Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Γ. Πατούλης: «Η ψυχική υγεία & η φυσική άσκηση στο επίκεντρο των Υγιών Πόλεων»

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η 14η Συνάντηση Εργασίας των Δήμων - μελών του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που είναι Πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) με την ευρεία συμμετοχή από 44 Δήμους - μέλη και περισσότερους από 70 Εκπροσώπους από τους Δήμους-μέλη του Δικτύου πανελλαδικά και άλλων φορέων.
Ο κ. Πατούλης, Πρόεδρος του Δικτύου και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου,  κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ακολουθώντας τις αρχές και τους στόχους της ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη, θέτουμε τις στρατηγικές για την υλοποίησή τους. Με την πολύτιμη συμβολή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου είμαστε σε θέση να επικεντρωνόμαστε στις πολιτικές για την ψυχική υγεία και τη φυσική άσκηση και την εφαρμογή τους στις πόλεις μας».
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την 1η ενότητα όπου η κα. Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, ενημέρωσε τους παριστάμενους για το Πρόγραμμα των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, παρουσιάζοντας την πρόσφατη Εκπαιδευτική Συνάντηση των Συντονιστών που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκού της Φινλανδίας. Επιπλέον, η κα. Παπαθανασοπούλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση, από τις Υγιείς Πόλεις της Ευρώπης, των αρχών και των στόχων της ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 (Sustainable Development Goals 2030), όπως έχει ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνει 17 στόχους που αφορούν στην προαγωγή της υγείας.

Κατά την πρώτη ενότητα, παρουσιάστηκε από την κα. Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγο, Συντονίστρια Δ. Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής, η τελική πρόταση εκ μέρους του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πολιτική για την Ψυχική Υγεία. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιούνται στο Δ. Αγ. Παρασκευής από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αργώ» των Δήμων Αγ. Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού από την κα. Πίσπα, Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης. 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ καθηγητής κ. Τούντας και επικεντρώθηκε στους τρόπους υλοποίησης της πολιτικής για την ψυχική υγεία.
Κατά τη δεύτερη ενότητα, η συζήτηση με συντονίστρια την κα. Λάβδα, μέλους του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της τελικής πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη Φυσική Άσκηση και ενεργό διαβίωση. 
Την παρουσίαση έκανε η κα. Σαμαρά, Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας Δ. Αιγάλεω και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Επιπρόσθετα, ο καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας κ. Κουστέλιος παρουσίασε τη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων «Άθληση για όλους». Για την ίδρυση και ανάπτυξη των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Παπασπυρόπουλος ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση ενημερώνοντας τους παριστάμενους για τη λειτουργία αλλά και τις μέχρι τώρα δράσεις τους.
Στην Τρίτη και τελευταία ενότητα, με συντονιστή τον κ. Μακρυνό, Αντιπρόεδρο Β΄ του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Healthy Places-Healthy Children” της πόλης του Belfast στο οποίο μετείχε το 20ο Δημ. Σχολείο Ηλιούπολης με υπεύθυνη την κα. Γεωργοπούλου, Εκπαιδευτικό του σχολείου. Η παρουσίαση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία της ομάδας των μαθητών του σχολείου.
Στην ίδια ενότητα, παρουσιάστηκε από το Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος Δρ. Παύλο Ιωακείμ, Γεν. Γραμματέα του Δήμου, θεματική χαρτογράφηση κινδύνων για τη δημιουργία ασφαλών σχολικών διαδρομών.
Τέλος, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε το 2015 με τη Δ/νση Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αποτύπωσης για την προαγωγή της υγείας των εργαζομένων στους δήμους. Τα αποτελέσματα εξέθεσαν η κα. Μοίρου, Προϊσταμένη Τμήματος Προαγωγής Υγείας, βλαπτικών παραγόντων ασφάλειας και εργονομίας του Υπουργείου Εργασίας και η κα. Στασινοπούλου, Ειδικός Παθολόγος από τη Δ/νση Ασφαλείας και Υγείας στην εργασία.
 Στη Συνάντηση Εργασίας ομιλητές ήταν οι: 
Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Κοινωνιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα,  Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, Γεωργία Πίσπα, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης"Αργώ", Νέλλη Λάβδα, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού, μέλος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ,  Κυπαρισένια Σαμαρά, Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας Επισκέπτρια Υγείας, ΜSc Public Health Δήμου Αιγάλεω, Αθανάσιος Κουστέλιος, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος Γεν. Διευθυντής Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Γιώργος Μακρυνός, Δημ. Σύμβουλος Κορυδαλλού, Αντιπρόεδρος Β’ ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, Κατερίνα Γεωργοπούλου, Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας (M.Ed), Δρ Παύλος Ιωακείμ, Ph.D, Γενικός Γραμματέας  Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος,  Αγγελική Μοίρου, Μηχ/κός Μετ/λείων-Μεταλ/ργός ,Προϊσταμένη Τμήματος Προαγωγής υγείας, βλαπτικών παραγόντων ασφάλειας & εργονομίας ,Διεύθυνση ασφάλειας και υγείας στην εργασία Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,Παναγιώτα Στασινοπούλου ,Ειδικός Παθολόγος,Υπάλληλος Τμήματος Προαγωγής υγείας, βλαπτικών παραγόντων ασφάλειας & εργονομίας, Διεύθυνση ασφάλειας και υγείας στην εργασία ,Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Παρόντες ήταν:

Από το Δ. Αγ. Βαρβάρας ο κ. Λεωτσάκος Αντιδήμαρχος και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ , η κα. Μαλλιαρού και η κα. Σμυρνή, από το Δ. Αγ. Παρασκευής η κα. Πίσπα Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης «Αργώ», από το Δ. Αναργύρων –Καματερού ο κ. Παντελιάς Αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η κα. Κεντεποζίδου και η κα. Οικονομοπούλου Δ/ντρια Κοινωνικής Πολιτικής, από το Δ. Αγράφων η κα. Φεγγούλη Αντιδήμαρχος, από το Δ. Αθηναίων η κα. Σκανδάλη, από το Δ. Αιγάλεω η κα. Σαμαρά Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας, από το Δ. Αλεξανδρούπολης ο κ. Ζητάκης Δημοτικός  Σύμβουλος & Ειδικός  Γραμματέας  Αποκεντρωμένων και Παραμεθόριων Περιοχών του ΕΔΔΥΠΠΥ και η κα. Ποριαζίδου, από το Δ. Αλίμου  η κα. Καλοπήτα, από το Δ. Αμαρουσίου η κα. Λέκκα Πρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ, η κα. Ιωαννίδη και η κα. Βαγενά Ψυχολόγοι, από το Δ. Βόλου η κα. Παπαδημητρίου Συντονίστρια, από το Δ. Βριλησσίων  η κα. Παπαδημητρίου και η και Στάμου, από το Δ. Γαλατσίου η κα. Χατζηδημητρίου, από το Δ. Γλυφάδας η κα. Ευαγγέλου Αν. Συντονίστρια και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και η κα. Γερονικολού, από το Δ. Γρεβενών η κα. Ζιώγα Συντονίστρια, από το Δ. Δάφνης-Υμηττού η κα. Αντωνάκη και η κα. Γαβριήλ, από το Δ. Διονύσου η κα. Ιωσιφίδου Συντονίστρια, από το Δ. Δοξάτου ο κ. Σβερκίδης, από το Δ. Ελευσίνας η κα. Κοκκώνη, από το Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης η κα. Στελλάκη Αντιδήμαρχος και η κα. Δερμιτζάκη και η κα. Κουρτέσα Συντονίστρια, από το Δ. Ηρακλείου η κα. Παντέρη-Ηλιάδη Αντιδήμαρχος, η κα. Πλεξίδα Συντονίστρια και η κα. Καραμπέτσου Δ/ντρια Κοινωνικής Πολιτικής και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, από το Δ. Θηβαίων η κα. Μπαρώνη Συντονίστρια και η κα. Βενιζέλου, από το Δ. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου η κα. Ζαϊμη Συντονίστρια και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, από το Δ. Ιωαννιτών ο κ. Λιόντος Αντιδήμαρχος, ο κ. Τσουμάνης Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ και η κα. Σίμου-Σκαπινάκη Αντιπρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ, από το Δ. Καλλιθέας η κα. Κουκοπούλου, από το Δ. Κερκυραίων η κα. Μάστορα Αντιδήμαρχος, από το Δ. Κηφισιάς η κα. Βέργου Συντονίστρια και η κα. Κασδαγλή, από το Δ. Κοζάνης ο κ. Σιδηράς Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής, από το Δ. Κορυδαλλού ο κ. Μακρυνός Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Β΄ ΕΔΔΥΠΠΥ,  από το Δ. Μονεμβασιάς η κα. Νερατζουλάκη Δημοτική Σύμβουλος και Συντονίστρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, από το Δ. Μοσχάτου-Ταύρου η κα. Παπαγεωργίου Συντονίστρια, από το Δ. Νέας Προποντίδας ο Δήμαρχος κ. Καρράς και η κα. Λεοντάκη  Συντονίστρια, από το Δ. Νέας Σμύρνης η κα. Δεληγιάννη Δημοτική Σύμβουλος, από το Δ. Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ο κ. Γκιολής Δημοτικός Σύμβουλος και  μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, 
από το Δ. Ορεστιάδας η κα Μαρασλή Συντονίστρια και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και η κα. Μπογιατζή Συντονίστρια, από το Δ. Παλαιού Φαλήρου ο κ. Φωστηρόπουλος Αντιδήμαρχος και μέλος Δικοικητικού Συμβουλίου Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η κα. Παπαδοπούλου Προισταμένη Τμήματος Παιδείας και Πρόνοιας, η κα. Τσουμάνη Υπεύθυνη Δημοτικών Ιατρείων και ΚΕΠ Υγείας και ο κ. Ρεντούμης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, από το Δ. Πόρου ο κ. Χίος και η κα. Μωροπούλου, από το Δ. Πύλου- Νέστορος  ο κ. Πετρόπουλος Αντιδήμαρχος, από το Δ. Σάμου η κα. Τριτσινιώτου, από το Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος η κα. Πρίφτη Συντονίστρια, από το Δ. Τρικκαίων ο κ. Λάππας Εντεταλμένος Σύμβουλος, από το Δ. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας η κα. Τσαπατσάρη Συντονίστρια και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, από το Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού η κα. Λάβδα Δημ. Σύμβουλος και μέλος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ, η κα. Πετρίτση-Μουράντ Αντιδήμαρχος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και ο κ. Ρεστέμης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, από το Δ. Χαϊδαρίου η κα. Παπαδάκη και η κα. Ανδρεάκενα και από το Δ. Χαλανδρίου ο κ. Λαδόπουλος μέλος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου