Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

«Τράπεζα Χρόνου» εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου!!!

Άλλη μία πρωτοποριακή κοινωνική δομή για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού στην πόλη, την Τράπεζα Χρόνου με χαρακτήρα ανταλλαγής προϊόντων υπηρεσιών με μονάδα συναλλαγής τον χρόνο, εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στον Δήμο Αμαρουσίου» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Πρωτοπόρος ο Δήμος Αμαρουσίου στις δομές κοινωνικής παρέμβασης αποτυπώνοντας τη βούληση του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη, για τη στήριξη του συνάνθρωπου που βρίσκεται σε ανάγκη, μέσω της νέας αυτής δομής διευρύνει περαιτέρω το πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης του.
Με την ευκαιρία της λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου του Δήμου Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Καινοτομώντας για άλλη μια φορά στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης του συνανθρώπου μας, υποδεχόμαστε στην πόλη μας μία δομή που έρχεται να χτίσει μία νέα συναλλακτική συμπεριφορά όπου υπηρεσίες και προϊόντα κοστολογούνται με βάση τον χρόνο και όχι το χρήμα. Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ροές, η Τράπεζα Χρόνου, η καινοτόμος αυτή δομή εισάγει μία νέα αντίληψη και μορφή αλληλεγγύης που θα λειτουργήσει προσθετικά στις υπάρχουσες δομές και ενισχυτικά στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής».
Η Τράπεζα Χρόνου που ξεκινάει στον Δήμο Αμαρουσίου είναι μια ακόμη πρωτοποριακή δράση που υποστηρίζεται μέσω ενός ηλεκτρονικού δικτύου με μέλη κατοίκους του Αμαρουσίου και μη.
Μέσω του ειδικά διαμορφωμένου ιστότοπου, τα μέλη θα ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα με αντίστοιχη πίστωση μονάδων χρόνου.
Κάθε μέλος θα μπορεί να προσφέρει και να λαμβάνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που επιθυμεί. Για τις υπηρεσίες που καθένας θα προσφέρει, θα πιστώνονται στον λογαριασμό του αντίστοιχες μονάδες χρόνου (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα - ΤΕΜ), τις οποίες στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει δεχόμενος υπηρεσίες και αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν.
Τις μονάδες συναλλαγής του χρόνου θα διαχειρίζεται η κεντρική μονάδα Τράπεζας Χρόνου.
Στη συγκεκριμένη δομή μονάδα συναλλαγής δεν είναι το χρήμα αλλά ο χρόνος. Για παράδειγμα, ένας υδραυλικός για μία βλάβη που θα επισκευάσει στο σπίτι ενός λογιστή, θα πιστωθεί εργασία στον λογαριασμό του κατ’ ελάχιστον μία ώρα. Αντίστοιχα, ο λογιστής για τη μία ώρα που του χρεώθηκε, σε αντάλλαγμα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχου χρόνου σε οποιοδήποτε μέλος της Τράπεζας Χρόνου ζητήσει λογιστικές υπηρεσίες.
Η ηλεκτρονική μορφή της Τράπεζας Χρόνου θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου με αναλυτικό κατάλογο υπηρεσιών προσφοράς και ζήτησης, κατάλογο και φωτογραφίες των προϊόντων ανταλλαγής, σύστημα εγγραφής μελών, και λίστα καταχωρημένων μελών.
Όποιος πολίτης δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να απευθύνεται για βοήθεια από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. – 5 μ.μ. στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου στον 3ο όροφο του Δημαρχείου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα).
Στη δομή της Τράπεζας Χρόνου θα παρέχονται ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, υποστήριξη και καθοδήγηση των ωφελούμενων που θα εξυπηρετούνται από αυτό μέσω κοινωνικού λειτουργού που θα στελεχώνει τη δομή.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ. στο τηλέφωνο 213 2038357 (Δήμητρα Κατεργάρη) καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση trapeza_hronou@maroussi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου