Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

«Πολιτιστική Οαση» στον Δήμο Πεντέλης, το «Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μελισσίων»

Πολλοί μαθητές επισκέφθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες τον μικρό, αλλά καλαίσθητο και ενδιαφέροντα εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στον Δήμο Πεντέλης, όπου στεγάζονται τα κεφάλαια της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στα Μελίσσια.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί που παίρνουν πρωτοβουλίες βιωματικής προσέγγισης της λαογραφικής μνήμης, αναζήτησαν τις ρίζες του λαϊκού μας πολιτισμού.
Το 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων με τις Νηπιαγωγούς τους ξεναγήθηκαν από την από την αξεπέραστη Αλεξάνδρα Κοσκολού.
Η Σχολή Διαμαντοπούλου από το Περιστέρι επισκέφθηκε το Μουσείο μας σε διαφορετικές μέρες, με όλους τους μαθητές της, για να υπάρχει αβίαστος χρόνος ξενάγησης. Την ξενάγηση έκανε η ειδική στο θέμα, επιστημονική συνεργάτις, Γιώτα Χαλούλου.
Η ίδια ξεναγός ταξίδεψε στην παράδοση τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου.
Από το 1ο Δημοτικό σχολείο Μελισσίων, η Ε΄ τάξη, συνοδευόμενη από τον λάτρη του αθλητισμού και της Ελληνικής Παράδοσης, δάσκαλο Αντώνη Κόμη, απόλαυσε μια ειδική ξενάγηση από την εκλεκτή φίλη Αντιγόνη Ιωαννίδου.
Από την ίδια εθελόντρια της ρωμιοσύνης ξεναγήθηκαν και οι μικροί επισκέπτες του 3ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων,συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους, Κατερίνα Τσίρου και Βούλα Τσαούση. Τα παιδιά μαγεύτηκαν από τις αφηγηματικές της ικανότητες, τα διδακτικά παραμύθια της και τα τραγούδια του αργαλειού και της αγάπης, όταν κάθισε να τους δείξει πώς υφαίνουν.
Για όλους τους μαθητές των σχολείων αυτών, η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά μας, γιατί χάρηκαν μία πλούσια συλλογή, που περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, όλα προσφορά των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ενώπιον εκθεμάτων, όπως η φωτογραφική μηχανή του 1945, το εμφανιστήριο και ο πάγκος του πρώτου φωτογράφου των Μελισσίων Παντελή Παπαδόπουλου, ο παραδοσιακός αργαλειός με τα υφαντικά εργαλεία του, ιστορικά ντοκουμέντα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, γεωργικά και επαγγελματικά εργαλεία, κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου