Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η Προστασία & Αξιοποίηση των Δημόσιων Χώρων του Προαστίου μας, είναι υπόθεση όλων μας

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βανδαλισμού ιδιωτικών περιουσιών στο Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου, με σαφή πολιτική στόχευση, αλλά και ανακοινώσεις που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες που μιλούν για «επαν-οικειοποίηση του δημόσιου χώρου» της πόλης μας, θα θέλαμε ως Δημοτική Αρχή να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας, ο δημόσιος διάλογος οφείλει να γίνεται με όρους σεβασμού στην κάθε άποψη. 
Κι όχι με πράξεις βίας, με βανδαλισμούς και με ακραίες συμπεριφορές, που στόχο έχουν την επιβολή της μιας και μόνο άποψης, κι ας είναι αυτή μειοψηφική.
Επίσης, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ο δημόσιος χώρος αναγνωρίζεται ως αγαθό που κάθε αιρετή αρχή οφείλει να προστατεύει.
Υπηρετώντας λοιπόν αυτές τις αρχές , η σημερινή Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της πόλης. 
Για να αναδείξει και να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, όλους τους δημόσιους χώρους που βρίσκονται στα όρια του προαστίου μας.
Η φύλαξη του Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου υπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό, να διαφυλάξει τη δημοτική περιουσία από φθορές και βανδαλισμούς, που το τελευταίο διάστημα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η προστασία της δημοτικής περιουσίας από τη μια, σε συνδυασμό με μια σειρά έργα και παρεμβάσεις που είτε έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες ( Βιοκλιματική Ανάπλαση) , είτε πρόκειται να γίνουν τους επόμενους ( κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης) , έναν στόχο υπηρετούν. 
Να αναδειχθεί η τοπική μας αγορά, να αυξηθεί η αξία της περιουσίας των συμπολιτών μας, να αναδειχθούν οι δημόσιοι χώροι του Κέντρου  και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα μεγάλα εμπορικά malls.
Θέλουμε με τις ενέργειες μας το Μαρούσι να γίνει μια πόλη περισσότερο όμορφη και φιλική στους κατοίκους της πρώτα από όλα, αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες κι από άλλες περιοχές.
Δεν θέλουμε μια πόλη μίζερη με γειτονιές εγκαταλελειμμένες και δημόσιους χώρους που θα τους νέμονται ακραία και περιθωριακά στοιχεία. 
Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, μέρα & νύχτα, με Λευκές Νύχτες που τονώνουν την εμπορική κίνηση της τοπικής αγοράς , αλλά & με νύχτες πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας για όλους.
Θέλουμε μια πόλη ασφαλή για τους κατοίκους της, με γειτονιές ανοικτές σε όλους, με τα πάρκα και τις παιδικές μας χαρές , με δημοτικό φωτισμό που θα αναδεικνύει την ξεχωριστή ομορφιά του τόπου μας.
Δεν θέλουμε μια πόλη καταναλωτών αλλά μια πόλη ενεργών πολιτών.
Αυτή την πόλη που θέλουμε ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να τη δημιουργήσουμε και να τη διαφυλάξουμε. Μαζί με τους πολίτες.
Ασφαλώς υπάρχουν ανάμεσά μας & κάποιοι πολίτες που έχουν άλλα σχέδια για την πόλη. 
Που τους ενοχλεί οι γειτονιές μας και οι δημόσιοι χώροι  να λειτουργούν  με κανόνες. 
Που δικαιολογούν και νομιμοποιούν ακραίες συμπεριφορές και βανδαλισμούς, στο όνομα της δήθεν οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.
Οι πολίτες αυτοί άθελά τους παίζουν το παιχνίδι των μεγάλων πολυεθνικών, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των MALLS  και οδηγούν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους στην οικονομική καταστροφή και τον αφανισμό δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες που σήμερα τα βγάζουν δύσκολα πέρα. 
Απαξιώνουν τη δημοτική περιουσία. 
Επιθυμούν να επιβάλλουν δια της βίας τις δικές τους αξίες σε μια κοινωνία που σκέπτεται και δρα διαφορετικά από αυτούς.
Η δική μας άποψη ως Δημοτική Αρχή είναι ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ρυπαίνει, να τον οικειοποιείται ή να τον καταστρέφει.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή την άποψη την συμμερίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, η οποία καταδικάζει και δεν ανέχεται ακραίες συμπεριφορές που στρέφονται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Ως Διοίκηση το Δήμου θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε ότι το Μαρούσι θα λειτουργεί ως πόλη  με κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι χώροι θα είναι ανοικτοί σε όλους και ασφαλείς. 
Θα αποτελούν χώρους δημιουργικής έκφρασης , αναψυχής και διασκέδασης , αλλά και εστίες οικονομικής ανάπτυξης  και απασχόλησης των συμπολιτών μας.
Ασφαλώς είναι μεγάλη και η ευθύνη των θεσμών του Κράτους να διασφαλίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους  την ασφάλεια της δημοτικής περιουσίας και να αποτρέψουν αποτελεσματικά παραβατικές συμπεριφορές. 
Αυτές τις ευθύνες θα τις αναζητήσουμε εφόσον τα περιστατικά επαναληφθούν. 
Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, όμως, το μέγεθος του εγχειρήματος που έχουμε αναλάβει είναι πρωτοφανές για την πόλη μας. Τώρα είναι η ευκαιρία να κινητοποιηθούμε όλοι.
Οι μικρές νίκες που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς αποτελούν την κινητήριο δύναμη για να επιχειρούμε όλο και μεγαλύτερα, όλο και περισσότερα, όσα δηλαδή αξίζουν σ'αυτή την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου