Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο Νόμος για τα ανταποδοτικά τέλη & οι φόβοι του Δημάρχου

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ:«κάποιοι μάλλον θέλουν να βγάλουμε νόμους του Βουνού...»!
Στην τελευταία συνεδρίαση (10-11-2015) η παράταξή μας, καθώς και άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, πρότεινε να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι συμπολίτες και να γίνουν και έργα στις περιοχές που πλήττονται από τη λειτουργία τους.
Απαντώντας ο Δήμαρχος, είπε: 
«κάποιοι μάλλον θέλουν να βγάλουμε νόμους του… Βουνού, αλλά εμείς τους κακούς νόμους αγωνιζόμαστε να τους ανατρέψουμε με άλλους τρόπους».
Να δηλώσουμε από την αρχή ότι εμείς τιμάμε αυτούς που έβγαλαν την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης τους «νόμους του βουνού» για να απελευθερωθεί η πατρίδα και να επιβιώσει ο Ελληνικός λαός, όταν κάποιοι άλλοι συνεργάζονταν με τους κατακτητές.
Για να πάμε στην ουσία, ο κ. Δήμαρχος  αν έχει την πολιτική βούληση να επιβαρύνει τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανατρέψει κανένα «κακό νόμο» γιατί είναι κάτι που προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία.
Σύμφωνα με το νόμο 1828/89, άρθρο 25, παρ. 14 ορίζεται ότι:
«Με  απόφαση  του  δημοτικού  ή  κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για υπηρεσίες ή τοπικά έργα της  περιοχής τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ανάπτυξη της περιοχής  και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 
Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό  χαρακτήρα.   
Το  ύψος  των  τελών  ή εισφορών,  οι  υπόχρεοι  στην  καταβολή  τους  και  κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με την ίδια απόφαση του δημοτικού  ή  κοινοτικού συμβουλίου».
Επίσης, στο νόμο 2503/97, άρθρο 11 παρ. 16 στο πιο πάνω προστέθηκε εδάφιο που αναφέρει:
« Όταν το ύψος των τελών ή εισφορών κλιμακώνεται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα έκτασης ή κτίσματος ή άλλη μονάδα υπολογισμού, η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το εικοσαπλάσιο της πρώτης".
Αυτό είναι μεταγενέστερο του νόμου 2307/95, άρθρο 7, παρ. 4 που ορίζει ότι η διαφορά του συντελεστή ανάμεσα στην πρώτη και τελευταία κατηγορία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πενταπλασίου.
Επομένως ας μην ανησυχεί ο κ. Δήμαρχος. Δεν θα χρειαστεί να ζωστεί τα φυσεκλίκια!
Οι νόμοι υπάρχουν. Πολιτική βούληση να εφαρμοστούν δεν υπάρχει και ο νοών νοείτω!

                                                               Για το γραφείο τύπου
                                               Ενότητα, Ανατροπή & Έργο για το Μαρούσι
                                             Ζέτα Πολίτη - zpoliti@gmail.com - 699 3438665

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου