Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συνταγματικό έκρινε το ΣτΕ τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας τις ρυθμίσεις του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ο νέος νόμος 4178/2013, πλην μιας διάταξης, που όμως ήδη απαλήφθηκε με τροπολογία κατόπιν παρότρυνσης του δικαστηρίου, κρίθηκε ότι κινούνται εντός συνταγματικών ορίων.
Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων,  ενώ η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική αφορά τη δυνατότητα νομιμοποίησης ακινήτων που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση αφού αυτή διάταξη είναι αντίθετη σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος (δικαστική προστασία, διάκριση εξουσιών, υποχρέωση πολιτείας στη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κλπ).
Πάντως μετά από δριμείες παρατηρήσεις του δικαστηρίου κατά την συζήτηση της υπόθεσης, ήδη αυτή η  διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκα αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
                                                   ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου