Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

… Κι ύστερα ήρθε η επιτήρηση & η χρεοκοπία …

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ύστερα από τη συνεδρίαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου της 3 – 5 – 2011, όπου με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής «διορθώθηκε – τροποποιήθηκε» ο προϋπολογισμός
που πρόσφατα είχε ψηφιστεί από το Δ. Σ. Αμαρουσίου (Μάρτιος 2011), εγγράφοντας υποχρεωτικά ποσό ύψους 55. 444.447,05 ευρώ, ως δάνειο, που θα συνάψει ο Δήμος Αμαρουσίου (υποχρεωτικά με βάση το ν. 3943/2011), για να αντιμετωπίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ήρθε και η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Αμαρουσίου, ως 3ος στη σειρά των24 πιο υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας σύντομα θα οδηγηθεί σε καθεστώς επιτήρησης, δηλ. χρεοκοπίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους δημότες της.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που κατά τη συνεδρίαση του Δ. Σ. (Μάρτιος 2011) για την ψήφιση του προϋπολογισμού, είχαμε δηλώσει ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό «μνημείο ψεύδους» και «εικονικής πραγματικότητας», βαθιά αντιλαϊκό και αντικοινωνικό, που ρίχνει τα βάρη των χρεών, που άλλοι δημιούργησαν, στις πλάτες των εργαζομένων – δημοτών της πόλης μας, οδηγώντας το Δήμο και τους Δημότες στη χρεοκοπία, σε απόλυτη αντιστοιχία με την επίσημη κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης των εντολοδόχων του κεφαλαίου, του Δ. Ν. Τ., της Ε. Ε. και της Ε. Κ. Τ. και ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις δικαιωνόμαστε πλήρως.
Τα τεράστια χρέη που δημιούργησαν οι διοικήσεις Τζανίκου και Πατούλη με τις πολιτικές που εφάρμοσαν στην πόλη μας σχετικά με τη μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση, την ένταξή του Δήμου στα κερδοσκοπικά παιχνίδια του αδηφάγου κατασκευαστικού κεφαλαίου, την αλόγιστη
σπατάλη για φιέστες και δημόσιες σχέσεις με στόχο την επανεκλογή των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων κ. ά., ρίχνονται τώρα στις πλάτες των εργαζομένων – δημοτών του Αμαρουσίου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τη συναίνεση της Δημοτικής αρχής, αλλά και της μείζονος μειοψηφίας, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της ανάλγητης - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο τοπικό επίπεδο της πόλης του Αμαρουσίου.

Δε λείπουν βέβαια οι υποκριτικοί καβγάδες μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας σχετικά με το ποιος από τους δύο χρέωσε περισσότερο το Δήμο, χωρίς να ντρέπονται τους πολίτες του Αμαρουσίου, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δύο αυτές δημοτικές παρατάξεις (Πατούλη – Γιαννακάκου) είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού νέμονταν και νέμονται, με εναλλαγές, τη Δημοτική αρχή και το δημοτικό χρήμα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εφαρμόζοντας και την τακτική των μεταγραφών μεταξύ των στελεχών τους και των δημοτικών τους συμβούλων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πολιτικούς τους φορείς (ΠΑΣΟΚ – Ν. Δ.).
Η υποκριτική στάση του Δήμαρχου Πατούλη, αναφορικά με την αντίθεσή του στις Καλλικρατικές επιλογές της κυβέρνησης του Μνημονίου, περίσσεψε για άλλη μια φορά, αφού σε όλους τους τόνους δηλώνει ότι αυτός θα πειθαρχήσει στους νόμους της προϊσταμένης αρχής, δηλ. του Υπουργείου Εσωτερικών, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική που δεν είναι άλλη από την πολιτική της χρεοκοπίας του Δήμου και των δημοτών του Αμαρουσίου.
Οι προσπάθειες κάποιων δημοτικών παρατάξεων να «επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο» τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου μέσω της εμμονής τους για οικιοθελή υπαγωγή του Δήμου Αμαρουσίου σε καθεστώς επιτήρησης ή μέσω των προσφυγών τους στη Γεν Γρ, Απ. Διοίκησης σχετικά με τη μη «σύννομη» σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου είναι τόσο γελοίες, όσο και οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μας πείσουν ότι το μνημόνιο και η σφαγή των εργαζομένων και των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων θα μας οδηγήσουν στην «έξοδο» από την κρίση για το δικό μας συμφέρον και όχι για τη διάσωση και το συμφέρον του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής.
Επίσης οι φιλότιμες προτάσεις κάποιων για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους του Δήμου, οικονομίες κ .λ. π., δυστυχώς εντάσσονται στη λογική της αποδοχής της πολιτικής της κυβέρνησης σχετικά με τους Ο. Τ. Α.
Οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών και η πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τους Ο. Τ. Α. και την αντιμετώπιση των χρεών τους, εντάσσεται στη λογική της Καλλικρατικής κυβερνητικής πολιτικής της πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ο. Τ. Α. και των υπηρεσιών τους βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των Δήμων. Μάλιστα το να εγγράφει ένας δημόσιος οργανισμός στον προϋπολογισμό του ένα δάνειο, μη γνωρίζοντας τους όρους με τους οποίους θα το συνάψει είναι μια πρωτόγνωρη και παράτυπη διαδικασία σύμφωνα με τους γνώστες της οικονομικής επιστήμης.
Πίσω, όμως από όλα αυτά κρύβονται οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης των εντολοδόχων του ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ – Κεφαλαίου, που δεν είναι άλλοι από την υπαγωγή αρκετών Δήμων της χώρας σε καθεστώς «επιτήρησης», ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη τους.
Καθεστώς επιτήρησης για ένα Δήμο σημαίνει την ουσιαστική εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του στους πιστωτές, το σταμάτημα των έργων στα όρια του, τις απολύσεις των εργαζομένων του, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του κ. λ. π.
Φυσικά κανένας δε μιλάει για τα τεράστια χρέη της κεντρικής κυβέρνησης προς τους Δήμους, την περικοπή των επιχορηγήσεων από τον Γ. Κ. Π. προς τους Ο. Τ. Α. στα πλαίσια της εφαρμογής του Καλλικράτη και της μνημονιακής πολιτκής της κυβέρνησης.
Ακόμα χειρότερα κανείς δεν ψάχνει τους υπεύθυνους για να τους αποδώσει ευθύνες για τη δημιουργία των τεράστιων αυτών χρεών (προηγούμενες δημοτικές αρχές), που τώρα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες – δημότες, χωρίς να έχουν επωφεληθεί διόλου από τα χρήματα αυτά.
Για άλλη μια φορά θα το πούμε ότι η πολιτική που μας προτείνουν είναι αδιέξοδη και οδηγεί τους εργαζόμενους πολίτες – δημότες στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση.
Μόνο με την κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα μπορούμε να ελπίζουμε για μια έξοδο από την κρίση συμφέρουσα για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.
Η ανυπακοή στις επιταγές της κυβέρνησης της τρόικας, η αντίσταση, η άρνηση της πληρωμής τους χρέους από τους εργαζόμενους πολίτες – δημότες και η ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και του Καλλικράτη είναι η μοναδική απάντηση στην ανάλγητη αυτή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση – στήριξη της Ν. Δ., του ΛΑΟΣ κ. λ. π. και των τοπικών εκφραστών τους.
Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας.

Δ. Α. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ
Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου