Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για συγχωνεύσεις & καταργήσεις σχολείων

Διαμαρτυρίες και καταλήψεις

 Αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών αλλά και φορέων προκαλούν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους όλης της χώρας προκειμένου να συζητήσει το θέμα.
Για την ίδια ημέρα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλα τα Δ.Σ. των τοπικών Ενώσεών της (εκτός Αττικής) να οργανώσουν. παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην Αττική, την ίδια ημέρα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (Μαρούσι) στις 9 π.μ.
Συγχρόνως η ΟΛΜΕ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231080807

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ-ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ τη λήψη απόφασης σύμφωνα με την οποία:
To Δ. Σ. Αμαρουσίου είναι κατηγορηματικά αντίθετο στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων, που προτείνονται από το ΥΠΔΒΜΘ.
Τέτοια μέτρα, σημαίνουν για μας, υποβάθμιση του σχολείου της γειτονιάς, υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και διαμόρφωση πληθωρικών τμημάτων, ένταξη των πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων που θα προκύψουν στο αποτυχημένο και αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των 800 σχολείων «αναμορφωμένου προγράμματος».
Οι συνενώσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα σημερινά ανώτερα όρια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη μόρφωση των παιδιών κι ειδικά αυτών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πόσο μάλλον, όταν οι δυσκολίες στη διδασκαλία λόγω των νέων βιβλίων απαιτούν εκ των πραγμάτων μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να εξασφαλιστεί η ολόπλευρη μάθηση.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις δραστικές περικοπές στην αντισταθμιστική εκπαίδευση, δηλαδή στην εκπαίδευση που απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
Όλα αυτά, συνεπάγονται την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περισσότερα μορφωτικά ελλείμματα για τους μαθητές, περισσότερα βάρη για τους γονείς.
Είμαστε αντίθετοι, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην υποβάθμιση - κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στην κατάργηση του Ο. Σ. Κ. και του Ο.Ε. Δ. Β.
Απέναντι στο φθηνό σχολείο του μνημονίου και της αγοράς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.
Διεκδικούμε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20 στην πρωτοβάθμια). Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών την προηγούμενη χρονιά. Διεκδικούμε άμεση έκτακτη χρηματοδότηση όλων των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Διεκδικούμε κι αγωνιζόμαστε για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, για όποια σχολεία του Δήμου μας έχουν κτηριακά προβλήματα. Για το λόγο αυτό υπάρχουν χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι ανέγερσης σχολικών κτιρίων. Η οποιαδήποτε συγχώνευση-κατάργηση στην πραγματικότητα αποκλείει την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, με τραγικές συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών μας.


   Γιώργος Πατούλης: δεν δεχόμαστε τις συγχωνεύσεις

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική  συγχώνευσης σχολείων.
«Είναι αδιανόητο, τόνισε ο κ. Γιώργος Πατούλης, σε μία πόλη με 17 συνοικίες να κλείσουν σχολεία. Είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις συγχωνεύσεις σχολείων ούτε στα γυμνάσια ούτε στα λύκεια».
 Προανήγγειλλε μάλιστα αντιδράσεις τόσο από τη διοίκηση της δημοτικής αρχής όσο και από τους πολίτες.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&PubID=53104950&word=%C3%E9%FE%F1%E3%EF%F2+%D0%E1%F4%EF%FD%EB%E7%F2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου