Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η Σάρα, η Μάρα & ο Σημίτης με φωνή ...Στουρνάρα!!!

Συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σπεύδει να γίνει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το  πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» σχετικά με την εγκληματική πώληση 20 τόνων χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2003.
Η απάντηση της ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι τα μισά αποθέματα χρυσού της χώρας μας βρίσκονται εκτός συνόρων και επιχειρεί να δικαιολογήσει το έγκλημα επί κυβερνήσεως Σημίτη, κάνοντας λόγο για:
 «Πολιτική που ακολουθούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες» την εποχή εκείνη και για «απόφαση που εντασσόταν στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου» της τράπεζας.
Μάλιστα, η έγνοια του διοικητή της ΤτΕ να υπερασπιστεί τον πολιτικό «μέντορά» του είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν κρατάει την παραμικρή απόσταση από την επίμαχη απόφαση, παρότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν εξαλείψει και την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο επιβάρυνε τη χώρα.
Επιπλέον, δεν έχει να πει ούτε λέξη για το γεγονός ότι οι 20 τόνοι χρυσού πουλήθηκαν το 2003 στη δίνη της επίθεσης στο Ιράκ τον Μάρτιο του ίδιου έτους και ενώ όλοι οι αναλυτές περίμεναν περαιτέρω άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, όπως και έγινε.
Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι σχεδόν το ήμισυ των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιό της, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED) στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.
Προκειμένου να υπεραμυνθεί της διασποράς των αποθεμάτων χρυσού της χώρας στο εξωτερικό, η ΤτΕ αναφέρει πως: 
«Η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες» και ότι «τα αποθέματα που φυλάσσονται στο εξωτερικό βεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών».
Εξάλλου, υποστηρίζει ότι το ποσοστό χρυσού που μεταβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό απόθεμα.
Η ΤτΕ σημειώνει ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια καμίαμεταβολή δεν έχει γίνει, με εξαίρεση τη μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγώντης τράπεζας με το κοινό για αγοραπωλησία χρυσών λιρών» και ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό έφθαναν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261.800.000 ευρώ.
Κίνδυνο να χαθεί το «τρένο» της εξόδου από την κρίση, σε περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.
«Παρά τα προβλήματα και τις οπισθοδρομήσεις, σήμερα έχει καλυφθεί πάνω από το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής, και όχι μόνο αυτής.
Επομένως, δεν δικαιολογείται καθυστέρηση, η οποία, αν συμβεί, θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του, ενώ ανάλογη αναφορά έκανε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ. 
Στην τελευταία έκθεσή του, ο κ. Στουρνάρας εντοπίζει ανησυχητικά σημάδια τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την πορεία των καταθέσεων.
Μάλιστα, παρατηρεί ότι σχεδόν το 50% των «κόκκινων» δανείων αφορά περιπτώσεις με καθυστέρηση άνω της διετίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 διαμορφώθηκε στο 32,7%, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.
Η έκθεση αποτυπώνει ακόμα τη δραματική πτώση των τιμών των διαμερισμάτων, που έφθασε σωρευτικά το 41,3% την περίοδο 2008-2016, αλλά και την άντληση πρόσθετων εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ στο εννεάμηνο του 2016, λόγω της χρήσης πλαστικού χρήματος.
«Independent»: Καταστροφή στην Ελλάδα
«Ενα πράγμα μετρά περισσότερο» στη συζήτηση που συνεχίζεται αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους. Ποιο είναι αυτό; Την απάντηση έδωσε με άρθρο του ο «Independent», σημειώνοντας ότι «πρόκειται πια για ανθρωπιστικό ζήτημα, γιατί ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μια κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή» εξαιτίας της επιβαλλόμενης λιτότητας. 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% την τελευταία δεκαετία.
Ο πόνος που αυτό προκαλεί είναι αρκετά εμφανής, αλλά δεν μοιράζεται δίκαια», καθώς είναι σαφές ότι συνεχίζουν να την πληρώνουν όσοι δεν φταίνε. 
Οσο για τις πιθανές λύσεις; 
Η εφημερίδα αναφέρθηκε στο «καθιερωμένο μονοπάτι» που μπορούν να ακολουθήσουν χώρες με οικονομικές δυσκολίες. «Μονοπάτι» που -για τον «Independent»- περιλαμβάνει τρία πράγματα: ελάφρυνση του χρέους, υποτίμηση του νομίσματος και δομικές μεταρρυθμίσεις. 
«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει το τελευταίο, αλλά οι πρώτες δύο επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους και πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει και υποτίμηση...»
                              
ΠΗΓΗ:www.dimokratianews.gr/content/72467/o-stoyrnaras-synigoros-toy-k-simiti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου