Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

H ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για τα διόδια


Στην ενημερωτική συνάντηση πολιτών για τα διόδια, που έγινε την Κυριακή 4 Μαρτίου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, εκφράστηκε τελικά η αντίθεση των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου στα σχεδιαζόμενα νέα πλευρικά ηλεκτρονικά διόδια, ανακοινώθηκε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πρόσφατης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς και ο σχεδιασμός κινητοποίησης στον κόμβο της Βαρυμπόμπης.
Χαιρόμαστε που οι 2 δήμοι, έστω και με καθυστέρηση 2 μηνών, προχωρούν σε κινητοποιήσεις. 
Η πραγματική διάθεση όλων των πλευρών να αποτρέψουν τα νέα διόδια θα φανεί έτσι κι αλλιώς στην πράξη. Πάντως οι διαθέσεις του κόσμου στη συνάντηση ήταν σαφείς: 
Οι κάτοικοι των 2 δήμων είναι έτοιμοι να αγωνιστούν, και δε θα ανεχθούν υπαναχωρήσεις.
Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, με παρεμβάσεις της και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς 
στις 24/1 και στην ενημερωτική συνάντηση, προσπάθησε:



●►Να αναδείξει το γεγονός ότι η απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ, δεν είναι τυπική και άνευ ουσίας (όπως προσπαθεί το υπουργείο να μας πείσει), αφού έτσι το κράτος αποδέχεται την ανάγκη ύπαρξης νέων διοδίων στην περιοχή και δεσμεύεται νομικά. 
Τα διόδια είναι πια κοντά.
●►Να αποκαλύψει την προσπάθεια παραπλάνησης από την κυβέρνηση, που εμφανίστηκε να εξαγγέλλει κατάργηση διοδίων, ενώ στην πραγματικότητα εξαγγέλλει κατάργηση των κουβουκλίων μόνο, αλλά περισσότερα (ηλεκτρονικά) διόδια, και πάντως νέα στην περιοχή μας.
●►Να αποδείξει ότι τα διόδια στη Βαρυμπόμπη και το Α. Στέφανο είναι μόνο η αρχή, αφού η σύμβαση παραχώρησης στο εργολάβο αρχίζει από τη Μεταμόρφωση, και η εταιρεία έχει δικαίωμα να εγκαταστήσει διόδια σε όλους τους κόμβους από τη Μεταμόρφωση μέχρι τις Αφίδνες.
●►Να επισημάνει ότι τα τυχόν ελευθέρας για κατοίκους - δημότες, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθούν, θα έχουν ημερομηνία λήξης, όπως είχαν όλες οι σχετικές περιπτώσεις στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα. 
Είναι απλώς το κόλπο για να μειωθούν οι αντιδράσεις.
●►Να αποτρέψει την επικράτηση απόψεων που εκφράστηκαν στο ΔΣ Κηφισιάς, ότι πρέπει να περιμένουμε τη μελέτη των ηλ. διοδίων, για να δούμε μήπως το συνολικό κόστος της διαδρομής προς Θήβα είναι μικρότερο από σημερινό. Γιατί:
►Η διαδρομή προς Αθήνα - Πειραιά θα έχει πλέον κόστος (για πολλούς καθημερινό) και
►Το δύσκολο για κυβέρνηση - εργολάβο είναι να προσθέσει νέα διόδια. Η αύξηση του κόστους τους είναι πολύ ευκολότερη, αρκεί να μπουν.
Επίσης:
●►Κάλεσε το δήμο Κηφισιάς να επανεπιβεβαιώσει την απόφαση του 2014 του διασυντονιστικού των 3 δήμων (Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού), της περιφέρειας Αττικής και των κινημάτων της περιοχής, πράγμα που ο δήμος αρνήθηκε.
●►Πρότεινε τη σύγκλιση του διασυντονιστικού, για να οργανώσει από κοινού τον αγώνα. Αυτό δεν έγινε, ο Δήμος Ωρωπού δεν κλήθηκε ούτε στην ενημερωτική συνάντηση. Ο στόχος «Όχι διόδια στην Αττική», στόχος που συγκεντρώνει δυνάμεις και από άλλους δήμους και οδηγεί σε κοινή δράση κατά των διοδίων, απαλείφθηκε.
●►Υποστήριξε τέλος το δίκαιο της άποψης «Όχι στα διόδια», κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς πραγματικότητα στη μισή Ευρώπη. 
Γιατί είναι δίκαιο να πληρώνουν αναλογικά περισσότερο οι έχοντες (μέσω της άμεσης φορολογίας), για απολύτως αναγκαία για τη ζωή δημόσιων αγαθών, και όχι οι κατά τεκμήριο φτωχότεροι χρήστες των αγαθών. Ακόμα περισσότερο, όταν στην περίπτωση των διοδίων, τα διόδια μένουν ακόμα και όταν αποπληρωθεί το κόστος κατασκευής των δρόμων (πχ. Αττική Οδός). Νέα διόδια θα μπουν στη Βαρυμπόμπη και τον Α. Στέφανο, σε δρόμους που έχουν τελειώσει πριν πολλές δεκαετίες!
Να αποτρέψουμε νέα διόδια στην Εθνική Οδό - να μην επιτρέψουμε υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις.
►Όλοι στην κινητοποίηση στον κόμβο της Βαρυμπόμπης
Δρόμοι ελεύθεροι για το λαό
Σημείωση: Μπορείτε να δείτε τεκμηρίωση των παραπάνω με στοιχεία, τις τοποθετήσεις της Επιτροπής Αγώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς για τα διόδια και στην Ενημερωτική Συνάντηση Πολιτών, αλλά και ολόκληρες τις δύο αυτές διαδικασίες σε βίντεο, στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς: http://epitropikifisias.blogspot.gr/
Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου