Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τελείωσε το δόγμα «Mνημονιακοί & Aντι-μνημονιακοί», διαπιστώνει ο Νίκος Φίλης!

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αίσθηση με όσα είπε, τόσο για την σύμπραξη με ΑΝΕΛ & την διαπραγμάτευση, αλλά και το κυβερνητικό έργο.
Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ήδη έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα.
Ο διαχωρισμός «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν μπορεί να υπάρξει τόνισε, ενώ  αναφερόμενος στην συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, την χαρακτήρισε  ως αναγκαία  ενέργεια τότε που έγινε, αλλά πλέον μη έχουσα  «καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση».
Επ’ αυτού διερωτήθη:  
Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; 
Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισ. 
Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; 
Πως θα τα δώσουμε τα δύο δισ., όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; 
Αυτή η αναγγελία που συζητήθηκε;  
Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;
Επίσης, αναφερόμενος στον πολιτικό και κοινωνικό διαχωρισμό και την αντίστοιχη πόλωση που υπήρξε καθ΄ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής επταετίας, είπε το «εμείς και οι άλλοι» τελείωσε. Τελείωσε επίσης το «εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι».
Ο πρώην υπουργός ζήτησε από το κόμμα να προετοιμάσει τις διαδικασίες για την επίτευξη διαφορετικών συνεργασιών στο μέλλον, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε χαρακτήρισε το κόμμα της κας Γεννηματά, ως συγγενέστερο  πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, «έστω και αν βρωμάει», όπως είπε χαρακτηριστικά.  
Ωστόσο  ο συγγενέστερος αυτός πολιτικός χώρος, θα πρέπει να πιεστεί ώστε να στηρίξει την απλή αναλογική προκειμένου να μην επιτρέψει η Δεξιά.
Ο κ. Φίλης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία από τις εκτιμήσεις της.
«Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα φύγει το ΔΝΤ. Σταθείτε παιδιά, δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση άσκησε κριτική, θέτοντας το θέμα του διαχρονικώς ανέτοιμου του κυβερνητικού επιτελείου: «για μια ακόμη φορά από το 2015 πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση ανέτοιμοι», είπε, ενώ  στάθηκε επίσης επικριτικά απέναντι στην επιλογή του πρωθυπουργού να πει ότι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα.
Έδειξε βέβαια κατανόηση στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, το δήλωσε  αυτό προκειμένου να το ακούσει ο Σόιμπλε, όμως, όπως είπε,  το άκουσαν και δέκα εκατομμύρια Έλληνες, οπότε θα τεθεί «θέμα αξιοπιστίας». 
Πάντως δεν άφησε καμιά  υποψία για την στάση του στη ψηφοφορία επί των μέτρων, λέγοντας όλοι θα βάλουμε πλάτη.
Τέλος, ο κ. Φίλης πρότεινε στην κυβέρνηση να προβεί σε μονομερείς ενέργειες για θέματα όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ επεσήμανε ότι έχει υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στο κόμμα του και τον  χώρο της κοινωνικής ριζοσπαστικής αριστεράς. 
Εδώ έθεσε και  το ερώτημα αν το κόμμα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των κινημάτων που θα γίνει στην Ρώμη, «ή θα είμαστε το κυβερνητικό κόμμα που συνομιλεί μόνο με την Μέρκελ».
Εντωμεταξύ, ο Νίκος Πάππας στην ομιλία του τόνισε πως η κυβέρνηση θα παρέμβει στα θέματα του ΔΟΛ εφόσον υπάρξει λύση ανάλογη με αυτήν του Μαρινόπουλου και όχι για να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτών που χρεοκόπησαν το συγκρότημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου