Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πρώτη συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν

Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, στο πρώτο επίσημο ταξίδι εκτός των συνόρων του νέου προέδρου της Γαλλίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τον υποδέχθηκε με μία χειραψία, πριν από τελετή υποδοχής με στρατιωτικές τιμές. 
Οι δυο τους είχαν συναντηθεί ξανά, κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν.
Επειτα από τη συνάντησή τους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να συζητήσει αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, αν είναι απαραίτητες, ιδέα στην οποία δήλωσε ανοιχτός και ο Μακρόν, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτό το ζήτημα. 
Ακόμη, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μία δυνατή Γαλλία και εγώ είμαι αφοσιωμένη σε αυτό».
Πάντως, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές σε Συνθήκες δεν είναι ένα θέμα που θα πέσει απευθείας στο τραπέζι.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε και αν προκύψει ότι χρειάζεται μία αλλαγή Συνθήκης, τότε είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», σημείωσε.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ αλλά και για να γίνει πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.
Ακόμη, ο Μακρόν δήλωσε την αντίθεσή του σε μια αμοιβαιοποίηση των χρεών του παρελθόντος στην ευρωζώνη. 
Οπως είπε, δεν υπερασπίζεται την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιοποίησης των προϋπάρχοντων χρεών στην Ευρωζώνη. Πρόσθεσε όμως είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.
Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που κρατούσαν σημαίες της ΕΕ, της Γαλλίας της Γερμανίας, όπως και ένα πανό με το μήνυμα «Στο όνομα της φιλίας», είχε συγκεντρωθεί έξω από την Καγκελαρία, για να δει τον Μακρόν, σύμφωνα με το Associated Press.
Πριν από τη συνάντηση, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υποδεχθεί τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας με ανοιχτό μυαλό, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων Παρισιού- Βερολίνου. 
Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ, το Brexit και την άμυνα.
                                                                   Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου