Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ξεκίνησε ο 5ος Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας

Η έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε χθες στις 10:00 π.μ. στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού, όπως οι OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo, Impact Hub Athens και Nesta.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και μοντέλα που θα επιτρέψουν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να εκμεταλλευθούν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. 
Θα απονεμηθούν 3 βραβεία των 50 000 ευρώ στις καλύτερες ιδέες.
Κηρύσσοντας την έναρξη του διαγωνισμού, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ράνια Αντωνοπούλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε: 
“Η οικονομική κρίση, η ανάγκη για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη απαιτούν να βρούμε νέους τρόπους δράσης. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία που να δίνει στον καθένα και στην καθεμία τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να ευημερήσουν. Θα πρέπει να επιδιώξουμε δράσεις που, πέρα από τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης για όλους, να έχουν προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο και τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επωφελούνται από αυτές και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Να γιατί η έναρξη,  του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 είναι εξαιρετικά σημαντική. Αποτελεί ένα σπουδαίο μήνυμα προς όλους τους φορείς κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα· σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες και παράγοντες αλλαγής που σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τις αρχές για να πραγματώσουν την κοινωνική καινοτομία στη χώρα μας. Είμαι ιδιαιτέρα χαρούμενος που ο διαγωνισμός αυτός φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, μια πόλη που εκφράζει όλα όσα η κοινωνική καινοτομία συνεπάγεται για την ανάπτυξη, τη συνοχή και τη δημοκρατία!”.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το δεύτερο πάνελ συζήτησης, όπου συμμετείχαν κοινωνικοί καινοτόμοι από το εξωτερικό. 
Το μήνυμα και των τεσσάρων επιτυχημένων κοινωνικών καινοτόμων, ήταν πως απαιτείται περισσότερη συνεργασία και συμμετοχή από τους δρώντες. 
Δεν πρέπει, όπως είπαν, η αλλαγή, να αφήνεται στις προσωπικές επιλογές των λίγων.
Ξεχωριστή θέση, στην εναρκτήρια εκδήλωση, είχαν οι δράσεις και οι εταιρείες (ελληνικές και μη) που βρίσκονταν στον χώρο της έκθεσης, προκειμένου να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. 
Κάποιες από αυτές, έχουν βρεθεί στους φιναλίστ των προηγούμενων διαγωνισμών, όπως η εταιρεία «PHEE» το 2015, η οποία παρασκευάζει προϊόντα από φύκια που ξεβράζονται στις ελληνικές θάλασσες, και η «Solidarity Salt» το 2016, που στοχεύει στην ενεργοποίηση των γυναικών προσφύγων, μέσα από την πρόσληψη σε θέσεις για συσκευασία και πώληση ελληνικού αλατιού. 
Το επόμενο βήμα είναι τα μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και επιχειρηματικότητας, προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.
Το Cyclefi είναι μία εταιρεία που μετράει ήδη 8 μήνες ζωής, με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών στην ανακύκλωση μέσα από την μείωση των εξόδων του νοικοκυριού (rewarding recycling). Ουσιαστικά συνδέει την περιβαλλοντική συμπεριφορά των πολιτών με την άμεση ανταποδοτική τους ωφέλεια (χρόνο ομιλίας, sms, data)
 Η «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ» είναι μία δράση ενός χρόνου με διττό ρόλο, προσφέροντας τόσο εθελοντική εμπειρία σε απόφοιτους τεχνικούς υπολογιστών όσο δωρεάν φορητούς υπολογιστές σε όλους τους μαθητές. Ωστόσο μέχρι σήμερα, αν και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη (15.000 σχολεία), η προσφορά υπολογιστών παραμένει ισχνή.
Άλλες εταιρείες / δράσεις που προσφέρουν εθελοντικό έργο είναι η Liminal Access, που υπερασπίζεται την προσβασιμότητα όλων στον πολιτισμό, καθώς και το SynergoKinonika, μία εταιρεία στην Ξάνθη που κατάφερε να μετατρέψει τα υπολείμματα υφασμάτων σε τσάντες, μαξιλάρια και αναμνηστικά. 
Επιπλέον, παράγει μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς, για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση του μαστού. Λόγω του σχήματος, το συγκεκριμένο μαξιλάρι εξομαλύνει τον πόνο και την ενόχληση που προκαλείται στις γυναίκες μετά την επέμβαση.
Την περσινή χρονιά, οι ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό άγγιξαν τις 45. 
Κοινή ελπίδα όλων στο τέλος της εκδήλωσης, ήταν πως φέτος, λόγω της έναρξης στην ελληνική πρωτεύουσα, οι ελληνικές αιτήσεις θα αυξηθούν.
----------------------------------------------------------------------------------
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ . 
Ξεκίνησε στη Λισσαβόνα το 2012, από τον Πορτογάλο πολιτικό και υπέρμαχο της κοινωνικής καινοτομίας Diogo Vasconcelos. 
Στόχος του είναι η λύση των προβλημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των κοινωνικών αναγκών, μέσα από την κοινωνική καινοτομία.
Κάθε χρόνο το θέμα του διαγωνισμού διαφοροποιείται και ανακοινώνεται κατά την έναρξη του διαγωνισμού. 
Για το 2017,το θέμα συνοψίζεται στον τίτλο: 
«Επανεκκίνηση της Ισότητας» (Equality Rebooted).
 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/competition_en

ΠΗΓΗ:www.tovima.gr/society/article/?aid=864663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου