Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Αιφνιδιασμός με κλήσεις του 2006

Λευτέρης Μαγιάκης:«Είναι σαφώς μια υπόθεση κακοδιοίκησης»
Με κατασχεμένο το σύνολο των καταθέσεών τους για βεβαιωμένες οφειλές στον Δήμο Αμαρουσίου, κυρίως για κλήσεις του... 2006, βρίσκονται λίγο περισσότεροι από 1.000 αιφνιδιασμένοι πολίτες, στο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς αλαλούμ με έδρα τον δήμο τον οποίο διοικεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο οποίος, κατά την προσφιλή του τακτική, αποποιείται τις όποιες ευθύνες του και στέλνει βέλη στο κεντρικό κράτος και... εξώδικο στις τράπεζες.
Αιτία της κατάστασης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σπ. Σταθούλη, είναι ένα «πακέτο» οφειλών δεκαετίας που εστάλησαν στον δήμο, κυρίως για κλήσεις γύρω από το Mall, των οποίων η είσπραξη κρίθηκε επείγουσα από τον αρμόδιο επίτροπο.
Οι δημοτικές υπηρεσίες όφειλαν να προχωρήσουν στην είσπραξη των οφειλών, ακολουθώντας όσα ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Εστειλαν, λοιπόν, στις τράπεζες τον πίνακα των οφειλετών.
Οι τελευταίοι, όμως, όχι μόνο βρέθηκαν εξαπίνης, καθώς δεν είχαν πρόσφατη ενημέρωση, αλλά αντί της αφαίρεσης του οφειλόμενου ποσού, είδαν το σύνολο του λογαριασμού τους δεσμευμένο!
 Κακή οργάνωση

«Είναι σαφώς μια υπόθεση κακοδιοίκησης», σχολιάζει κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Λ. Μαγιάκης.
«Θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ειδοποιηθεί οι οφειλέτες και να έχει γίνει προσυνεννόηση με τις τράπεζες», συμπληρώνει. Αντιθέτως, «ο δήμος δεν οργάνωσε σωστά τη διαδικασία, που ήταν εντελώς πρόχειρη».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκη, σχετικές επισημάνσεις είχαν γίνει προ πολλού στη δημοτική αρχή.
«Στο Τμήμα Εσόδων του δήμου υπάρχει πολύ μεγάλη δυσλειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού, και αυτό έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και από ορκωτούς λογιστές. Αποτελούσε αίτημα και του αρμόδιου διευθυντή η αύξηση των υπαλλήλων με εσωτερικές μετατάξεις, δεν υπήρξε όμως ανταπόκριση. 
Ο δήμαρχος, λόγω των πολλών ενασχολήσεών του εκτός του δήμου, έχει χάσει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα αυτά τα προβλήματα σε βάρος των πολιτών. 
Επειδή βλέπαμε να έρχονται αυτά τα προβλήματα, τον είχαμε ονομάσει δήμαρχο μερικής απασχόλησης», περιγράφει ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος.
«Ακολουθήθηκε ό,τι ορίζει η νομοθεσία. Δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος. 
Είναι μια διαδικασία-μονόδρομος έως και το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης», απαντά στην «Εφ.Συν.» ο αρμόδιος Αμτιδήμαρχος κ. Σπύρος Σταθούλης, αντικρούοντας τις ευθύνες του δήμου και θυμίζοντας ότι σε περίπτωση μη αναζήτησης των οφειλών, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες απειλούνται με την κατηγορία της απιστίας.
Ο κ. Πατούλης μπορεί να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά εν προκειμένω δεν τήρησε τη «χρονοτριβή» την οποία είχε προτείνει σε συναδέλφους του, στη διάρκεια παλαιότερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Παρ’ όλα αυτά, επιτίθεται στην κεντρική διοίκηση ότι υποχρέωσε τους δήμους να καταστούν εισπράκτορες προστίμων...
Στο εξώδικο που έχει στείλει ο δήμος προς έξι τράπεζες, περιγράφεται μεταξύ άλλων ότι «διαπιστώνεται μια σημαντική καθυστέρηση στην άρση της δέσμευσης των λογαριασμών οφειλετών στην περίπτωση κατά την οποία ο Δήμος Αμαρουσίου αποστέλλει στην τράπεζά σας εντολή άρσης της κατάσχεσης, λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού».
Δηλαδή, υπάρχουν πολίτες που πλήρωσαν, αλλά... ακόμη δεν ξέμπλεξαν!
                                               Συντάκτης:Στέργιος Ζιαμπάκας
                                                      ΠΗΓΗ:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου