Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Αδικαίωτο εν μέσω Μνημονίου το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως εκφράζονται από το συμπυκνωμένο τρίπτυχο «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», παραμένουν αδικαίωτα και εκφράζοντας σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η νέα «χούντα» της αγοράς & του ΔΝT βάζει στον γύψο με τα μνημόνια ακόμα και την αστική δημοκρατία. 
Η κυβερνητική πολιτική, όπως εξυφαίνεται από Βρυξέλλες και ΔΝΤ, κατεδαφίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία, το οκτάωρο, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ιδιωτικοποιεί κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια), ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και «απελευθερώνει» τις απολύσεις. 
Ποτέ άλλοτε και σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης δεν σημειώθηκε τόσο βίαιη ανακατανομή πλούτου, που οδηγεί στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής, τη μαζική πτώχευση του λαού, στις αυτοκτονίες, στην ανεργία και την πείνα.
Το ψωμί λιγοστεύει καθημερινά με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, 1,5 εκατομμύριο άνεργους και 40.000 αστέγους, ενώ χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν το ψωμί της ξενιτιάς. 
Ταυτοχρόνως, το αίτημα για μια καθολική, δημόσια & δωρεάν εκπαίδευση, που να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, βρίσκει την ιστορική αναφορά στο ανθρωπιστικό όραμα για μια λαϊκή παιδεία, όπως αποτυπώθηκε στα ντοκουμέντα του Νοέμβρη, ενάντια στην Παιδεία που υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς.
 Η εκπαιδευτική πολιτική συρρικνώνει τις ήδη χαμηλές δαπάνες, με λιγότερα σχολεία χωρίς να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες λειτουργίας τους και με ελλείψεις εκπαιδευτικών. 

Μετατρέπεται σε εμπόρευμα για «λίγους και εκλεκτούς» υποβαθμίζοντας τη μόρφωση σε πανάκριβες δεξιότητες διά βίου ειδίκευσης και κατάρτισης. 
«Η εγκαθίδρυση της Λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την Εθνική Ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα…», όπως έγραφε η διακήρυξη της Σ.Ε. του Πολυτεχνείου και το σύνθημα «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» που ήταν γραμμένο στην πύλη επανέρχεται με τον πιο επίκαιρο τρόπο.

Η έλευση του προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτεί την άσκηση πιέσεων για το Αιγαίο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την προσφυγική κρίση, τις διαφορές στα Βαλκάνια (ονομασία ΠΓΔΜ, Τσάμηδες). 
Αλλά και σε ζητήματα ενεργειακής εκμετάλλευσης στον εδαφικό και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Για το χρέος και τις «μεταρρυθμίσεις» για θέματα προώθησης των αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων στην Ελλάδα. 
Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πρόθυμη να προσφέρει «γη και ύδωρ». 
Τους νεκρούς του Πολυτεχνείου τους τιμάμε πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης και αγωνιζόμενοι σήμερα ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες, ενάντια σε μνημόνια, ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στα φασιστικά φαντάσματα που επανέρχονται προφέροντας ως λύση την ανθρωποφαγία και την τυφλή βία απέναντι σε ταλαίπωρους και εξαθλιωμένους.
                                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ*

                                               ◾Εκπαιδευτικός, ερευνητής
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου