Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στο Δήμο Αμαρουσίου, το χάλκινο μετάλιο χρέους !!!

  Tο συνολικό  χρέος υπερβαίνει το 280%
των τακτικών του εσόδων μαζί με τη ΣΑΤΑ !!!
Στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπεται από τον "Καλλικράτη" αναμένεται να ενταχθούν 24 δήμοι (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αμαρουσίου), από τους 325 δήμους, οι οποίοι βρίσκονται στο "κόκκινο" ως υπερχρεωμένοι, καθώς και άλλοι 34 οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.
 Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα οικονομικά των δήμων, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών και ευνοϊκό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενδεχομένως και περίοδος χάριτος. Παράλληλα θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις, στα έργα και σε άλλες δαπάνες των δήμων.
"Η τοπική αυτοδιοίκηση αναμορφώνεται ριζικά και καθίσταται οικονομικά υγιής", δήλωσε ο κ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.
Στη λίστα που παρουσίασε ο υπουργός στις πρώτες θέσεις βρίσκονται μικροί και μεγάλοι δήμοι.
Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι : Αμαρουσίου,Τήλου, Φυλής,  Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας.
Οι δήμοι αυτοί, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασαν στην Βάση Οικονομικών Δεδομένων του ΥΠΕΣ συνολικό δανειακό χρέος μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μεγαλύτερες από τα τακτικά τους έσοδα.
Αυτή σχέση θα είναι όπως φαίνεται και τα αποκλειστικό κριτήριο για την διαμόρφωση της επικείμενης Υπουργικής Απόφασης που θα εντάσσει τους δήμους αυτούς στο πρόγραμμα εξυγίανσης και θα προσφέρει επιμήκυνση του χρέους από τα 15 στα 25 χρόνια και μειωμένο επιτόκιο κάτω από το σημερινό 6,9% από τα Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και από άλλες ιδιωτικές τράπεζες εφόσον αυτές το συμφωνήσουν.
Ο πίνακας που παρουσίασε ο υπουργός στους δημοσιογράφους χώρισε τους 325 σε πέντε ομάδες: Αυτούς που βρίσκονται στο κόκκινο και το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το 150% των τακτικών τους εσόδων μαζί με της ΣΑΤΑ και είναι 24 τον αριθμό. Αυτούς που βρίσκονται στο πορτοκαλί μεταξύ 120% και 150% και είναι 12 και τέλος αυτούς που βρίσκονται μεταξύ 100% και 120% και είναι 22.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά τα δάνεια των δήμων ανέρχονται σε 1.891 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τρίτους σε 1,269 δισ. ευρώ, οι απαιτήσεις σε 1,878 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα 735.700 εκατ. ευρώ.
Ρόλο κλειδί στο πρόγραμμα εξυγίανσης κατέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που εξυπηρετεί το 60% των δανείων των δήμων.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:
- επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έως 25 χρόνια
- μείωση των επιτοκίων
- και περίοδο χάριτος, δηλαδή πάγωμα του κεφαλαίου για ένα διάστημα και αποπληρωμή μόνο των τόκων.
Ως αποτέλεσμα οι δόσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου, θα μειωθούν κατά 55%.
Οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα υποχρεούνται να παγώσουν τις προσλήψεις, τα έργα, εκτός των επισκευών και της συντήρησης, αλλά και να καταργήσουν την χρηματοδότηση μη απαραίτητων λειτουργιών, όπως οι δημόσιες σχέσεις. Επίσης, θα έχουν την υποχρέωση να υλοποιήσουν το πρόγραμμα πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη για τα στοιχεία που παρουσίασε για τα οικονομικών των δήμων ο Υπουργός Εσωτερικών. "Άλλος ένας μύθος της κυβέρνησης του κ. Ραγκούση και της Τρόικας κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», αποδεικνύοντας ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και στο νυν δήμαρχο Αθηναίων επισημαίνοντας ότι -όπως αποδεικνύεται- ο δήμος βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (στην πράσινη ζώνη).
"Θα πρέπει τώρα να ζητήσετε συγνώμη τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από τον λαό της Αθήνας. Καμία δικαιολογία δεν έχετε, πλέον, κ. Καμίνη για να μην πραγματοποιήσετε έργο, πλην της ανικανότητάς σας", υπογραμμίζει ο κ. Κακλαμάνης.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου