Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ανησυχία & απογοήτευση στην γερμανική Κυβέρνηση, από την εκλογή Τραμπ

►Το Βερολίνο φοβάται, ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα αλλάξει ριζικά τις αμερικανο-ευωπαϊκές σχέσεις στα θέματα της ασφάλειας και της γερμανικής επιρροής & ανάμειξης στην Ουκρανία και την Ελλάδα!
►Τρομάζει την γερμανική Κυβέρνηση το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ & ο αυθορμητισμός του!
Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνο, αγωνία και απογοήτευση επικρατεί στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, εξαιτίας της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δείχνουν εμφανώς την ανησυχία τους, ενώ η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν χαρακτήρισε την εκλογή του Τραμπ ως «μεγάλο σοκ», ξεπερνώντας, μάλιστα, τα διπλωματικά εσκαμμένα και δείχνοντας τον φόβο του Βερολίνου για την επέλαση του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο να γίνουν τώρα εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στην «Handelsblatt» ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής Κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις.
«Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους, με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής Κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους, που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από πολλές αμφιβολίες, φοβούμενο, ότι η εκλογή Τραμπ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις, ενώ τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας!

Στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών γίνονταν τις παραμονές των αμερικανικών εκλογών σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το τρόπο αντίδρασης των χρηματαγορών, μόλις γινόταν η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ.
Ο κατάλογος των ανησυχιών του Βερολίνου είναι μακρύς.
Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία με την νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέχρι τώρα & παρά τις διαφωνίες, οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στο ζήτημα επιβολής της δημοσιονομικής κατοχής της Ελλάδας, παρά την θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών.
Τώρα, όμως, προκύπτει το ερώτημα, αν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική και αν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα δεχθεί να συνεχιστεί η γερμανοκρατία στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από πολλές αμφιβολίες, φοβούμενο, ότι η εκλογή Τραμπ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις, ενώ τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας.
Για πολλούς αναλυτές είναι σαφές, ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκάσει το Βερολίνο να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, υπό συγκεκριμένους όρους, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και στην Ελλάδα!
Οι προεκλογικές απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει την χώρα του από το ΝΑΤΟ, δεν έχουν ξεχαστεί αλλά διασκεδάστηκαν, με την σκέψη, ότι πρόκειται απλά για απειλές ή υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, που δεν θα υλοποιηθούν.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, για πολλούς αναλυτές είναι σαφές, ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκάσει το Βερολίνο να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, υπό όρους και ιδιαίτερα στην Ουκρανία και στην Ελλάδα!
Πρόκειται για μια πρόβλεψη, που για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα, καθώς ο κ. Σόϊμπλε γνωρίζει, ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη να εμπλέκεται και να δημιουργεί κλίμα «Ψυχρού Πολέμου» στην Γηραιά ήπειρο.
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός λόγος, που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.
Αλλά και στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, που βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έχει γίνει ήδη σχετική προετοιμασία για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, με μια εσωτερική πεντασέλιδη ανάλυση για το οικονομικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Εκείνο, που τρομάζει την γερμανική Κυβέρνηση, είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ και ο αυθορμητισμός του!
Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας διαπίστωσαν ένα κοινό σημείο:
Οι προτάσεις τους, σε σχέση με τον εμπορικό προσανατολισμό της χώρας είναι μάλλον περιοριστικές, βλέπε ΤΤΙΡ.
Αλλά, πέραν αυτού, μπορεί κανείς να αντιληφθεί, ότι οι Γερμανοί ήθέλαν για Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο την Χίλαρι Κλίντον, καθώς προειδοποιούν, ότι οι συντηρητικές ιδέες του Τραμπ για την μετανάστευση και την εμπορική πολιτική θα ευεργετούσαν τις ΗΠΑ, αλλά όχι την Γερμανία και σαφώς θα ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης
Ωστόσο, πέραν όλων αυτών, εκείνο που τρομάζει πραγματικά την γερμανική Κυβέρνηση, είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο συντονιστής της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης,ι Γιούργκεν Χαρντ, που θεωρεί, ότι είναι ένας πολιτικός, ο οποίος μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα, χωρίς να ακούει τους συμβούλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου