Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

«Βράζουν» οι κάτοικοι για την απόφαση του ΣτΕ

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές συλλόγων & κατοίκων από το 2006 δημιουργώντας τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων του Αμαρουσίου για την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε νόμιμη την παραχώρηση του πρώην Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη LAMDA DEVELOPMENT. Νόμιμη κρίθηκε με ψήφους 38-3, από τη διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η παραχώρηση στην εταιρεία Lamda Development για 40 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), επί της Λεωφ. Κηφισιάς στο Μαρούσι, που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καθώς αναμένεται να καθαρογραφεί και επίσημη έκδοση της απόφασης, το σκεπτικό είχε να κάνει με τη δυνατότητα μετατροπής της χρήσης γης από αθλητικό σε επαγγελματικό χώρο ή χώρο ψυχαγωγίας, με την αιτιολογία ότι έτσι «προάγεται ο πολιτισμός».
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2006 υπεγράφη σύμβαση, μεταξύ της δημόσιας εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και της εταιρείας Lamda - Δομή. Σύμφωνα με αυτήν, τα 53.835 τ.μ. του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης παραχωρήθηκαν, για να μετατραπούν σε εμπορικό και επιχειρηματικό συγκρότημα (το σημερινό Golden Hall), παρά το γεγονός ότι ο χώρος βρισκόταν εντός του αθλητικού κέντρου του Ολυμπιακού Σταδίου.
Λίγο αργότερα, πάντα την ίδια χρονιά, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου, καθώς και 28 κάτοικοι του Αμαρουσίου (μεταξύ αυτών οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Δορύλαος Κλαπάκης) προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί η μίσθωση του κέντρου, ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει στο κράτος το δικαίωμα να παραχωρεί δημόσιες εκτάσεις σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, πολύ περισσότερο όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι το Κέντρο Τύπου, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα παραχωρηθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επίσης, υποστήριζαν ότι για την ανέγερση του Κέντρου Τύπου δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, κατά παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ενώ διαμαρτύρονταν για βλάβη του περιβάλλοντος και επιδείνωση του κυκλοφοριακού.
Η Ολομέλεια, δεχόμενη την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Ειρήνης Σαρπ, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, ενώ έκρινε ότι το κτίριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, που ουδέποτε ανακλήθηκε, ούτε ακυρώθηκε και είχαν προβλεφθεί οι μετα – ολυμπιακές χρήσεις του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο για μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων στο Μαρούσι και γενικά ανά την Ελλάδα, όπου πιθανότατα να ανεγερθούν εμπορικά κέντρα ή ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής του περίφημου επενδυτικού νόμου Fast Track και την υπαγωγή σε αυτόν διαφόρων αντιστοίχων μελετών, για κατασκευή κτιρίων εμπορικής χρήσης και μάλιστα με αυξημένο συντελεστή δόμησης. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες, η εκδίκαση της υπόθεσης του The Mall στο Ψαλίδι παραπέμπεται στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πλέον αρμόδιο για να κρίνει την συνταγματικότητα της ανέγερσής του. Του Κωσταντίνου Μιλόβα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου