Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από το Κράτος, η «Υγειονομική διαχείριση μετακινούμενων πληθυσμών-προσφύγων»

Οι βασικές παράμετροι του στρατηγικού σχεδιασμού που πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναπτύχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, με θέμα «Υγειονομική διαχείριση μετακινούμενων πληθυσμών-προσφύγων».

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής.
Ειδικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου ανέλυσαν τις συνέπειες του προσφυγικού φαινομένου, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τη συνεννόηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των Υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για τη Δημόσια Υγεία, ώστε να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν τους μετακινούμενους αυτούς πληθυσμούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο αφορά στην υγειονομική πλευρά.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σε μήνυμά του το οποίο αναγνώστηκε κατά την ημερίδα, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κοινωνία, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας πως «οι Δήμοι παρά την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ούτε οι οικονομικοί πόροι, αλλά ούτε τα μέσα και το προσωπικό, κατάφεραν να διαχειρισθούν ως ένα βαθμό το πρόβλημα».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως το ζήτημα της υγειονομικής διαχείρισης των μετακινούμενων μεταναστών και προσφύγων, δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από το Κράτος και πρόσθεσε πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και ο ΙΣΑ ήταν διαρκώς στην πρώτη γραμμή. «Εθελοντές ιατροί προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, εμβολιάζουν παιδιά, φροντίζουν για τη φαρμακευτική κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας, με στόχο όχι μόνον την αρωγή στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και συνεργασία όλων των κρατικών δομών και των εθελοντικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας Στρατηγικός Σχεδιασμός της Υγειονομικής Διαχείρισης των μετακινουμένων πληθυσμιακών ομάδων και πρόσθεσε πως οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί είναι οι εξής:
Πολιτικές ενέργειες περιορισμού του αριθμού εισερχομένων προσφυγών - παράτυπων μεταναστών.
•►Άμεση καταμέτρηση και διαχωρισμός αυτών σε πρόσφυγες και  παράτυπους  μετανάστες.(εύρυθμη λειτουργία των κέντρων πρώτης καταγραφής-Hot Spots)
Αυστηρή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Συνθηκών της Γενεύης.
•►Άμεση επαναπροώθηση των προβλεπόμενων ατόμων βάσει της Συμφωνίας {20 Μαρτίου 2016}της  ΕΕ-Ελλάδος-Τουρκίας
Δράσεις και παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας.
•►Επιμερισμός άμεσα των προσφύγων
Διαχωρισμός των εθνικοτήτων (Σύριοι ,Αφγανοί, Ιρακινοί, Πακιστανοί κ.λπ.)
•►Ειδική μέριμνα για ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες.
ΑΥΣΤΗΡΟΣ έλεγχος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων ατόμων
•►Ενημέρωση –επικοινωνία του μετακινούμενου πληθυσμού.
Οργάνωση των καταυλισμών με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών
•►Οργάνωση των ροών προώθησης και επαναπατρισμού

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ευχή 
«η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε., να συμβάλλει θετικά στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, και τη συνεννόηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των Υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για την Δημόσια Υγεία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας, Π. Ευσταθίου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας πως θα παραδοθεί στο κράτος και στην ΚΕΔΕ.
Στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός, ταχύτητα και ευελιξία στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του σχεδίου, σχετικά με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών, την υγειονομική διαχείριση των προσφύγων αλλά και τους ορθούς τρόπους αξιοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.
                                                                 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                     Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                          E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου