Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Κοσμοσυρροή στην καθιερωμένη παραδοσιακή Ρεβυθάδα των Κεραμιστών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η καθιερωμένη παραδοσιακή Ρεβυθάδα, στο πλαίσιο της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής, που διοργανώνει η Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Ελλάδας (ΠΕΚΑ) κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου. 
Την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, που μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του στους προσκεκλημένους για το Νέο Έτος  μίλησε για τη σημασία του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης.
« Η Κεραμική είναι η ιστορία μας, είναι το Μαρούσι μας. Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής  που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αποτελεί έναν χώρο συνυφασμένο με την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την παραχώρησή του στο Δήμο, ως διατηρητέο πολιτιστικό οίκημα, ώστε να γίνει «το Σπίτι των Κεραμιστών» και σημείο αναφοράς για την πόλη μας.
Το «Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής» θα παραμείνει για πάντα στην Κεραμική και στο Δήμο Αμαρουσίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΚΑ κ. Νικόλαος Βαλλάτος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην ομιλία τους για το σκοπό της Ρεβυθάδας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Κεραμικής Τέχνης και την αναγκαιότητα της προάσπισης του χώρου και του πολιτισμού μας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης απένειμαν τιμητικές βραβεύσεις στους παλαίμαχους κεραμιστές: Αντώνη Καλογήρου, Συμεών Καλογήρου, Στέλιο Λάσκαρη και στους ανθρώπους που συνέβαλαν με το έργο τους στην αναβάθμιση της κεραμικής, όπως οι κ.κ. Κώστας Μπόνης Αλέκος Μωραϊτης και η κα Φλώρα Σκλάβαινα. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: 
Σπύρος Σταθούλης, Ρένα Χαλιώτη, Αθανάσιος Βελής,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.:
Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Καρλαύτης, Ελένη Λέκκα, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Δημήτρης Σμυρνής, Πέτρος Κόνιαρης, Ελευθέριος Μαγιάκης, Κώστας Βλάχος. 

Επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης,  ο πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κεραμιστών και αγγειοπλαστών.  
Στην παραδοσιακή «ρεβυθάδα» των κεραμιστών και αγγειοπλαστών παραβρέθηκε & ο Αντιπεριφερειάρχης ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος εξέφρασετην υποστήριξή του στο πάγιο αίτημά τους για παραχώρηση του ακινήτου, όπου στεγάζεται το «Κέντρο Κεραμικής Τέχνης στο Μαρούσι 
«Το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του Μαρουσιού και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να συμβάλει ώστε να συνεχίσει να είναι το σπίτι των Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμέρος. 

Στην προοπτική αυτή, πρόσθεσε, ως Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάδειξη του «Κέντρου Κεραμικής Τέχνης» σε τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας DiscoverNorthAthens (Ανακαλύψτε τη Βόρεια Αθήνα), στην οποία μετέχει και η Πανελλήνια Ένωση» 
Παρούσα στην πανέμορφη εκδήλωση & η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Μαίρη Διακολιού η οποία δήλωσε τα εξής:
Δυστυχώς, το ΤΑΙΠΕΔ και όσοι το υποστηρίζουν, εποφθαλμιούν το ακίνητο που αποτελεί την έδρα της αγγειοπλαστικής τέχνης στο Μαρούσι, καθιστώντας το «αγαθό προς πώληση» στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης που ευνοεί τους «επενδυτές» αντί τον άνθρωπο.
Στέκομαι  αντίθετη σε αυτές τις πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις και δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον αγώνα των κεραμιστών για την αποτροπή της πώλησης του ακινήτου που στεγάζει τη δράση τους  και τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής παράδοσης του Μαρουσιού μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου