Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ και την Αμερική

Το προχθεσινό αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στα κέντρα του παγκοσμίου συστήματος, τα οποία καθαρά με δική τους ευθύνη είχαν αναδείξει την αναμέτρηση του Ντόναλντ Τράμπ & της Χίλαρι Κλίντον, σε μια μάχη επιβίωσης τους.
Όλοι αυτοί που μέχρι χθες δήλωναν ότι μόνο με θαύμα ο Ντόναλντ Τράμπ θα ήταν ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σήμερα αδυνατούν να χωνέψουν πως το θαύμα έγινε & ο δισεκατομμυριούχος εκκεντρικός επιχειρηματίας κέρδισε την εκλεκτή του συστήματος, Χίλαρι Κλίντον.
Οι δημοσκοπήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το πολιτικό κατεστημένο και στα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ, η Wall Street, και το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου του πλανήτη, αδυνατούσε να αφουγκραστεί, το Rebellion (ξεσηκωμό) που επικρατούσε στην αμερικανική κοινωνία, και τις τάξεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.
Το κατεστημένο, οι δημοσκοπήσεις & τα μέσα ενημέρωσης, απέτυχαν να δώσουν την απαιτούμενη σημασία στον κινηματικό χαρακτήρα των υποστηρικτών του Γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, στη  μάχη του με την Χίλαρι Κλίντον, για το χρίσμα των Δημοκρατικών , και των επίσης κινηματικό χαρακτήρα των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ, στη μάχη του με 16, κυρίως συστημικούς, αντιπάλους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Αυτά τα δύο Rebellions (ξεσηκωμοί) βρίσκονται στο κέντρο της τεράστιας ανατροπής – έκπληξης που πέτυχε ο Ντόναλντ Τράμπ και εκλέχτηκε Πρόεδρος.
Το κίνημα του Σάντερς, και όλα όσα βγήκαν στη φόρα από τα WikiLeaks για τη συνομωσία της Κλίντον εναντίον του, προξένησαν μεγάλο ρήγμα στην εκστρατείας της και σε συνδυασμό με το κίνημα που πλαισίωσε τον κ. Τράμπ, δημιούργησε την ανατροπή.
Πολιτικό Σκηνικό ΗΠΑ..
Η επικράτηση Τράμπ, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Εάν τα δυο παραδοσιακά κόμματα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, δεν αντιληφθούν το μήνυμα αυτού του ξεσηκωμού, προχωρώντας σε ριζική ανανέωση προσώπων και μεταρρύθμιση, θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση.
Μέσα Ενημέρωσης…
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία με την προκλητικά μονόπλευρη εκστρατεία που ακολούθησαν, υποστηρίζοντας φανατικά, και αποσιωπώντας τα τρομερά ελαττώματα, της Χίλαρι Κλίντον, οδηγήθηκαν σε εξευτελισμό και απαξίωση στα μάτια της κοινωνίας.
Μπαράκ Ομπάμα, Καταστροφή Υστεροφημίας & Ευκαιρία…
Η συμπεριφορά του  απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Μ. Ομπάμα, ιδιαίτερα στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, με τις απειλές που εκτόξευσε, την απαράδεκτη για το θεσμό εν ενεργεία Προέδρου εμπλοκή του στην εκλογική διαδικασία, σε συνδυασμό μe τη βαριά ήττα της κ Κλίντον, πλήττουν θανάσιμα την ήδη σοβαρά πληγωμένη, λόγω ανυπαρξίας έργου, υστεροφημία του.
Παρόλα αυτά ο κος Ομπάμα, έχει μια σημαντική ευκαιρία να καταγράψει μια σημαντική επιτυχία όσο αφορά το  πως θα καταγραφεί στην ιστορία.
Η σκληρή και διχαστική προεκλογική εκστρατεία βρίσκει τις ΗΠΑ βαθιά πληγωμένες και διχασμένες την επόμενη ημέρα του αποτελέσματος.
Στο διάστημα της εναλλαγής εξουσίας στο Λευκό Οίκο, που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι της 20 Ιανουαρίου, 2017, ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τράμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να συνεργαστεί στενά με τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο, έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές της χώρας, κάτι που απέτυχε δραματικά να κάνει στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του.
Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να αφήσει πίσω του κάτι ουσιαστικά θετικό.
                                                                        Ευρώπη - ΕΕ…
Για δεύτερη συνεχή φορά μετά τη σφαλιάρα του Brexit, είναι να απορεί κανείς με την ανοησία και τη μετριότητα των ηγετών της Ευρώπης στις αντιδράσεις τους έναντι της νίκης του Ντόναλντ Τράμπ.
Τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με τις δηλώσεις συγχαρητηρίων που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι αδυνατούν να πάρουν τα μηνύματα της εποχής και να αντιληφθούν το Rebellion των κοινωνιών, που οδήγησε των κ. Τράμπ στην νίκη.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, παρά την άκομψη στήριξη του στην κα Κλίντον πριν τις εκλογές, στην δήλωση συγχαρητηρίων προς τον κ. Τράμπ ήταν απόλυτα συμβατικός και απέφυγε τους κενού περιεχομένου λεονταρισμούς.
Η ηγεσία της ΕΕ, εάν σταθεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτον Σούλτς, και τους τραγικούς ηγέτες της σοσιαλιστικής ομάδας του ΕΚ, Τζιάνι ΠΙτέλα, και Φιλελεύθερων, Γκί Φερχοβστάτ, αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα το λόγο που η ΕΕ βρίσκεται σε αυτό το χάλι.
Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελεί η άμεση πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, προς τον κ. Τράμπ να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες για συντονισμό στρατηγικής.
                                                                             Ρωσία…
Στο κρίσιμο μέτωπο της υψηλής έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον,οι πρώτες ενδείξεις από την δήλωση συγχαρητηρίων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και μένει να το δούμε, φαίνεται να ενισχύεται η πιθανότητα μείωσης της έντασης και εξομάλυνσης των σχέσεων.
                                                                    Μεγάλη Βρετανία…
Η νίκη του Ντόναλντ Τράμπ έχει, ειδικά σε συνδυασμό με το Brexit, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Μεγάλη Βρετανία και την Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέϊ. Η «Ειδική Σχέση» μεταξύ των δυο αυτών παραδοσιακών συμμάχων μπορεί να ενισχυθεί και με διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής να αποβεί θετική σε πολλαπλά μέτωπα.
Επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα…
Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και τη νίκη Τράμπ, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, αν και δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός είναι σαφές ότι στερείται μεγάλης πολιτικής βαρύτητας.
                                                               Νίκη Τράμπ Ελλάδα…
Όσο αφορά τη νίκη του Ντόναλντ Τράμπ και τη σημασία της για την Ελλάδα, συμφωνώ απόλυτα με τα εξαιρετικά άρθρα, σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα, του Βασίλη Κοψαχείλη και του Μιχάλη Ιγνατίου. Εδωσαν με σαφήνεια την απάντηση.
                                                              Συμπέρασμα…
Η εντυπωσιακή νίκη του Ντόναλντ Τράμπ, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η επόμενη ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους. Ο πλανήτης βρίσκεται σε αναταραχή και το διεθνές σύστημα τρίζει από τα θεμέλια. Τα προβλήματα είναι πολλά και πολύπλοκα. Οι λύσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες.
                                                           Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
                                                           ΠΗΓΗ:mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου