Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Υπογράφηκε Διακήρυξη στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που ετοιμάζει μπίζνες σε δήμους!


Περίπου ένα μήνα πριν, σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφείατης Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, καλούσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τοπική Διοίκηση και να κερδοσκοπήσουν πάνω στα πλεονεκτήματά της. 
Οπως εξηγούσε καταθέτοντας κατάλογο με αυτά τα πλεονεκτήματα, ο χώρος είναι ...ελκυστικός για επενδύσεις.
Πριν μερικές μέρες υπογράφτηκε η Κοινή Διακήρυξη της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων και των περιφερειών των δύο χωρών.
Συνεργασία που στα χαρτιά προβάλλει ως επιδίωξη τον «εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων», όπως έχει καταγραφεί σε επίσημα κείμενα της εν λόγω συνεργασίας.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο επιχειρηματικών δράσεων που σχετίζονται με υπηρεσίες και έργα, αλλά και νέους τομείς με κερδοφόρα προοπτική, όπως η διαχείριση των υδάτων ή των απορριμμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη, οι δήμοι αναλαμβάνουν ως ύψιστο ρόλο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δράση.
«Οι δήμοι δημιουργούν ένα κατάλληλο για την προσέλκυση επενδύσεων περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κοινός στόχος τους είναι να εξελιχθούν οι δήμοι ως πάροχοι υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζεται ενδεικτικά.
Στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται να εμπεδωθεί μια αίσθηση συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης της οικονομικής πραγματικότητας που θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, είτε με περαιτέρω φορολόγηση των όποιων υπηρεσιών και έργων τους παρέχονται, είτε με την απώλεια αυτών για όσους δεν έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.
«Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας είναι η δύναμη της Ευρώπης. Αυτή εκφράζεται με υποδειγματικό τρόπο στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» σημειώνεται στο κείμενο, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν το πρόσωπο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και τις επιλογές της που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ως πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές διοικήσεις των δύο χωρών ορίζονται, ανάμεσα σε άλλα, η προώθηση των στόχων της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης που θέτει η ΕΕ για τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, έργων και δράσεων.
Ενθαρρύνεται, δε, η συμμετοχή σε αυτά της λεγόμενης «Κοινωνίας των Πολιτών», που πέρα από την ιδεολογική της στόχευση να αποδυναμώσει την έννοια της ταξικής κοινωνίας, προωθεί τη συμμετοχή διαφόρων ΜΚΟ και συμπράξεων στη διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων.
«Η νέα προγραμματική περίοδος στήριξης της ΕΕ 2014 - 2020 σκοπεύει να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους δήμους και τις περιφέρειες.
Λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες, οι δήμοι έχουν πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν στον πληθυσμό τη συνείδηση της ενεργούς συμμετοχής της "Κοινωνίας των Πολιτών" στο δήμο», σημειώνεται.
Ως έτερο πεδίο συνεργασίας προβάλλεται η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, με την προώθηση ουσιαστικά φτηνών έως και τζάμπα εργατικών χεριών.
«Η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης, με το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα αλλά και με τις δυνατότητες μαθητείας στη Γερμανία, με σκοπό την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους νέους, μπορεί να προσφέρει προοπτική απασχόλησης στην Ελλάδα», σημειώνεται.
Αρκετά κατατοπιστικά, το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, είχε δηλωθεί τον Απρίλη του 2012. 
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου της ΚΕΔΕ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και δήμαρχου Στουτγάρδης, Γ. Σούστερ, ο τελευταίος προέκρινε ως λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, την απασχόλησή τους σε διάφορα έργα ή υπηρεσίες έναντι μιας υποτυπώδους αμοιβής ή μέσω της εθελοντικής εργασίας, η οποία μπορεί «να είναι ένα συν στο βιογραφικό τους», όπως είχε πει... 
Συμπλήρωνε τότε ότι «είναι καλύτερο αυτό από το να είναι κανείς τελείως άνεργος».
Αναφέρουμε τέλος την πρόθεση συνεργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, πεδίο για το οποίο εδώ και χρόνια ετοιμάζονται οι γερμανικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου