Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ευτυχώς που δεν είναι δημόσιο ακίνητο ...

Τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου) κείμενο με τίτλο «Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας». Σε Παράρτημα του εν λόγω κειμένου παρατίθενται δημόσια ακίνητα προς αξιοποίησιν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Αναφέρονται και τέσσερα ακίνητα στον Δήμο Αμαρουσίου, εκτάσεως 49.000, 5.580, 6.830 και 4.275 τ.μ. αντιστοίχως. Τρόπος αξιοποίησης, η συνεργασία με τον Δήμο.

Ακίνητο με τα χαρακτηριστικά του Δασοκτήματος Συγγρού δεν περιέχεται στο κείμενο του ΙΣΤΑΜΕ. Όχι διότι το πολύτιμο δασόκτημα δεν ενδιαφέρει επενδυτικώς (αντιθέτως μάλιστα...), αλλά διότι ως περιουσία ιδιωτικού κοινωφελούς Κληροδοτήματος δεν είναι δημόσιο ακίνητο και άρα δεν μπορεί να ενταχθεί στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις των «50 δισ».
Για μια ακόμη φορά το ιδιωτικό κοινωφελές Κληροδότημα Συγγρού σώζει το Δάσος. Και για μία ακόμη φορά συλλαμβάνονται εν αδίκω όσοι εν ονόματι της εισόδου του κοινού στο ούτως ή άλλως ανοικτό στο κοινό δάσος, επιχειρούν την μετατροπή του σε δημόσιο ακίνητο.
Με την ευκαιρία αυτήν καλόν είναι να υπενθυμισθεί εκ νέου στους όποιους «σημαντικούς εκτός πολιτικής ανθρώπους της Ελλάδας» που θεωρούν ως «πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας την καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας» ότι το Δασόκτημα Συγγρού είναι ιδιωτικό και κοινωφελές, υποκείμενο στους εκ του σκοπού του Κληροδοτήματος Συγγρού περιορισμούς (χρήση για γεωργική εκπαίδευση και μόνον). Τίποτε άλλο.
Το Υπουργείο Γεωργικής Ασφάλισης και Τροφίμων γνωρίζει το καθεστώς του Δασοκτήματος Συγγρού. Γνωρίζει επίσης πόσο σημαντικός για την οικονομία της χώρας είναι ο περί εκπαιδεύσεως καλών γεωργών και κηπουρών σκοπός του Κληροδοτήματος. Τα μαθήματα του ΙΓΕ είναι περιζήτητα και η νέα Διοίκηση προχωρεί με γοργούς ρυθμούς σε νέες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, τις οποίες ελπίζομε το Υπουργείο να ενθαρρύνει και να ενισχύσει. Διότι το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας (που ανήκει και στις επόμενες γενιές), αλλά η παραγωγή, και δη, η πρωτογενής – γεωργία και κτηνοτροφία – την οποίαν οι δια του τσιμέντου «αξιοποιήσεις» των «σημαντικών ανθρώπων της Ελλάδας» (κατά Ντερούζ) επί δεκαετίες απαξιώνουν εις βάρος όλων μας.
Το Δασόκτημα Συγγρού ανήκει στο Κληροδότημα Ιφιγένειας Συγγρού, του οποίου αποκλειστικός σκοπός είναι η εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Διαχειριστής του Κληροδοτήματος Συγγρού είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου