Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στο μαντείο των «Α» Δελφών με... non paper!

Με την έναρξη της λειτουργίας του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς εξαπλώθηκε η φήμη πως ο θεός Απόλλωνας κατοικούσε μέσα στο ιερό του φυτό, τη δάφνη, και πως μέσα από το θρόισμα των φύλλων του φυτού προφήτευε δίνοντας χρησμούς για τα μελλούμενα.
Αυτά τους αρχαίους χρόνους
Σήμερα τα φύλλα του φυτού έγιναν... non paper, ο θεός Απόλλωνας ένας κοινός θνητός ονόματι Αλέξης Τσίπρας και το μαντείο των Δελφών μεταφέρθηκε στην Ηρώδου Αττικού.
Διαβάζοντας το περίφημο πλέον non paper που εκδόθηκε από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου λίγα πράγματα από όσα περιείχε τότε φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται σήμερα 15 μέρες μετά. 
Για την ακρίβεια μόνο ένα μέρος της πρώτης παραγράφου επιβεβαιώθηκε, το οποίο κάνει λόγο για «συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».
Το δεύτερο μέρος που ανάφερε ότι «θα ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών» είναι ευκόλως εννοούμενο ότι δεν ίσχυσε, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο του κυβερνητικού κειμένου που επικοινωνήθηκε εκείνη την μέρα.
Το μέρος που γνώρισε τις «μεγαλύτερες δόξες» από τους υπουργούς που παρέλασαν στα κανάλια εκείνη αλλά και τις επόμενες ημέρες ήταν αναμφισβήτητα αυτό το περί «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». 

Από την επομένη κιόλας του Eurogroup οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί άρχισαν να θολώνουν, ειδικά όσο πύκνωναν οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ότι τα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. 
Οι εντυπώσεις της συγκεκριμένης παραγράφου «θάμπωσαν» πλήρως και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος είχε αρνηθεί μιλώντας στη Βουλή ότι «τελείωσε η λιτότητα».
Το ίδιο «ένδοξες ώρες» γνώρισε η αναφορά ότι «η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο». 
Η νομοθέτηση ισχύει, υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και πριν την 1η/1/2019, αλλά το ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι σαφές ότι εξαρτάται από πολλές προϋποθέσεις οι οποίες για την ώρα δεν εκπληρούνται.
Αντίστοιχα, ενώ είναι σαφές και το παραδέχεται η κυβέρνηση ότι «εξετάζει την αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 & μετά», η φράση «χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά δεδομένου του ύψους των μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.
Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει ότι γίνεται πράξη το περιεχόμενο της προτελευταίας παραγράφου το οποίο κάνει λόγο για τη δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Αντίθετα, με την πλήρη ανοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, το ΔΝΤ βάζει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλαγές στη νομοθεσία των ομαδικών απολύσεων το οποίο φαινόταν ότι είχε φύγει από το τραπέζι.
Από την πλήρη «ακύρωση» του εν λόγω κειμένου δεν γλιτώνει ούτε το φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. 
Από καμία πλευρά των θεσμών δεν προκύπτει ούτε η σύμφωνη γνώμη τους, ούτε η συμπερίληψή του στους υπολογισμούς για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου