Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Εν αναμονή της πρόσκλησης από το ΝΑΤΟ τα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ αναμένει να λάβει εντός της εβδομάδας επίσημη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. 
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολα Ντιμιτροφ.
Την Τετάρτη ξεκινά στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΝΑΤΟ και πέρα από την σκληρή κριτική που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Συμμαχία, η είσοδος σε αυτήν της ΠΓΔΜ βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.
«Εχουμε υψηλές προσδοκίες αλλά νομίζω ότι τα πάντα έχουν μπει στις ράγες και θα πρέπει η πρόσκληση να έρθει αυτήν την εβδομάδα», είπε ο Ντιμιτροφ από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, στο περιθώριο συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. 
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», προσθέτει.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ είπε ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα να αλλάξει το όνομα της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών ήταν «μια ιστορική συμφωνία που παρέχει μια ιστορική ευκαιρία στα Σκόπια να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ».
«Η οριστικοποίηση του μέρους της συμφωνίας από τη δική μας πλευρά είναι ενσωματωμένη με την διαδικασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. 
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: 
«Αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008».
Ο υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε: 
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η είσοδός μας δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και θα έχει μια πολύ σημαντική ηρεμιστική επιρροή στην σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί».
                                                        Ioannis Giagkinis
                                                             ●►€ $   « » ▲▼◄►
ΠΗΓΗ://gr.euronews.com/2018/07/09/en-anamoni-tisprosklisis-apo-to-nato-ta-skopia?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1531146586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου