   
Η Προτομή βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διονύσου, Σκρα & Μπραχαμίου, δίπλα στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών, τοποθετημένη πάνω σε μαρμάρινη βάση, που προσέφερε ο Δήμος Αμαρουσίου. 
Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γκάγκικ Αλτουμιάν και αποτελεί δωρεά της κας Γεωργίας Ασιατίδου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση  από τον πατέρα Λάμπρο του Ι.Ν. Κοσμά του Αιτωλού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του Νίκου Καπετανίδη σημείωσε:

«Μελετώντας την ποντιακή ιστορία διαπιστώνουμε τη βαρύνουσα σημασία των ηθικών αξιών των Ποντίων - τόσο σε καθημερινές όσο και σε ιδιαίτερες στιγμές - που σημάδεψαν την πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η στάση του Νίκου Καπετανίδη, δημοσιογράφου κι εκδότη, στα δικαστήρια της Αμάσειας. Παρόλο που ο διαβόητος Τοπάλ Οσμάν είχε επισκεφτεί τον Νίκο Καπετανίδη στα γραφεία της εφημερίδας Εποχή, ώστε να τον τρομοκρατήσει και να πάψει την εθνική και αγωνιστική του δράση, εκείνος δεν λιποψύχησε στιγμή, καθώς ήταν ολόψυχα ταγμένος στη δημιουργία ποντιακού κράτους.
Στην απαγγελία του κατηγορητηρίου ότι αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του Πόντου, όχι μόνον δεν δίστασε να το παραδεχθεί, αλλά πρόσθεσε πως ήθελε την ένωση του Πόντου με την Ελλάδα.
Η θαρραλέα απάντηση του Νίκου Καπετανίδη προκαλεί δικαιολογημένα το θαυμασμό. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η ισχυρή αίσθηση της εθνικής ταυτότητας ήταν αυτή που διατήρησε τον ελληνισμό του Πόντου αδιάσπαστο στο πέρασμα των αιώνων. Η τελευταία του κραυγή, λίγο πριν από την αγχόνη, ήταν: «Ζήτω η Ελλάς!».
Ο Νίκος Καπετανίδης με τη γενναιότητά του εξέφρασε απόλυτα τα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο: «εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον». 
Και ήταν μόλις 32 χρονών.»
Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης «η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος.
Προσωπικότητες όπως ο Νίκος Καπετανίδης ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι' αυτό που θα τους κληροδοτήσουμε.»
Ακολούθησαν οι ομιλίες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου κ. Δημήτρη Κοσμίδη, από την Αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κα Σωτηριάδου και από την ανιψιά  της δωρήτριας κα Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου.
Την εκδήλωση διάνθισαν Ποντιακοί Χοροί και τραγούδια από το Τοπικό Ποντιακό Σύλλογο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Ρένα Χαλιώτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ρώτας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Πέππας, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Καρλαύτης, Ελένη Λέκκα Στέφανος Τσιπουράκης και Δημήτρης Σμυρνής.
Συμμετείχαν επίσης τα Ποντιακά Σωματεία:
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν.Ιωνίας «Σινώπη»
Η Ένωση Ποντίων Δροσιάς
Η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου
Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»
Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων
Ο Σύλλογος Μεταμόρφωσης
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας (ΕΝ..ΠΟ.ΝΕ) 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρενα Χαλιώτη.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου