Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο «Ομιλος Ενεργών Πολιτών Αττικής», ο Β. Κόκκαλης & τα δέντρα στην περιοχή του 6ου Δημοτικού Σχολείου

Πυρά εναντίον του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου κ. Βασίλη Κόκκαλη, αναφορικά με την κοπή δέντρων ή το κλάδεμά τους στην περιοχή του 6ου Δημοτικού Σχολείου στον Παράδεισο, εκτόξευσε μέσω της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», το μέλος του «Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αττικής»,  κ. Ανάργυρος Παπακυριακόπουλος.
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι την διαμαρτυρία του κ. Ανάργυρου Παπακυριακόπουλου που έφερε τον εύηχο τίτλο «Ασέβεια στο περιβάλλον», έσπευσε να την «υιοθετήσει» & να την αναδημοσιεύσει στο περιοδικό του & ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον «ECOCITY»(έχει έδρα τον Παράδεισο Αμαρουσίου - Κεφαλληνίας 9, ΤΚ 151), ο οποίος συνεργάζεται συχνά-πυκνα με τον Δήμο Αμαρουσίου!!!
ΟΧΙ... Το «ECOCITY» δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει την άποψη του Αντιδημάρχου Βασίλη Κόκκαλη, γιαυτό & εμείς την δανειζόμαστε από την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» & την δημοσιεύουμε...

Με αφορμή το περιεχόμενο επιστολής του Ανάργυρου Παπακυριακόπουλου, εκπροσώπου του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αττικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο της 28ης Ιανουαρίου και αναπαράγει αναφορές του γεωπόνου - συντάκτη άλλης επιστολής Λάμπη Πετρίδη, σχετικά με το κλάδεμα δέντρων στην περιοχή του 6ου Δημοτικού Σχολείου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Πρώτον, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έγινε καμία κοπή δέντρων. Ούτε φυσικά μετατράπηκαν δέντρα σε κούτσουρα, όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή. Αυτό που έγινε ήταν κλάδεμα κλαδιών ευκαλύπτων της περιοχής, κατόπιν επανειλημμένων γραπτών και προφορικών αιτημάτων της Διεύθυνσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία επισήμανε την υψηλή επικινδυνότητα να υπάρξουν τραυματισμοί μαθητών από την πτώση στο προαύλιο του Σχολείου σπασμένων τμημάτων- κλαδιών από τα δέντρα αυτά. Ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός, επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια επιστήμονα-γεωπόνο του Δήμου Αμαρουσίου που έκανε αυτοψία στο χώρο, πριν πραγματοποιηθούν οι εργασίες κλαδέματος.
Δεύτερον, η ίδια επιστήμονας-γεωπόνος του δήμου επιβεβαιώνει ότι το κλάδεμα των δέντρων έγινε με απολύτως ορθό επιστημονικά τρόπο, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα τα συγκεκριμένα δέντρα να αναπτυχθούν ξανά.
Αλλωστε, ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της Γεωπονικής γνωρίζει ότι ο ευκάλυπτος αποτελεί είδος δέντρου που αναβλαστάνει από το ξύλο, γι' αυτό επιβάλλεται το περιοδικό κλάδεμα, και την επόμενη κιόλας βλαστική περίοδο θα έχει λάβει εκ νέου μεγάλο ύψος. Ο συντάκτης της επιστολής διαμαρτυρίας, που δηλώνει γεωπόνος, δεν το γνωρίζει αυτό;
Τρίτον, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει με την ασφάλεια και τη ζωή των παιδιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου. Γι' αυτό και θεωρούμε ως δήμος ότι πράξαμε το σωστό, κατόπιν συνεννόησης της Διεύθυνσης του σχολείου με την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του δήμου μας, προχωρώντας μέσω της διαδικασίας της εργολαβίας στο κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονταν στο χώρο του σχολείου αλλά και στην αυλή της συνορεύουσας πολυκατοικίας, περιφρουρώντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια και των ενοίκων της πολυκατοικίας.

Να επισημάνουμε ότι το κλάδεμα έγινε με έξοδα του δήμου και για λογαριασμό των ενοίκων της πολυκατοικίας που συνορεύει με το σχολείο, αν και δεν αποτελούσε δική μας υποχρέωση αλλά δική τους. Είναι ευθύνη των ενοίκων να αναλαμβάνουν για τα δέντρα της πολυκατοικίας τους και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πτώση σπασμένων κλαδιών από αυτά, όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ασφάλειας τόσο των μαθητών όσο και των περαστικών. Ασφαλώς ως δήμος επιφυλασσόμεθα να εξετάσουμε αν θα καταβληθεί από τους ενοίκους της πολυκατοικίας η δαπάνη που τους αναλογεί για το κλάδεμα που όφειλαν να είχαν πράξει σεβόμενοι την ασφάλεια των παιδιών που καθημερινά βρίσκονται στη σκιά των γέρικων δέντρων, των ανυποψίαστων περαστικών αλλά και τη δική τους.
Τ
έταρτο, στο ερώτημα που τίθεται τι έγιναν τα ξύλα της κοπής, ενημερώνουμε ότι τα τμήματα του δέντρου που αφαιρέθηκαν με το κλάδεμα, καταστράφηκαν επιτόπου από ειδικό κλαδοφάγο- καταστροφέα. Ενώ όσον αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων του εργολάβου που τίθεται επίσης στην επιστολή, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αν και δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου ο έλεγχος της συμμόρφωσης των εργολάβων στο ασφαλιστικό δίκαιο, στην περίπτωση που αφορά τις εργασίες κλαδέματος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου τηρήθηκαν όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Τέλος, ως δήμος σταθερά αποδεικνύουμε με πράξεις την περιβαλλοντική μας ευαισθησία. Και επειδή θεωρούμε πως όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια μας, ιδίως όταν οι πράξεις αυτές αφορούν την προστασία των δέντρων και του περιβάλλοντος, θα ήταν χαρά μας να βρεθούμε δίπλα με τον γεωπόνο κ. Πετρίδη, συντάκτη της επιστολής, αλλά και τον κ. Παπακυριακόπουλο και τους υπόλοιπους Ενεργούς Πολίτες της Αττικής, σε κάποια από τις επόμενες αναδασώσεις του ΣΚΑΪ που από κοινού με τον ΣΠΑΠ και τον Δήμο Αμαρουσίου υλοποιούμε».

                                                     Με εκτίμηση,
                                                 Βασίλης Κόκκαλης,

                         Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Αμαρουσίου
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου