Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Καμία περικοπή πόρων το 2017, αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Τις βασικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων προσδιόρισε ο Πρόεδρός της Γ.Πατούλης κατά την εισήγηση του στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα.
Συγκεκριμένα κατά την εισήγησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού απαιτεί και διεκδικεί από την Κεντρική Διοίκηση τα εξής:
1.Να μην γίνει καμία περικοπή πόρων το 2017 και να μας αποδοθεί τουλάχιστον το ποσό που μας είχε αποδοθεί το 2016.
2.Να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
3.Η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ ασχολήθηκε και με το θέμα της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α. από το 2009 μέχρι και σήμερα. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12,9 δις. €. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ΕΣΠΑ, το οποίο ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανένα. Γι αυτό απαιτούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016.
4.Να αποδοθεί η παρακρατηθείσα δόση τακτικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου του 2013 ύψους 110 εκ. €

5. Να κατανεμηθούν οι πόροι του Λογαριασμού Εξυγίανσης οι οποίοι είναι τουλάχιστον 110 εκ. €, και είναι αρκετά υψηλοί για δημοσιονομική διόρθωση μόνο των τριών Δήμων του Προγράμματος.
6.Να μην ισχύσει για το 2017 η παρακράτηση του 4% του ανωτέρω Λογαριασμού.
7.Να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010 και να μας αποδοθούν στο σύνολό τους οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία.
8.Να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό, για τα δημοτικά έργα.
9.Σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση Α΄’βαθμού στο 8% του ΑΕΠ.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 για τους Δήμους
Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή τόνισε πως όσον αφορά τους Δήμους, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Περαιτέρω περικοπή 220 εκ. € σε σχέση με τα χρήματα που μας είχαν αποδοθεί το 2016.
Το 2017 θα αποδοθεί στους Δήμους το χαμηλότερο ποσό που μας είχε δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.
Οι συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές τακτικής επιχορήγησης, για κάθε δήμο.
Υπάρχει πρόβλεψη, λανθασμένη, για αύξηση των εσόδων των Δήμων από πηγές όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, κλπ, κατά 150 εκατομμύρια. Το 2016 η πρόβλεψη ήταν 969 εκ. και το 2017 η πρόβλεψη είναι 1.122 εκ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση εσόδων από αυτές τις πηγές για τους Δήμους, «όταν σε όλη την Ελλάδα είτε παγώνουμε, είτε μειώνουμε τα ανταποδοτικά τέλη για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας»  και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με τις αυθαίρετες αυτές προβλέψεις των παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε το 2017, τα έσοδα μας από φόρους και τέλη. Μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη για να επιτευχθεί το νούμερο που αναγράφηκε στον προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση 14%».
Παράλληλα σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό:
Από την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/10 δεν αποδίδονται στους δήμους ούτε τα μισά. Οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του φθάνουν τα 2.9 δις ευρώ.
Η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια και των ΚΑΠ από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπολογίζονται ΠΟΕ, θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση πόρων των δήμων κατά 400 εκατ. €. Αντί αυτού, οι πόροι μας μειώνονται.
•►Επιπλέον, ενώ μειώνονται πάνω από 220 εκ. ευρώ οι πόροι, επιβάλλoνται  στους δήμους, για το 2017, 70 εκ. €  πλεονάσματα.
Η εικόνα του Προϋπολογισμού 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μας επισημαίνει επίσης ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης
Αντίστοιχα και οι επενδύσεις που αφορούν τους Δήμους, συνεχώς μειώνονται με αποτέλεσμα μεταξύ 2015/2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%.
Γ. Πατούλης: « Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» και προανήγγειλε το πλαίσιο δράσεων και των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί σε συνεργασία με όλες τις ΠΕΔ και τους Δημάρχους .
Ειδικότερα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς όλες τις ΠΕΔ και προς όλους τους Δημάρχους με την οποία θα ζητά συγκεκριμένες προτάσεις και τρόπους δράσης απέναντι στην Κεντρική Εξουσία.
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν στο Δ.Σ. , ώστε να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’βαθμού.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα ζητηθεί η συνδρομή των υπηρεσιών έγκριτων νομικών συμβούλων, προκειμένου να διεκδικηθεί και δικαστικά, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, η εφαρμογή της νομοθεσίας και των όσων προβλέπει για τη χρηματοδότηση των Δήμων.
«Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με την Κυβέρνηση, αλλά να μας αποδοθούν οι πόροι που δικαιούμαστε, για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                        Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                               E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου