Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αλλαγές στην φορολόγηση των βουλευτών & την χρηματοδότηση των κομμάτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των βουλευτών αλλά και στους τρόπους και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων περιέχει το πολυνομοσχέδιο που αποτυπώνει την συμφωνία με τους θεσμούς, που κατατέθηκε το Σάββατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Βουλή.
Σχετικά με την φορολόγηση των βουλευτών η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει το εξής: 
«Καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1-1-2017 και μετά, τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ζ Ψηφίσματος του έτους 1975 σχετικά με την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή».
Δηλαδή οι βουλευτές θα φορολογούνται πλέον για το σύνολο των αποδοχών τους καταβάλλοντας -λόγω ύψους εισοδήματος- τον υψηλότερο συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης και συνολικά θα υπάγονται στην βαθμίδα των υψηλών συντελεστών.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 44 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων στα άρθρα 36, 39,40 και 45 προβλέπονται τα εξής:
Μειώνεται στο 10% από το 40% που ίσχυε έως σήμερα το «ακατάσχετο» των λογαριασμών για τα πολιτικά κόμματα που έχουν «κόκκινα δάνεια». 
Το ποσοστό βέβαια αφορά αποκλειστικά τα ποσά που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.
Για οποιαδήποτε άλλη πηγή εσόδων εφαρμόζονται όσα ισχύουν συνολικά για τις δανειακές οφειλές.
Αλλάζει ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων.
Δεν μπορεί πλέον να δίνεται ως εγγύηση για τον δανεισμό ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της κρατικής χρηματοδότησης.
Αλλάζουν επίσης οι «διατυπώσεις διαφάνειας» 
– όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- ενώ οι ποινές για όσους παραβούν τους κανονισμούς θα έχουν επιπτώσεις στην κρατική χρηματοδότηση.
Η χρηματοδότηση μέσω ανώνυμων κουπονιών περιορίζεται στα 50 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.
Καταργείται η δυνατότητα εξορμήσεων οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων επίσης επέρχονται τεχνικές αλλαγές στην τήρηση βιβλίων και στον τρόπο που θα ελέγχονται τα κόμματα από την Επιτροπή Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης.
Η ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα.
Επίσης περιορίζεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για τους ιδιώτες που ενισχύουν πολιτικούς σχηματισμούς - κόμματα ενώ έως σήμερα προβλέπονταν ότι εκπίπτει ολόκληρη.
Το «πλαφόν» των πληρωμών εκτός τραπεζικού συστήματος ορίζεται στα 20 χιλιάδες ευρώ για τα κόμματα και σε 500 ευρώ για τους υποψηφίους σε εκλογές.
Οποιαδήποτε ενίσχυση σε πολιτικό κόμμα ξεπερνά τα 500 ευρώ πρέπει να γίνεται μέσω τράπεζας (το προηγούμενο όριο ήταν 1500 ευρώ)
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει περικοπές μεγαλύτερες των 4 δις για την 3ετία 2018-2021 στις συντάξεις και αυξήσεις δημοσιονομικών εσόδων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου παρουσιάζει τα λεγόμενα «αντίμετρα» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε αντίστοιχο ύψος.
Ως προϋπόθεση τίθεται η ύπαρξη των προβλεπόμενων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (επίσης ενσωματώνεται) πρωτογενών πλεονασμάτων μεγαλύτερων των 3,5% του ΑΕΠ καθώς και την σύμφωνη γνώμη των θεσμών με ειδική αναφορά στο ΔΝΤ.
Το νομοθέτημα θα συζητηθεί την Δευτέρα και την Τρίτη στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής και την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος όπου και θα ψηφιστεί.
Γ.Λ.

                             =============================================
                                              ΠΗΓΗ:www.vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου