Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Με Xασίσι ΣΥΡΙΖΑτο & χαρμάνι Μνημονίου ...«μυρωδάτο»!

Την 1η Γιορτή Κάνναβης  γιόρτασε με μπύρες, ρέγγε, χορό &... πολλά στριφτά τσιγάρα πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας που συμμετείχε μαζικά στην 1η γιορτή της Κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της κάνναβης αφού την θεωρούν ως...θεραπευτικό βότανο και όχι ναρκωτικό!
Κεντρικό σύνθημα: «Φτου Ξελευθερία».
Οι διοργανωτές προτειναν αποποινικοποίηση που περιλαμβάνει δικαίωμα σε 6 φυτά για αυτοκαλλιέργεια και κρατική διάθεση συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα σε χαμηλή τιμή σε ενήλικες πολίτες της χώρας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονισαν πως η χρήση και η κατάχρηση του συγκεκριμένου φυτού δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης αλλά δημόσιας υγείας, καθως ήδη χώρες της Ευρώπης αλλά και 24 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προβεί σε εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης ή ακόμα και μόνιμης ρύθμισης της παραγωγής και κατανάλωσης κάνναβης για προσωπική, θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση.
Δεν ήταν λίγοι και οι τολμηροί που έστριψαν τσιγάρα με κάνναβη, νιώθοντας ήδη απελευθερωμένοι...
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ στηρίχτηκε στην παραδοχή, εκ μέρους των διοργανωτών του, της αποτυχίας της κατασταλτικής αντι-ναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, «κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών».
Οσο για «βέλτιστο μοντέλο», δεν είναι άλλο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ουρουγουάη και περιλαμβάνει δικαίωμα σε 6 φυτά για αυτοκαλλιέργεια, δημιουργία και συμμετοχή σε μη κερδοσκοπικές λέσχες μελών -cannabis social clubs- και κρατική διάθεση συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα σε χαμηλή τιμή σε ενήλικες πολίτες της χώρας.
Οι συλλογικοί φορείς του χώρου θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η πλέον ευνοϊκή των τελευταίων δεκαετιών για τις διεκδικήσεις τους, αφού το κίνημά τους έχει αγκαλιαστεί καθ’ όλη τη διαδρομή του από την Αριστερά και την Οικολογία, με σταθερό συνοδοιπόρο δυνάμεις που πρόσκεινται τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Κάνναβης έστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα επιστολή με θέμα «Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και νομιμοποίηση της κάνναβης», η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών.
Σε αυτήν καλείται ο κ. Τσίπρας «να γράψει ιστορία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο καλλιέργειας και διάθεσης κάνναβης, το οποίο θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δίνοντας διέξοδο στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται και ώθηση προς τη «βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». 
Οι υπογράφοντες (Ηλιόσποροι - Δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία και Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης - ΕΛΕΥΣΥΝΑ) αναπτύσσουν ένα φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του φυτού, που δύναται να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, αφού «η νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης (με περιορισμούς για την ηλικία και τη δημόσια χρήση) μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, την πρόνοια και την περίθαλψη, την παιδεία και τον πολιτισμό».
Ειδικότερα, «με συντηρητικές εκτιμήσεις η αγορά της ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, για θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση, αποτιμάται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αν νομιμοποιηθεί η ινδική κάνναβη στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 15-20.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν οι εμπορικοί κλάδοι, η ιατρική και ο τουρισμός, θα ωφεληθούν χιλιάδες ασθενείς, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι παραγωγικοί - εμπορικοί τομείς».
                      Ρεπορτάζ: Χρήστος Χατζησπύρου, Φωτογραφίες Βασίλης Γερμάνης
                                       ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

====================================================
Το ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και οι Εργαζόμενοι 18 ΑΝΩ, αντιδρώντας στη διοργάνωση του φεστιβάλ, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι:
«Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης. 
Αυτή την ουσία, που δικαιούται να έχει ή να ξαναανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών. 
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική: 'όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη'».
Τέλος, το ΚΕΘΕΑ υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη, καθώς ως ψυχοτρόπος ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. 
Αλλοιώνει την αντίληψη, επηρεάζει την προσοχή, την κρίση, την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. 
Έχει συνδεθεί με προβλήματα σχέσεων, ανεργία και έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή. 
Η χρήση της επιβαρύνει τους πνεύμονες περισσότερο από το τσιγάρο και έχει σχετιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένια και κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), ένα στα εννέα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. 
Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Επιπλέον, στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα, κάτω των 20 ετών.
Το φεστιβάλ σχολιάστηκε αρνητικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της συμμετοχής της νεολαίας και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη διοργάνωσή του.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter:
«Πρώτη φορά αριστερά με μπάφους παντού... για να ξεχνάμε μάλλον το τι κάνουν στη χώρα μας», ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσε:

«Μετά το απαλό χάιδεμα των κάθε λογής παραβατικών αναρχοαυτόνομων αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, τις ευνοϊκές διατάξεις για τους τρομοκράτες και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εσωτερικών φωνών και μπρος στην ανάγκη εξαργύρωσης προεκλογικών γραμματίων, προκαλεί για μία ακόμη φορά την κοινωνία, συγκρουόμενος με τη νομιμότητα αλλά και την κοινή λογική».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε & αυτός τη διαφωνία του. «Είναι τόσο ξεδιάντροποι που δεν διστάζουν να οργανώσουν ανήμερα της αντιφασιστικής νίκης των λαών εκδηλώσεις ναρκοκουλτούρας, διάδοσης των ναρκωτικών, εδώ πιο κάτω στην Πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή μάλιστα του αντίστοιχου τμήματος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κατά τα άλλα αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται εκδήλωση για την ελεύθερη διακίνηση του χασίς» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου