Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το Σάββατο η Ημερίδα του ΙΔΙΣ για τον «Ατυχή Πόλεμο του 1897»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, η «Ομάδα Στρατιωτικής Ιστορίας του Τομέα Αμυντικών Θεμάτων» του ΙΔΙΣ, διοργανώνει το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 Ημερίδα με θέμα τις πολιτικές, στρατηγικές και στρατιωτικές όψεις του πολέμου.
Σκοπός της Ημερίδας είναι να φωτιστούν οι κυριότερες πτυχές του γνωστού ως αλλά και να αναδειχθούν οι λιγότερο γνωστές πλευρές του.
Εκλεκτοί ομιλητές, οι οποίοι έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα από διάφορες σκοπιές και σε βάθος χρόνου, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και τις πρωτότυπες εισηγήσεις τους την Ημερίδα, και νέοι ερευνητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, οι οποίες αποτελούν προϊόν έρευνας σε πρωτογενείς πηγές.
Η Ημερίδα χωρίζεται σε τρεις ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι πολιτικές όψεις του πολέμου.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάνης Γιανουλόπουλος θα παρουσιάσει τα οδυνηρά αίτια αλλά και τις διδακτικές επιπτώσεις του χαρακτηριζόμενου ως «ατυχούς» πολέμου.
Ο Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Ιστορίας και διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Δημήτρης Μαλέσης θα εστιάσει στην ανισορροπία μεταξύ των μεγαλεπήβολων στόχων και των πενιχρών μέσων του Ελληνικού Βασιλείου.
Ο ιστορικός Χαράλαμπος Βόγιας θα παρουσιάσει τις παγκόσμιες καινοτομίες που χαρακτηρίζουν τον Πόλεμο του 1897, προβάλλοντας τρία σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα.
Την πρώτη ενότητα θα συντονίσει ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του ΙΔΙΣ Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.
Στην δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές και στρατιωτικές όψεις του πολέμου.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Γκαρτζονίκας θα αναλύσει τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις και την διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τον πόλεμο του 1897. 
Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων σε στρατιωτικές σχολές Ιωάννης Παπαφλωράτος θα επικεντρωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μέτωπο της Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας πολλά στοιχεία για την κατάσταση του Ελληνικού Στρατού αλλά και την διπλωματική διελκυστίνδα που οδήγησε στην τελική συνθήκη ειρήνης. 
Ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Μαζαράκης, επικεφαλής της Ομάδας Ναυτικής Στρατηγικής του Τ.Α.Θ., θα συγκρίνει την ελληνική ναυτική στρατηγική στον Πόλεμο του 1897 με αυτήν στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Την δεύτερη ενότητα θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Κολιόπουλος.
Στην τρίτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι εργασίες των ερευνητών της Ομάδας Στρατιωτικής Ιστορίας του Τ.Α.Θ.
Στην ενότητα αυτή θα καλυφθεί μια ευρεία θεματολογία σχετικά με τον Πόλεμο του 1897: 
πως αντιμετωπίστηκε από τους ξένους πολεμικούς ανταποκριτές, από τον ελληνικό τύπο, αλλά και από την τουρκική πλευρά · ποια ήταν η σημασία του σιδηροδρομικού δικτύου για τον πόλεμο, τι προβλήματα παρουσιάστηκαν στην οργάνωση του ελληνικού στρατού αλλά και πως εμφανίστηκε το φαινόμενο της «τριβής» του Κλαούζεβιτς κατά τις επιχειρήσεις, και, τέλος, πως εξελίχθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Μέτωπο της Ηπείρου.
Την τρίτη ενότητα θα συντονίσει ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής και επικεφαλής της Ομάδας Στρατιωτικής Ιστορίας Σπύρος Κατσούλας.
Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν στις 09:30 και η Ημερίδα θα διαρκέσει από τις 10:00 έως τις
►15:00. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας.
►09:30 – 10:00: Προσέλευση
►10:00 – 10:15: Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμός & εισαγωγικό σχόλιο
“Η αξία της μελέτης του Πολέμου του 1897.” Σπύρος Κατσούλας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικής, Επικεφαλής της Ομάδας Στρατιωτικής Ιστορίας του ΤΑΘ, ΙΔΙΣ.
►10:15 – 11:45 Α’ Ενότητα: Οι πολιτικές όψεις του Πολέμου του 1897
Προεδρεύων: Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής ΙΔΙΣ.
“Ο Πόλεμος του 1897: “Ατυχής”, αναπόφευκτος ή μήπως διδακτικός;” Γιάνης Γιανουλόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Ανισορροπία παθολογική μεταξύ μεγάλου σκοπού και πενιχρών μέσων: ο Πόλεμος του 1897 και η Μεγάλη Ιδέα.” Δημήτρης Μαλέσης, Διδάκτωρ Ιστορίας & Εντεταλμένος Διδασκαλίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
“Οι παγκόσμιες καινοτομίες του Πολέμου του 1897.” Χαράλαμπος Βόγιας, Μηχανικός Μηχανολόγος & Ιστορικός.
Ερωτήσεις – Συζήτηση
►11:45 – 12:00 Διάλλειμα
►12:00 – 13:45 Β΄ Ενότητα: Οι στρατηγικές & στρατιωτικές όψεις του Πολέμου του 1897
Προεδρεύων: Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής & Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Η ανώτατη διεύθυνση του πολέμου και οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις.” Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, Αντιστράτηγος ε.α., υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Ο Πόλεμος του 1897: οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Θεσσαλίας.” Ιώαννης Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Διδάσκων σε στρατιωτικές σχολές.
“Συγκριτική ανάλυση της Ναυτικής Στρατηγικής στους Πολέμους 1897 & 1912-13.” Πλωτάρχης Σπυρίδων Μαζαράκης, MS Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών, Επικεφαλής της Ομάδας Ναυτικής Στρατηγικής του ΤΑΘ, ΙΔΙΣ.
Ερωτήσεις – Συζήτηση
►13:45 – 14:00 Διάλλειμα
►14:00 – 15:00 Γ’ Ενότητα: Παρουσιάσεις ερευνητών Ομάδας Στρατιωτικής Ιστορίας
Προεδρεύων: Σπύρος Κατσούλας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικής, Επικεφαλής Ομάδας Στρατιωτικής Ιστορίας του ΤΑΘ, ΙΔΙΣ.
“Οι πολεμικοί ανταποκριτές στον Πόλεμο του 1897.” Αφροδίτη Γιαπράκα, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Πως αποτύπωσε ο ελληνικός τύπος τον Πόλεμο του 1897.” Νίκη Ρήγα, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Ο Πόλεμος του 1897 από την τουρκική πλευρά.” Αικατερίνη Σιωμοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Ο ρόλος των σιδηροδρόμων στον Πόλεμο του 1897.” Παναγιώτα Χατζηλυμπέρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Η οργάνωση του ελληνικού στρατού κατά τον Πόλεμο του 1897.” Αναστάσιος Κωστόπουλος, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
“Το φαινόμενο της τριβής κατά Κλαούζεβιτς και ο Πόλεμος του 1897, Αριστείδης Δημητράτος, προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου.” Παναγιώτης Καρακώστας, προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου