Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Συγκρότημα κατοικιών Uptown Residences:Ανοίξαμε & σας περιμένουμε…στον Αγιο Θωμά!

Εκτός από την αισθητική που γοητεύει και αντανακλά την κουλτούρα και τις ανάγκες κάθε εποχής, την πρωτοπορία στη χρήση και τον συνδυασμό νέων υλικών, η αρχιτεκτονική διακρίνεται επίσης και για την επίλυση «προβλημάτων» που συνήθως δεν τα προσέχουμε, και έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι πετυχημένη.
Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα κατοικιών Uptown Residences στον Αγιο Θωμά του Αμαρουσίου, που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο BLP και είναι ένα από τα σημεία που θα δεχθούν τους φίλους της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο του φετινού, 3ου Open House Athens.
Οι αρχιτέκτονες βρέθηκαν μπροστά στον προβληματισμό του σχεδιασμού πολλών κτιρίων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων, με κατοικίες διαφόρων μεγεθών που έπρεπε να διακρίνονται από ομοιομορφία και κομψότητα, χωρίς να θυμίζουν ένα εσωστρεφές συγκρότημα κατοικιών.
                                                 «Τυπολογικό υβρίδιο»
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα η ομάδα του γραφείου δημιούργησε ένα «τυπολογικό υβρίδιο», όπως μας εξηγεί η αρχιτέκτονας Χριστίνα Λουκοπούλου, το οποίο αποτελείται από επτά κτίρια που σχηματίζουν ένα τεθλασμένο «S», με αποτέλεσμα να μη δίνεται η αίσθηση ενός κλειστού συγκροτήματος κατοικιών.

«Προσπαθήσαμε να μην υπάρχουν εσωτερικά και εξωτερικά διαμερίσματα. Με το σχήμα του τεθλασμένου S εισάγαμε τον δημόσιο χώρο μέσα στο συγκρότημα», σημειώνει η κ. Λουκοπούλου.
Πράγματι, δύο μεγάλοι εσωτερικοί πεζόδρομοι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι όχι μόνο από τους κατοίκους του Uptown Residences αλλά και από τους περίοικους, διατρέχουν τα δύο μεγάλα ανοίγματα του οικοπέδου παράλληλα με τους κήπους των ισόγειων κατοικιών, μια παιδική χαρά και τους κοινόχρηστους χώρους.
Μια ενδιαφέρουσα «οφθαλμαπάτη» αποτελούν οι λευκές οριζόντιες ζώνες από μπετόν στην εξωτερική όψη του συγκροτήματος που «ενώνουν» τα επτά διαφορετικά κτίρια.
«Οι ζώνες λειτουργούν σαν ένα φίλτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής στη βεράντα και μοιάζουν να αιωρούνται», υπογραμμίζει η αρχιτέκτονας.
Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μικρά «διαμάντια» που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους των Αθηνών.
Ενα από αυτά είναι και το τριώροφο, λιθόκτιστο, νεοκλασικό του 1905 επί της Βίκτωρος Ουγκό που υψώνεται φωτεινό ανάμεσα στα δύο διπλανά του εγκαταλελειμμένα κτίσματα.
Εργο του αρχιτέκτονα Πάνου Καραθανασόπουλου (αρχιτέκτονα του θρυλικού ξενοδοχείου Ακταίον) με μαρμάρινα φουρούσια, γύψινα διακοσμητικά, φεγγίτες στις εξώπορτες και περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί τη νεοσύστατη ΜΚΟ «Higgs», μια «σχολή» για υφιστάμενες ΜΚΟ ή για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σχήμα.
«Αυτή την περίοδο τρέχουμε ένα 12μηνο και ένα 4μηνο πρόγραμμα συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σχετικά με την οργάνωση μιας ΜΚΟ, την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, τη νομική μορφή, την προβολή των δράσεών τους», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Higgs Σωτήρης Πετρόπουλος, ενώ οι χώροι του προσφέρονται δωρεάν ή με ένα συμβολικό αντίτιμο σε συλλόγους και οργανώσεις για εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
                                            Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  09/04/2016
=============================================================                                                              Συγκρότημα κατοικιών Uptown Residences
                                                            ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το συγκρότημα καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο και αποτελείται από 7 κτήρια σε αντίστοιχα οικόπεδα. Συνολικά στον τριόροφο όγκο που ακολουθεί κλιμακωτά το κεκλιμένο έδαφος αναπτύσσονται 70 κατοικίες έκτασης 6.500τμ με ενιαίο υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Το κτήριο αναπτύσσεται ως ένα τεθλασμένο S που καταλαμβάνει το σύνολο του τετραγώνου αποτελώντας τυπολογικό υβρίδιο της περιμετρικής ανάπτυξης του τυπικού αστικού οικοδομικού τετραγώνου και της μοντερνιστικής προαστιακής ανάπτυξης σε παράλληλες μπάρες. 
Έτσι δημιουργούνται δύο εσωτερικοί πεζόδρομοι - ανοικτά αίθρια που φιλοξενούν κήπους ισογείων κατοικιών και κοινόχρηστους χώρους σε επαφή με τους χώρους πιλοτής που υπάρχουν σε τμήματα του συγκροτήματος.
Ο όγκος εκτείνεται αρκετά σε κάλυψη, ενώ παραμένει σχετικά χαμηλός. 
Μεγάλες και μικρότερες κατακόρυφες διαμπερότητες σε συνδυασμό με τις πιλοτές, κοινόχρησα περάσματα και υπαίθριους χώρους των κατοικιών δημιουργούν ένα συνεχές φωτεινό πορώδες σύνολο.
Οι όψεις χαρακτηρίζονται από λευκές οριζόντιες ζώνες που αποτελούν συμπαγή στηθαία για τα μπαλκόνια και εκτείνονται και πέρα από αυτά. 
Οι ζώνες αυτές σχηματοποιούν το γενικό Αθηναϊκό μπαλκόνι πολυκατοικίας, μεταθέτουν το αστικό όριο του κτηρίου έξω από την επιδερμίδα των κλειστών χώρων - την οικοδομική γραμμή- και επιχειρούν να οριοθετήσουν τη σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο σε αυτό το αιωρούμενο ασυνεχές φίλτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου