Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκινά η απέλαση Αφγανών από την Βουλγαρία

Τις επόμενες μέρες η Βουλγαρία θα απελάσει, με πτήση προς την Καμπούλ, μια πρώτη ομάδα μεταναστών. Γίνεται λόγος για περίπου 50 άτομα που εμπλέκονται στα γεγονότα σχετικά με τις ταραχές στο κέντρο υποδοχής μεταναστών του Χάρμανλι. 
Όλοι τους έχουν περάσει παράνομα στην επικράτεια της Βουλγαρίας, δεν έχουν ξεκάθαρο στάτους και έχουν συμφωνήσει οικειοθελώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 
Οικειοθελώς γιατί δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η ευχή τους να συνεχίσουν προς την πολυπόθητη πλούσια Δυτική Ευρώπη, προς την οποία η Βουλγαρία είναι απλά ενδιάμεσος σταθμός. 
Η απέλαση της πρώτης ομάδας επιταχύνθηκε μετά τη συζήτηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοβ με τον πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά την 1η Δεκεμβρίου. 
Στην Boυλγαρία παραμένουν περίπου 5 000 αφγανοί μετανάστες των οποίων η μοίρα θα είναι παρόμοια και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το επικείμενο Σύμφωνο Επανεισδοχής μεταξύ των δυο χωρών
Οι πρωθυπουργοί Μπορίσοβ και Αμπντουλά συμφώνησαν να ξεκινήσει δυναμική προετοιμασία του εγγράφου με την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργών Εσωτερικών. 
Οι Αφγανοί αποτελούν μεγάλο μέρος των ξένων που έχουν μπει παράνομα στην Βουλγαρία αλλά η απέλασή τους δεν λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα. 
Έτσι το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι πλέον κυρίως εσωτερικό γιατί οι προσπάθειες των αρχών άλλαξαν κατεύθυνση – από την αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την ενίσχυση του ελέγχου επί της μετακίνησης των μεταναστών στην ενδοχώρα και προς την ματαίωση των προσπαθειών τους να μετακινηθούν παράνομα προς τη Δύση. 
Αυτή η εβδομάδα τελείωσε με την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και με κριτικές πως η κυβέρνηση υποτιμά όχι μόνο την μεταναστευτική πίεση από την ξηρά αλλά και την πιθανότητα να έρθει μέσω θαλάσσης. 
Οι νέες ανησυχίες συμπληρώνονται από τα σήματα για την επικείμενη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επιστρέφονται στην Βουλγαρία από την Ευρώπη. 
Αρχίζει μια εβδομάδα με προσδοκίες για επανεισδοχή Αφγανών. 
Τι θα ακολουθήσει όσον αφορά τις διαδικασίες της μετανάστευσης και ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις των ρευμάτων δεν μπορεί εύκολα να προβλεφτεί.
                                                 Κείμενο: Στοΐμεν Παβλόβ 
                                             Μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα
                                                           ΠΗΓΗ:bnr.bg/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου