Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Εξαιρετική η εκδήλωση για την 70η Επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην 70η Επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, & διοργάνωσε με επιτυχία ο «Σύνδεσμος Εφέδρων Αξ/κών Ανατολικής Αττικής» με την υποστήριξη του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού, παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης μαζί με πλήθος συμπολιτών που τίμησαν τη σημαντική αυτή επέτειο για τη χώρα μας. 
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου και ιδιαίτερα τον τέως Πρόεδρο του κ. Μελέτη Μπασδέκη που είχε την πρωτοβουλία της τιμητικής αυτής εκδήλωσης, καθώς και για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, στη σύντομη αναδρομή του στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, υπογράμμισε τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί την πιο τραγική σελίδα στην Παγκόσμια Ιστορία. 

Και μπορεί –σημείωσε- οι μνήμες να είναι τραγικές, χρειάζεται όμως να τις κρατούμε ζωντανές, τιμώντας τη θυσία των ηρώων μας, αλλά και ως ιστορικό δίδαγμα προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει η ανθρωπότητα τις φρικαλεότητες του ναζισμού.          
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Μελέτης Μπασδέκης αναφερόμενος στα γεγονότα του  Πολέμου υπογράμμισε:
 «…ύστερα από 20 χρόνια αφότου έληξε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα σύννεφα του πολέμου άρχισαν να συσσωρεύονται, η δε παγκόσμια ειρήνη να απειλείται για μια ακόμη φορά.

 Αρχίζει ακόμη μια μακρά περίοδος δοκιμασίας μας, από ένα πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες και αποτελέσματα. 
Ήλθε για μια ακόμη φορά η στιγμή που ο παραλογισμός θα υπερνικούσε τη σύνεση και η αφροσύνη τη λογική. Αποτέλεσμα εκατομμύρια νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι, γκρεμισμένες και ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά, καταστρεμμένες οικονομίες, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, κλάμα και οδυρμός.»Αναφερόμενος στα πολεμικές επιχειρήσεις που καθόρισαν τη έκβαση του πολέμου, έκανε ειδική μνεία στους ήρωες του ‘40  αποτίοντας  φόρο τιμής και ειδικότερα στους Μαρουσιώτες ήρωες που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας για να υπερασπιστούν της πατρίδας τους. Τον Γεώργιο Γεμελιάρη, το Θεόφιλο Κυζιρίδη, τον Κων/νο Μωραϊτόπουλο, και οι δύο αξιωματικοί Αντώνιος Παρασκευάς και Ελευθέριος Ντάσκας.

Ο κ. Μπασδέκης αναφέρθηκε επίσης στους Έλληνες ποιητές που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του έργου τους για να τιμήσουν τους ήρωες μας και να αποτυπώσουν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου, όπως η Βέμπο, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Πυθαγόρας κ.α.      
Στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Ρένα Χαλιώτη μεταξύ άλλων επισήμανε: « ο εορτασμός της επετείου αυτής αποτελεί σίγουρα μια τελετή που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να υποτιμήσουμε. Και η σημερινή εκδήλωση συμβάλει ακριβώς στο «ξεσκόνισμα» της μνήμης μας. Εάν δεν ανανεώνουμε περιοδικά την αντίθεση μας στις φρικαλέες πρακτικές του ναζισμού, ο πολιτισμός μας θα υποστεί πλήγματα στη δημοκρατική του υπόσταση.» 
Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/των Ανατ. Αττικής Θεόδωρος Μπριάνης, ο οποίος τίμησε τον κ. Μπασδέκη με  πλακέτα η οποία φέρει το σήμα των Εφέδρων Αξιωματικών.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο  Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νικόλαος Πέππας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Κόνιαρης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελευθέριος Μαγιάκης. Επίσης παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού π. Χρήστος,  σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Α/κων, ο Αντιπύραρχος Ηλίας Τσαπούρας, Διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αμαρουσίου, ο Πρόεδρος Δ.Δ. Σταμάτας  Ε. Πέππας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου