Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο για τη χώρα, επιμένει o GAP

Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, ισχυρίζεται, αλλά η Γερμανία
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στον ΣΚΑΪ, έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο και την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. O κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι η απόφασή του αυτή ήταν «απαραίτητη για τη χώρα» αφού «υπήρξε τουλάχιστον η καταστροφική πολιτική του 2007 με 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή». 
Ειδικότερα αναφέρει, «το Καστελόριζο ήταν μια αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στο γκρεμό. Να μην πάμε στην χρεοκοπία». 
Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν ήθελε ο ίδιος το ΔΝΤ αλλά η Γερμανία και σημειώνει ότι το Ταμείο ήταν στην Ελλάδα ήδη από το 2005.
Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση του αντέδρασε «πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη κυβέρνηση» καθώς «ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που πήρε και γρήγορα μέτρα και αποτελεσματικά μέτρα».
Για τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή αναφέρει:

«Ο κ. Καραμανλής ήξερε πολλά τα οποία δεν μας έλεγε. Δεν ήθελε συναίνεση, ήθελε την συνενοχή». Κατηγορεί μάλιστα την τότε κυβέρνηση ΝΔ για «συστηματική συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος της χώρας».
Σε ό, τι αφορά στη στάση του τότε διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου σημειώνει: 
«Ας μην έκανε την στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα. Ας μας έλεγε και ο κ. Προβόπουλος ότι του είπαν στο ΔΝΤ, ότι υπήρχε έκθεση ότι θα πήγαινε πιθανώς το χρέος μέχρι και 800%. Αλλά τώρα το αποκάλυψε».
Εάν ο ίδιος το γνώριζε απαντά: 
«Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κλπ. Είναι απλώς ένας μύθος».
«Ο κ. Προβόπουλος το μόνο που μας είπε ότι φοβάται ότι θα μπορούσε να πάει και διψήφιο, δηλαδή κοντά στο 10%. Τελικά και αυτός έπεσε έξω. Πήγε 15,6% το έλλειμμα. Αλλά δεν ήταν σίγουρος. Δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα είχανε συγκαλύψει οι κυβερνήσεις του Καραμανλή, οι υπουργοί του Καραμανλή και μάλιστα δεν δημοσιεύανε καν το τελευταίο τρίμηνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού», υπογραμμίζει και καταλήγει «Υπήρχε λοιπόν μια συστηματική συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος της χώρας, κάτι το οποίο αυτό στοίχισε πολύ περισσότερο από το ίδιο το έλλειμμα».
Στην ερώτηση γιατί λοιπόν υποσχέθηκε ό,τι υποσχέθηκε αφού είχε εικόνα ότι η οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση ο νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ απαντά ότι:
«Ήμασταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στη Μεταπολίτευση. Δεν ήταν το πρόγραμμα μου παροχολογία. Το πρόγραμμα μου ήταν μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις.»
Για το ''λεφτά υπάρχουν'' εξηγεί πως
«έλεγα λεφτά θα υπάρξουν. Αυτό το παρεξηγημένο, δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές. Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν» και διερωτάται«Γιατί το απέκρυψαν;» Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας «Δεν ήταν το κυρίαρχο σύνθημα αυτό. Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
«Είπαμε τις αλήθειες. Ήμουν εγώ ο οποίος είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ήμουν εγώ ο οποίος πήρα πάνω μου αυτή την απόφαση και με παρρησία είπα ότι εδώ έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα».
Για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης σημειώνει
«Σοκ για μας, να βλέπουμε τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν συνεχώς, καθώς ερχόντουσαν σιγά, σιγά από τα διάφορα υπουργεία, τις διάφορες διοικήσεις των οργανισμών τα κόστη, τα λεφτά που είχαν ξοδευτεί και είχαμε φτάσει σε ένα τεράστιο έλλειμμα το 2009» (...) 
«Και οι Ευρωπαίοι είχαν υποστεί σοκ. 
Αλλά το σοκ γι αυτούς δεν ήταν και τόσο μεγάλο. 
Έχουν και αυτοί ευθύνη, όπως και το ΔΝΤ. Διότι όλα αυτά δεν τα δημοσιοποιούσαν. 
Δεν δημοσιοποίησαν τις διάφορες επιστολές, τις οποίες είχαν στείλει στην κυβέρνηση Καραμανλή κατά καιρούς, οι οποίες λέγανε πρέπει να πάρετε μέτρα διότι ξεφεύγει ο προϋπολογισμό σας. Αυτά αποκαλύφθηκαν αργότερα».
Και συνεχίζει:
«Άρα λοιπόν μη ρωτάτε εμένα αν γνώριζα ή γιατί δεν γνώριζα. Ρωτήστε αυτούς που τα ξέρανε και δεν τα δημοσιοποίησαν για να τα ξέρει ο ελληνικός λαός και βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση».
Για τα περί διεφθαρμένης χώρας είπε ότι δεν το είπε ποτέ.
«Σε συνέντευξη που έδωσα και στη Γερμανία είπα δεν είναι οι Έλληνες διεφθαρμένοι όπως δεν είναι και οι Γερμανοί ναζιστές, δεν είναι στο DNA μας, είναι συστήματα αυτά που πρέπει να αλλάξουμε».
Για τις αγορές:
«Οι αγορές είχαν αρχίσει να φοβούνται την Ελλάδα. Αλλά τελικά να φοβούνται και την Ευρωζώνη. Εμείς ήμασταν ένας αδύναμος κρίκος, αναδείξαμε λόγω των εσωτερικών μας προβλημάτων και τις αδυναμίες που είχε η αρχιτεκτονική της ίδιας της Ευρωζώνης».
Για τους εταίρους:
«Το πρώτο μεγάλο τους λάθος ήταν να πουν ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό και αν η Ελλάδα βάλει τάξη στα οικονομικά της δεν θα έχει πρόβλημα η Ευρωζώνη».
Για το Νταβός:
«Εκεί κατάλαβα ότι ό,τι μέτρα κι αν παίρναμε αν δεν υπήρχε η στήριξη της Ευρωζώνης προς στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα σπρεντ, ή την αγωνία, ή το φόβο του ρίσκου, τον πανικό που υπήρχε στις αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός».
Για τη συνάντηση με τον Στρος Καν σε μία κουζίνα επιβεβαιώνοντας την, εξηγεί ποιο ήταν το βασικό της περιεχόμενο:
«Θα μπορούσαμε να είχαμε βρεθεί - όπως βρεθήκαμε και άλλες φορές - και σε πολυτελές γραφείο. Το ουσιαστικό περιεχόμενο ήταν ότι θέλαμε και οι δύο έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης χωρίς να κινητοποιηθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις». Υπογραμμίζει δε πως, ο κ. Στρος Καν είπε ας φτιάξει η Ευρώπη μηχανισμό. 
Ο ίδιος δεν θεωρούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη. Δεν την ήθελε» και σημειώνει «Τεχνική βοήθεια ναι, όπως είχε ξεκινήσει και από το 2005 επί κ. Καραμανλή. Αυτό είναι άλλο αλλά το να υπάρξει βοήθεια από το ΔΝΤ».
Σε ερώτημα εάν είχε κι άλλες κρυφές συναντήσεις με τον κ. Στρος Καν απαντά: 
«Πρώτα από όλα κρυφές δεν είχα συναντήσεις, όχι. Αλλά εγώ είχα πει από την αρχή ότι εγώ έχω επαφές με όλους. Ήταν υποχρέωση μου».
Για το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα απαντά:
«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ».
Ωστόσο, υπογραμμίζει: «Να σας πω και κάτι που ίσως δεν το γνωρίζει ο ελληνικός λαός το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα. Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την ΕΕ».
Για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού:
«Μέχρι τελευταία στιγμή η κ. Μέρκελ έκανε πίσω. Ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να υπάρξει ο μηχανισμός. Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει».
Για τις επαφές:
«Θεωρώ απαράδεκτο ότι χρειάστηκε εγώ ο πρωθυπουργός να τρέχω από πόλη σε πόλη, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ, στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί, στην Επιτροπή, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ωστόσο «έπρεπε ως πρωθυπουργός υπεύθυνος να διερευνήσω κάθε πηγή. Η Ευρωζώνη δεν είχε μηχανισμό. Δεν προέβλεπε ότι μπορούσε να χρειαστεί κάποια χώρα βοήθεια». Και συνεχίζει: «Μίλησα με πάρα πολλούς για να δω κατά πόσο πράγματι θέλανε, να αγοράσουν ομόλογα ελληνικά, δηλαδή να δανείσουν την χώρα μας. Ο κ. Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο κ. Μεντβέντεφ δημοσίως είπε πάτε στο ΔΝΤ" ανέφερε».
Γιατί επέλεξε το Καστελόριζο:
«Δεν θέλω να δώσω τόσο βάθος στην απόφαση μου να πάω στο Καστελόριζο. (...) Με παραξενεύει η αντίδραση που δημιούργησε και καλλιεργήθηκε ότι στο πιο ακριτικό νησί της χώρας εγώ ανακοίνωσα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βεβαίως θέμα. Είναι ελληνική γη, είναι ένα νησί που είναι και σημαντικό για όλο το θέμα ΑΟΖ».
Για το κούρεμα χρέους ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει πως «απαγορευόταν αυτή η λέξη και συμπληρώνει «ότι θετικότερο είναι να γίνει για την Ελλάδα, θα γίνει, όταν εσείς αποδείξετε πια ότι είστε αξιόπιστοι».
Για το κίνημα των αγανακτισμένων , όπως εξήγησε, δεν το φοβήθηκε αλλά αισθάνθηκε ότι «έχουμε παραπλανήσει» και ότι στόχος του ίδιου του κινήματος ήταν « να παραπλανήσει από το πραγματικό πρόβλημα και τις πραγματικές μας ανάγκες». Δηλαδή την υλοποίηση του Μνημονίου αφού, όπως είπε «το δεύτερο μνημόνιο θα είχε τελειώσει πολύ γρηγορότερα και δε θα είχαμε ανάγκη ένα τρίτο μνημόνιο».
Για τις κοινωνικές αντιδράσεις ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως
«Εμείς ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές, απλοί βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις, διότι υπήρχε μια συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ τότε, με την κυβέρνηση την δικιά μου, με την ψήφιση του μνημονίου».
Για το δημοψήφισμα  ο κ. Παπανδρέου μνημόνευσε την ένταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου λέγοντας ότι
«τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος». 
Και τονίζει ότι είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του αυτή έναν μήνα πριν τόσο την κ. Μέρκελ, όσο και τους Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι, Γιούνκερ και το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαρκοζί. 
Αναφέρει δε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αντιδράσει με κατανόηση και μάλιστα «είχε πει επί λέξει ναι, το κατανοώ, σκέφτομαι ακόμη και εγώ δημοψήφισμα στη Γερμανία για να αλλάξουμε το Σύνταγμα γιατί χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος για την υιοθέτηση πολλών εκ των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ γύρω από το θέμα του συντονισμού των οικονομιών, άρα και το θέμα του μηχανισμού στήριξης''».
Για τη μη διεξαγωγή του τελικά σημειώνει ότι στεναχωρήθηκε πολύ που δεν έγινε αφού όπως είπε:
«είμαι άνθρωπος της διαβούλευσης, είμαι άνθρωπος που πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κράτος, θα φτιάξουμε την χώρα μας, όταν αισθανθεί ο Έλληνας συμμέτοχος».
Για τα γαλλικά του Σαρκοζί και τις Κάννες  
ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά
«η Μέρκελ στήριξε (σσ την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος). 
Ήταν θετική. 
Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός αλλά είναι και ο χαρακτήρας του. Πιθανώς του χάλασα το πάρτι των G20». 
Ωστόσο, για τα... γαλλικά του κ. Σαρκοζί ο ίδιο είπε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν «υπερβολές».
Για τη ρωγμή... Βενιζέλου: 
Στην ερώτηση εάν επιστρέφοντας στην Αθήνα συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο είπε ότι 
«Πάντα συζητούσαμε και πάντα συζητάμε. 
Αλλά εγώ δεν θέλω να μιλήσω τι είπαμε και τι δεν είπαμε», σημειώνοντας ωστόσο ότι αν και δεν θέλει να κάνει «κουτσομπουλιό» ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να «μιλήσει ο ίδιος για τις αποφάσεις του».
Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επανέλαβε ότι
«Yπήρχε μια «μικρή ανταρσία από το καλοκαίρι» και γι' αυτό διατυπώνει πως «βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει το δημοψήφισμα να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές. Ο κ. Σαμαράς αυτό ήθελε». 
Και προσθέτει: 
«Θα έλεγα ότι η εσωκομματική αντίθεση δεν μου επέτρεψε να προχωρήσω στην ψήφιση του δημοψηφίσματος».
Ο πρώην πρωθυπουργός επίσης κάνει λόγο για ένα «πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων» το οποίο όπως διατυπώνει
«Είχαμε απέναντι μας» και ότι «λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, βρήκαν ευκαιρία να πουν ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές και στην περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική».
Ως παράδοξο χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και τη δικαιολογεί
 ως«μια πολύ δύσκολη κατάσταση» αφού «έπρεπε να συνεχίσει το πρόγραμμα» με «ευρύτερη συναίνεση εφόσον αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσω δημοψηφίσματος».
«Υπηρέτησα την Ελλάδα στην πιο δύσκολη της στιγμή. Κατάφερα αυτό που κατάφερα. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κάνει και πολλά παραπάνω».
Σχετικά με τους βαρείς χαρακτηρισμούς οι οποίοι του έχουν αποδοθεί απαντά πως
«Οπωσδήποτε ανθρώπινα αυτό πονάει τον καθένα και μάλιστα για έναν πολιτικό που έχει μια πορεία και έχει ζήσει πολλές στιγμές σκληρών διαπραγματεύσεων, έχει παλέψει για την πατρίδα, έχει προσφέρει με τον τρόπο του σε διάφορους τομείς». 
Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από τους Έλληνες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως:
«Πρώτα από όλα εκμεταλλεύτηκε, όπως παλιότερα και η Ν.Δ., 
τον πόνο του ελληνικού λαού, δημιούργησε ελπίδες, που δυστυχώς βασίστηκαν σε μυθεύματα, ενώ ήξερε πια ποια είναι η πραγματικότητα». 
Στην ερώτηση εάν πρόκειται για το νέο ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι «είχε μια ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα, αλλά δεν ξέρω αν την έχει ακόμη. 
Δεν ήρθε η επανάσταση. 
Θα μπορούσε όμως να κάνει μεταρρυθμίσεις. 
Θα μπορούσε πιο γρήγορα να υλοποιήσει το μνημόνιο και να διαπραγματευτεί σοβαρά στην αρχή».
«Είχε συμμετάσχει σε κάποιες επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, όταν είχαν δημιουργήσει το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά σε αυτή ήταν κοντά 200 άτομα». Σε ό,τι αφορά στην κ. Παναρίτη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν βουλευτής και ο κ. Τζέημς Γκάλμπρειθ απλώς φίλος.

«Έχω ζήσει την προσφυγιά. 
Ξέρω τι είναι. 
Δεν πήγα με βάρκα βέβαια, αλλά έζησα την εξορία. 
Ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι. 
Ξέρω τι σημαίνει εξορία και θα έλεγα πολλοί στην Ελλάδα 
ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά».
                                               ΠΗΓΗ:www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου