Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

«Ανησυχούν» για την «επιστροφή των δαιμόνων των Βαλκανίων», οι ηγέτες της ΕΕ

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητάνε για τα Βαλκάνια
Την ανησυχία τους για τις «εξωτερικές επεμβάσεις», οι οποίες τροφοδοτούν τη διαίρεση στα Δ. Βαλκάνια, εξέφρασαν χθες 
οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε μια σύνοδο κορυφής για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σταθεροποίησης μιας περιοχής-κλειδί, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη στη ρωσική ανάμιξη.
Οι ηγέτες της ΕΕ τοποθέτησαν τα Βαλκάνια ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνόδου στις Βρυξέλλες για να δείξουν ότι η περιοχή αυτή αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα την στιγμή που η Ρωσία επιδιώκει επίσης να αυξήσει την επιρροή της εκεί.
«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, η οποία διαχειρίζεται τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
«Δεν απομακρυνόμαστε, αλλά εμπλεκόμαστε περισσότερο», είπε.
Πριν από δύο χρόνια, ο Γιούνκερ δήλωσε δεν υπάρχουν νέες χώρες οι οποίες θα προσχωρήσουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2019.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτό ήταν μια τεχνική λεπτομέρεια, διότι τα Βαλκάνια δεν ήταν έτοιμα να ενταχθούν. 
Αλλά κάποιοι στην περιοχή αναφέρουν ότι το μήνυμα κατέστρεψε την αξιοπιστία της ΕΕ.
Παρά την πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την περιοχή στο δικαστικό σώμα και το επιχειρηματικό κλίμα έχουν σταματήσει, επιτρέποντας στο οργανωμένο έγκλημα να ανθίσει και να ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες να κατευθυνθούν βόρεια προς την ΕΕ. 
«Όταν η Ευρώπη φεύγει, ο εθνικισμός επανέρχεται», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη EURACTIV.com.
Πηγές ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων έχει αποδυναμωθεί και δεν είναι πλέον πηγή έμπνευσης, «ως εκ τούτου, η άνοδος του εθνικισμού δεν μπορεί να περιοριστεί».
«Μετά από 20 χρόνια σχετικής ηρεμίας στην περιοχή, οι δαίμονες των Βαλκανίων επιστρέφουν», οι ίδιες πηγές δήλωσαν, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
                                                                     Πολλές σύνοδοι
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανοίξει το δρόμο με τη φιλοξενία της συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2018», δήλωσε η Μέι.
«Θα εκφράσω ξεκάθαρα τις ανησυχίες μου σχετικά με την αυξανόμενη αστάθεια σε αυτή την περιοχή και τους κινδύνους που παρουσιάζει για τη συλλογική μας ασφάλεια», είπε.
Η Γερμανία διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο το 2014, φέρνοντας μαζί τα πρώην κράτη της Γιουγκοσλαβίας και τη διεθνή κοινότητα για να αναδείξει το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. 
Φέτος η σύνοδος κορυφής με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβει χώρα στην Τεργέστη στις 12 Ιουλίου.
                                                               ΠΗΓΗ:www.euractiv.gr
===========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου