Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Οι αμερικανικές προκλήσεις στα Ρωσικά σύνορα

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Ευρώπη και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, θα σταθμεύουν μόνιμα τρεις μάχιμες ταξιαρχίες, 250 άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω.
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορά του και έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στις νέες απειλές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ οι ρωσικοί δορυφόροι παρακολουθούν στενά τις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ δίπλα στα ρωσικά σύνορα.
Ως συνήθως, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ. 
Οι τελευταίες ενισχύσεις, που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, έρχονται να προστεθούν στις 62.000 που αποτελούν το μόνιμο προσωπικό των ΗΠΑ που ήδη σταθμεύει στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Philip Breedlove, η Συμμαχία μέσω μιας ισχυρής και ισορροπημένης προσέγγισης, θέλει να καθησυχάσει τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της επιθετικής στάσης της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού. 
“Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά αεροπλάνα πάνω από τη Βαλτική».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται πως επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Ανατολική Ευρώπη, κλιμακώνοντας τη χρηματοδότηση και την αποστολή στρατευμάτων, ιδιαίτερα μετά το ενορχηστρωμένο πραξικόπημα στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ επεκτείνονται σταθερά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής σφαίρας επιρροής. 
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Εσθονίας, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διπλασιάσει τις μάχιμες μονάδες που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.
Μαζί με το τελευταίο κύμα των αμερικανικών στρατιωτικών ενισχύσεων που αποστέλλονται στην Ανατολική Ευρώπη, οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να εμπλακούν σε μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία. 
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι πρόσθετες ενισχύσεις θα είναι εξοπλισμένες με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει ο αμερικανικός στρατός.
Η αντιρωσική στροφή, έχει επιταχυνθεί από το ρόλο των ανατολικοευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την αυξανόμενη αμερικανορωσική αντιπαράθεση, στρατιωτικοποιώντας το εσωτερικό και καταστέλλοντας τις διαμαρτυρίες για την εμβάθυνση της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των «συγκρουσιακών σχεδίων» που εκπονούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και όπως δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Alexander Grushko, η Μόσχα θα λάβει όλα τα στρατιωτικά μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να αντισταθμίσει αυτή τ

ην ενισχυμένη παρουσία.

Σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda κατήγγειλε τη Ρωσία και απηύθυνε έκκληση για «μια σημαντικά αυξημένη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων» και κάλεσε το ΝΑΤΟ να «ενισχύσει την παρουσία του σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία επίθεση ενάντια σε ένα κράτος μέλος. 
Μόνο η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει μια πραγματική δύναμη αποτροπής». 
Η ρητορική του Duda και οι στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι κάθε άλλο παρά αμυντικής φύσεως.
Στην πραγματικότητα, οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ρωσίας, αποτελούν μέρος των προετοιμασιών για μια σειρά από στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις, ενάντια σε φιλορωσικές πολιτικές ομάδες στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ίδια την κυβέρνηση Πούτιν, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της, χρησιμοποιώντας μεθόδους «υβριδικού πολέμου». 
Μέθοδοι που εφαρμόστηκαν στο πραξικόπημα στην Ουκρανία και την εξέγερση στη Συρία.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνεται πως προσπαθούν να κόψουν τα φτερά της Ρωσίας του Πούτιν -αν πράγματι προσπαθεί να αναδημιουργήσει ένα είδος Σοβιετικής Ένωσης ή Αυτοκρατορικής Ρωσίας, επειδή η Δύση φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. 
Η Δύση αρνείται κατηγορηματικά στη Ρωσία κάθε πιθανότητα να επανακάμψει ως πραγματική υπερδύναμη. Ειδικότερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντιμετώπιση της Ρωσίας ως ισότιμου εταίρου στις παγκόσμιες υποθέσεις, είναι εκτός κάθε συζήτησης.
Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται πως έχει δεχθεί την «δυτική πρόκληση» και ο ρόλος της στην Ουκρανία και τη Συρία, δείχνει με σαφήνεια τη δυναμική νοοτροπία του Κρεμλίνου.
                                                  Dr. Abdul Ruff  - presscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου