Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝασπίζονται για να εντοπίζουν τις «ψευδείς ειδήσεις», γαλλικά & διεθνή ΜΜΕ

Μια συμμαχία 37 γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, με την υποστήριξη της Google και του διεθνούς δικτύου μμε First Draft έθεσαν από σήμερα σε λειτουργία την πλατφόρμα  «CrossCheck», στόχος της οποίας είναι να ελέγχονται και να διασταυρώνονται οι πληροφορίες ώστε να αποκαλύπτονται οι ψευδείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Ο ιστότοπος αυτός (crosscheck.firstdraftnews.com) επιτρέπει στα μμε που συμμετέχουν να ενώνουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίζουν τις ψευδείς πληροφορίες και να αναρτούν ένα άρθρο που αποκαθιστά τα γεγονότα, εξήγησε η διευθύντρια του First Draft, Τζένι Σάρτζεντ.
«Θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε με άλλες συντακτικές ομάδες γιατί όλοι μας κάνουμε αυτή τη δουλειά στη δική μας γωνιά ο καθένας και μια συντακτική ομάδα μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα όσα κυκλοφορούν», συνόψισε ο Αντριάν Σενεκά, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά κυρίως την προεκλογική περίοδο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ίσως όμως να παραταθεί, εφόσον η συνεργασία αποδειχθεί επιτυχής.

Μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες (Liberation, Le Monde, Les Echos), πολλές τοπικές, περιοδικά, ενημερωτικοί ιστότοποι, και το Γαλλικό Πρακτορείο, με τη στήριξη του Google και του Facebook. 
Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια Channel Four και BBC News, καθώς και το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Στην πλατφόρμα αυτή θα εργάζονται περίπου 250 δημοσιογράφοι όλων των μέσων ενημέρωσης που θα προσπαθούν να επαληθεύσουν (ή να διαψεύσουν) τις αμφιλεγόμενες "ειδήσεις».
Για να εντοπίζονται οι «φήμες» οι συμμετέχοντες θα έχουν τη βοήθεια λογισμικών προγραμμάτων, όπως του GoogleTrends, καθώς και 12 φοιτητών δημοσιογραφίας που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συντάσσουν τα άρθρα «επαλήθευσης", με τη βοήθεια των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Το CrossCheck θα αναφέρει αν η πληροφορία ήταν αληθής ή όχι ή αν είναι αδύνατον να επαληθευτεί και θα διευκρινίζει ποιες συντακτικές ομάδες συνεργάστηκαν για την επαλήθευσή της.
Μια από τις πρώτες «ψευδείς πληροφορίες» που αποκαλύφθηκαν ήταν η επίθεση που δέχτηκε ένας ιερέας.
Η «είδηση» κυκλοφορούσε ευρέως τις τελευταίες ημέρες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά στην πραγματικότητα το επεισόδιο αυτό συνέβη το... 2013.
                      Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
                   © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου