Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Δημοσιογραφία & πατριωτικό καθήκον

Στο διαδίκτυο μπορείς να διαβάσεις ό,τι θες. Από το ότι η Γη είναι επίπεδη μέχρι το ότι εξωγήινοι έχουν υπόγειες βάσεις και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να μας επιτεθούν. 
Ποιος είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου σε αυτό το τοπίο;
Το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο είναι από ατυχές μέχρι τραγικό, αν αναλογιστούμε πως οι συμπατριώτες μας ίσως μείνουν προφυλακισμένοι για μήνες στην Τουρκία.
Είναι αλήθεια πως έχουν γραφτεί πολλά, όπως επίσης είναι παραδεκτό πως το ρεπορτάζ στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι δύσκολο. 
Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τις ελληνικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αλλά και με τις αντίστοιχες τουρκικές την ώρα που το κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από τεταμένο.
Ενώ από τουρκικής πλευράς ο Τύπος «κρατά» το θέμα «χαμηλά», στην Ελλάδα βλέπουμε υπερβολές που «βαφτίζονται» ρεπορτάζ στην προσπάθεια ορισμένων τόσο να πάρουν κλικ, όσο και να χτίσουν ή και να αναστήσουν καριέρες.
Ναι, το θέμα για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι είναι για τους Τούρκους. Δικοί μας άνθρωποι βρίσκονται απέναντι και για ένα λάθος -σύμφωνα με την βιαστική παραδοχή του ΓΕΣ- υπόκεινται σε ταλαιπωρία. 
Την ώρα, λοιπόν, που οι Τούρκοι, προκαλούν με κάθε τρόπο, εμείς οφείλουμε να μην ρίχνουμε νιτρογλυκερίνη στο… κοκτέιλ των ελληνοτουρκικών.
Από την πρώτη στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ περί ξυλοδαρμού των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τον τουρκικό στρατό, κάτι που εκ των υστέρων διαψεύστηκε από τις οικογένειες των προφυλακισμένων οι οποίοι τους είδαν και μίλησαν μαζί τους!
Ξανά, ο πατέρας ενός εκ των δύο, του λοχία Κούκλατζη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως όχι μόνο δεν τους έχει ασκηθεί βία, σωματική ή ψυχολογική, αλλά οι συνθήκες κράτησής τους είναι ικανοποιητικές, αφού συνεννοούνται με τους φύλακές τους, ενώ σιτίζονται τρεις φορές την ημέρα. 
Εντάξει, δεν θα παρουσιάσουμε και ως ξενοδοχείο μία φυλακή, αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι δίχως να παρασυρόμαστε από το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που πλέον έχει αρρωστήσει από τον «ιό των κλικ» λόγω του διαδικτύου.
Αυτοί οι οποίοι έκαναν λόγο για ξυλοδαρμό των Ελλήνων στρατιωτικών, σκέφτηκαν τον τρόμο που θα προκαλούσαν στους γονείς, φίλους και συγγενείς των ανθρώπων αυτών; 
Σκέφτηκαν πως συμβάλλουν σε ένα κλίμα τρομοκράτησης όχι μόνο των παραπάνω αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων; 
Σκέφτηκαν πως δημιουργούν εντυπώσεις που μπορεί να κατευθύνουν πολιτικά πρόσωπα σε λανθασμένες κινήσεις;
Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι μόνο να μεταδίδει την όποια είδηση. 
Ο δημοσιογράφος οφείλει να αναγνωρίζει πως δεν επαγγέλλεται απλά, αλλά ασκεί λειτούργημα, κάτι που συνεπάγεται και τις αντίστοιχες ευθύνες προς το κοινό.
Πρέπει και οφείλει να αντιμετωπίζει μία είδηση με σεβασμό προς το κοινό, προς την δημοσιογραφία αλλά και το εθνικό συμφέρον. 
Πόσω μάλλον όταν το πιο εύκολο πράγμα είναι να αναμοχλεύσεις φοβικά σύνδρομα…
                                                                      Γιώργος Μιχαηλίδης* 
                                                                        € « » $  ●▲▼◄►
                                 Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
                  ΠΗΓΗ://www.eleftherostypos.gr/apopseis/197089-dimosiografia-kai-patriotiko-kathikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου