Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Στο νεκροταφείο Αμαρουσίου ετάφη ο Γεράσιμος Αρσένης

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι 
Παρόντες Αλ.Τσίπρας, Πρ.Παυλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Ευ.Βενιζέλος, Κώστας Σημίτης, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και πλήθος κόσμου
Σύσσωμη η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Γεράσιμο Αρσένη, το φέρετρο του οποίου ήταν "ντυμένο" με την ελληνική σημαία στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. 
Η κηδεία του, άλλωστε, έγινε με τιμές εν’ ενεργεία υπουργού.
Η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη, ο μικρότερός του αδελφός, αλλά και τα τέσσερα παιδιά του πρώην "τσάρου" της Οικονομίας δέχθηκε τα συλληπητήρια ενός ετερόκλητου πλήθους, που αποτελούνταν από πολιτικούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους, αλλά και απλό κόσμο που θέλησε να πεί το τελευταίο αντίο σ’ έναν πολιτικό που ταυτίστηκε με την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής ακολούθησαν οι επικήδειοι. 
Η οικογένεια του εκλιπόντος επέλεξη τέσσερα άτομα για να καλύψουν τέσσερις διαφορετικές πτυχές, αλλά και φάσεις της ζωής του.
Ο Γεράσιμος Μεταξάς, πρώην νομάρχης Κεφαλονιάς, μίλησε για τον «τρελό και παθιασμένο Κεφαλονίτη», όπως τον αποκάλεσε. Θυμήθηκε την αγάπη που είχε ο εκλιπών στην αδελφή του και αγωνίστρια Κίττυ Αρσένη, αλλά και στον τόπο του που πάλεψε να μεταρρυθμίσει, ακόμα και «όταν αυτός του γύρισε την πλάτη».
Ο Σωτήρης Μουσούρης πρώην αναπληρωτής γγ. του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην αξιοθαύμαστη καριέρα του Γεράσιμου Αρσένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην απόφασή του να τα εγκαταλείψει όλα και να επιστρέψει στην πατρίδα, την οποία και υπηρέτησε «με αξιοπρέπεια και ήθος. Πράγματι, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρσένης επέστρεψε στην Ελλάδα με εργασιακά ένσημα και αναμφισβήτητο διεθνές κύρος.
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός εστιάστηκε στο ρόλο του Γεράσιμου Αρσένη στην «πράσινη κυβέρνηση του 1981», στο γεγονός ότι προειδοποίησε εγκαίρως για τα εμπόδια και τις παγίδες που θα αντιμετώπιζε η χώρα, αλλά και στο γεγονός ότι «αν και έδρασε μέσα στο πολιτικό πλήθος ουσιαστικά παρέμεινε πάντα μοναχικός καβαλάρης».
Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου προκάλεσε συγκίνηση στο πλήθος από το οποίο εισέπραξε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα όταν με σθεναρή, αλλά και σπασμένη από την συγκίνηση φωνή επανέλαβε τρείς φορές «άξιος της πατρίδας».
Τέλος τους επικηδείους έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που μίλησε για τον πολιτικό και τον άνθρωπο Γεράσιμο Αρσένη που είχε χιούμορ και με τον οποίο «είχε την τύχη να συνομιλέι μέχρι το τέλος της ζωής του».
Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Γεράσιμος Αρσένης ετάφη στο νεκροταφείο Αμαρουσίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
                 Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης 
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. 
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. 
Εργάστηκε ως οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. 
Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.
Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.
                                                       Πολιτική πορεία
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). 
Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). 
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. 
Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.
Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). 
Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. 
Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. 
Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. 
Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.
 Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. 
Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.[1]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου