Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Στο σφυρί για 26.000 € το «σπίτι» των τυφλών!

Ιστορικό κτίριο στο Μαρούσι που λειτουργούσε επί 75 χρόνια ως χώρος εκπαίδευσης και φιλοξενίας τυφλών γυναικών βγαίνει άμεσα στο σφυρί για… 26.000 ευρώ ενώ η εμπορική του αξία ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ! 
Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών που έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου ζητώντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και καταγγέλλοντας πλήρη αδιαφάνεια στον χειρισμό του θέματος από το «συμβούλιο-φάντασμα», όπως αναφέρουν, του Συλλόγου Φίλων Τυφλών.
«Είναι «φιλέτο» το κτίριο. 
Αυτοί που θέλουν να επισπεύσουν τον πλειστηριασμό του ενδεχομένως να έχουν και κάτι άλλο στο μυαλό τους… 
Το μόνο που ζητάμε είναι να συνεχίσει το ίδρυμα τη λειτουργία που είχε επί σειρά ετών, δηλαδή τη φιλοξενία τυφλών άπορων γυναικών υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. 
Το έχει ανάγκη ο χώρος και δεν υπάρχει τίποτε αντίστοιχο για την περίθαλψη των ηλικιωμένων και των άπορων τυφλών. 
Εμείς είμαστε έκπληκτοι για το γεγονός ότι για 26.000 ευρώ βγαίνει ένα τόσο μεγάλης αξίας ακίνητο σε πλειστηριασμό και όχι κάποιο άλλο.
»Το ίδρυμα έχει κι άλλα περιουσιακά στοιχεία πολύ μικρότερης αξίας. 
Γιατί επέλεξαν αυτό; 
Επικαλέσθηκαν οικονομικά προβλήματα και από τότε που μπήκε λουκέτο τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου δεν παρουσιάζονται πουθενά και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και προσπάθειές μας να βρούμε μαζί μια λύση αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με τους επίσημους φορείς των τυφλών», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Νικόλαος Γιαλλούρης.
«Έχουμε απευθυνθεί και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδίως έχουμε ενημερώσει την αναπληρώτρια υπουργό κ. Φωτίου πολλές φορές, ενώ το θέμα το γνωρίζει και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Καρέλας, στον οποίο στείλαμε πρόσφατα σχετικό υπόμνημα. Ζητάμε να παρέμβει και ο δήμαρχος Αμαρουσίου για να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση, είχαμε πρόσφατα ένα ραντεβού μαζί του και αναβλήθηκε», τονίζει ο κ. Γιαλλούρης.
                                                         Οκτώ γυναίκες στον δρόμο!
Για συμπαιγνία κάνει λόγο η γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Βιβή Τσαβαλιά, στη διαδικασία πλειστηριασμού του ιστορικού κτιρίου και αναφέρεται και στον «σκοτεινό» τρόπο με τον οποίο έκλεισε το 2013 αφήνοντας οκτώ άπορες τυφλές γυναίκες στον δρόμο.
«Τις έστειλαν το καλοκαίρι του 2013 σε συγγενείς τους και όταν τον Σεπτέμβριο ήρθε η ώρα να επιστρέψουν ανακοίνωσαν στις γυναίκες αυτές ότι το ίδρυμα, που είχε γίνει πια το «σπίτι τους» δεν θα ξαναλειτουργήσει. Έκτοτε προσπαθούμε να τους βρούμε, αλλά είναι αδύνατον, δεν επικοινωνούν μαζί μας.

»Μάλιστα ένα μέλος του Δ.Σ. είναι δημοτικός σύμβουλος κι έχει και επιχείρηση στο Μαρούσι. Δεν είναι δηλαδή άγνωστοι, αλλά αποφεύγουν οποιαδήποτε συνομιλία μαζί μας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το οικοτροφείο. 
Δεν μπορούμε να την αποδείξουμε τη συμπαιγνία, αλλά είναι λογικό με όλα αυτά να θεωρούμε πως υπάρχει. 
Το ίδρυμα έχει μεγάλη περιουσία και το συγκεκριμένο κτίριο προέρχεται από συνένωση δύο οικοπέδων, το δεύτερο μάλιστα οικόπεδο ήταν το 1963 δωρεά από το ελληνικό Δημόσιο…», αναφέρει η κ. Τσαβαλιά, η οποία μάλιστα αποκάλυψε ότι δεν έγινε καν δεκτό το αίτημά τους να συγκεντρώσουν οι φορείς των τυφλών το ποσό των 26.000 ευρώ για να μη βγει στο σφυρί το ακίνητο που αξίζει 1,5 εκατ. ευρώ. «
Είπαμε να μαζέψουμε και να δώσουμε εμείς τις 26.000 ευρώ, αλλά μας είπαν «δεν μπορείτε, γιατί και να τα δώσετε θα εμφανιστεί άλλος εργαζόμενος μετά που θα διεκδικεί κι άλλα χρήματα»… 
Το κτίριο ανακαινίστηκε το 2005, το ίδρυμα έχει περιουσία και δωρεές και με μια καλή διαχείριση, όπως γινόταν από το 1968, θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. 
Αν είχαν χρέη, θα έπρεπε να απευθυνθούν προς την πολιτεία, με διαυγή τρόπο, να εξηγήσουν τι έγινε, ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία και γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του, όμως δεν το έκαναν…», αναφέρει η κ. Τσαβαλιά.
                                                                           Έγκλημα
Η ΕΣΑμεΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, που διοργάνωσαν σήμερα τη συνέντευξη Τύπου, αναφέρουν ότι η προσπάθειά τους έχει στόχο να αποτρέψουν με τη δημοσιοποίηση το έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί στις 18 Ιουλίου 2018 κατά των τυφλών της χώρας. 
«Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία, στους κόλπους λειτουργίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και με την παρέμβαση φυσικά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
»Πέρα από το ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για την περίθαλψη-προστασία τυφλών γυναικών, αντιμετωπίζουμε το φθηνό ξεπούλημα ενός αναντικατάστατου ακινήτου εντός του αστικού ιστού της Αττικής και δη στο κέντρο του Αμαρουσίου (σημειώνουμε ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης σχεδόν 3 στρεμμάτων).
Επισημαίνουμε ότι ο πλειστηριασμός του ως άνω ιστορικού κτιρίου γίνεται για την ικανοποίηση δικαστικής απόφασης που επιδικάζει οφειλόμενο ποσό 26.000 ευρώ στην εργαζόμενη Κυριακούλα Οικονόμου του Μηλιού και της Όλγας, ενώ το σωματείο κατέχει πληθώρα ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας, ο πλειστηριασμός των οποίων δεν θα έπληττε τη λειτουργία του ιδρύματος και θα ικανοποιούσε επαρκέστατα την επισπεύδουσα.
»Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου αυτού, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το άρθρο 959 Α του Κ.Πολ.Δ. με επιμέλεια της πιστοποιημένης για τον σκοπό αυτό και αρμοδίας ως εκ του τόπου κατασχέσεως, συμβολαιογράφου Αθηνών Δέσποινας Κ. Σακκά, κατοίκου Αθηνών, οδός Σταδίου αρ. 39, τηλ. 210.3252776, στις 18 Ιουλίου 2018, ημέρα Τετάρτη και από ώρας 10.00 έως 14.00, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού. »
Εκτός από την έντονη και δημόσια διαμαρτυρία μας, δεν διαθέτουμε άλλα μέσα να σταματήσουμε το κακό, παρά μόνο εάν το υπουργείο παρέμβει την τελευταία στιγμή με κάποια λύση. 
Είναι τραγικό ότι το ξεπούλημα αυτής της περιουσίας, που πρέπει να παραμείνει στους τυφλούς, γίνεται για μια απαίτηση 26.000 ευρώ. Ευλόγως λοιπόν και η κοινότητα των τυφλών υποψιάζεται ενδεχόμενη δολιότητα όλων των πρωταγωνιστών αυτής της τελικής, ως φαίνεται, πράξης», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.
                                      ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ
Η Ειρήνη Λασκαρίδου, μια εμπνευσμένη παιδαγωγός που ίδρυσε το 1907 την πρώτη σχολή εκπαίδευσης τυφλών στην Ελλάδα, ήταν εκείνη που δημιούργησε το 1938 τον Σύλλογο Φίλων Τυφλών στο Μαρούσι, για να διδάσκονται εκεί τυφλές γυναίκες γράμματα, επαγγέλματα, μουσική, οικοκυρική. 
Η Λασκαρίδειος Στέγη Τυφλών Γυναικών φιλοξενούσε αυτές τις δραστηριότητες σε ένα τριώροφο κτίριο 1.200 τ.μ. σε μια έκταση περίπου 3 στρεμμάτων, στην οδό Β. Αλεξάνδρου 14, που είχε γίνει δωρεά στον σύλλογο και ήταν στη συνέχεια και μέχρι και το 2013 το σπίτι για άπορες τυφλές γυναίκες.
Πέντε χρόνια μετά κι ενώ δεν δόθηκε καμιά εξήγηση από το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Τυφλών για το λουκέτο που μπήκε αιφνιδιαστικά το φθινόπωρο του 2013, το κτίριο μαζί με το οικόπεδο του Λασκαρίδειου Ιδρύματος βγαίνει στις 18 Ιουλίου σε πλειστηριασμό για να ικανοποιηθεί δικαστική απόφαση που επιδικάζει οφειλόμενο ποσό ύψους μόλις 26.000 ευρώ σε πρώην εργαζόμενη του ιδρύματος!
                                                 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ
                                                         ●►€ $   « » ▲▼◄► 
                                                     Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» 
                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ:

                                               Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013


Αξιότιμε Δήμαρχε, έκλεισε & η «Λασκαρίδειος στέγη τυφλών γυναικών Αμαρουσίου»!

                        ================================================

                                                         Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου