Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο Απολογισμός Έργου του απερχόμενου Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

Eκ μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου  Κέντρου Αμαρουσίου  
«Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ» σας καλωσορίζω στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην οποία θα διεξαχθούν και οι εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέα Ελεγκτική Επιτροπή.
Εκτός από μένα, σας καλωσορίζουν και τα άλλα μέλη   του απερχόμενου ΔΣ του συλλόγου μας, ο Γεν. Γραμματέας μας κ. Χρήστος Παπαζλιώτης, η Αντιπρόεδρός μας, κ. Μίνα Κατσαρού, η ταμίας μας κ. Πέγκυ Δημητρακοπούλου, ο δασολόγος του Συλλόγου μας κ. Θέμις Αδαμόπουλος, 
ο κ. Γιώργος Μαντζανάς, η κ. Κατερίνα Μαρδακιούπη, η κ. Όλγα Ξηνταβελόνη και ο κ. Γιώργος Σπαθόπουλος.  
Από το απερχόμενο ΔΣ  είναι σήμερα υποψήφιοι ο κ. Παπαζλιώτης,  ο κ. Αδαμόπουλος, ο κ. Μαντζανάς και η κ. Μαρδακιούπη
Ο Απολογισμός του έργου  σήμερα θα είναι λίγο διαφορετικός από τους άλλους, μια και σήμερα κλείνει ένας κύκλος για το Σύλλογο αυτό, που είχε ως πρόεδρο, για περισσότερο από μια οκταετία(ο Σύλλογός μας είχε λειτουργήσει ενεργά και ως «υπό σύστασιν» σύλλογος) το βασικό ιδρυτικό του μέλος, την υποφαινομένη  δηλαδή. 
Έκρινα σκόπιμο λοιπόν να αναφερθώ σήμερα, σύντομα βεβαίως, όχι μόνο στη διετία που πέρασε, αλλά γενικά στη μέχρι τώρα πορεία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ».
Στους στόχους του, στα όσα έκανε, σε γενικές γραμμές, για την εκπλήρωση των στόχων και κυρίως στις αρχές που καθόρισαν τη λειτουργία του
Βασικός στόχος του Συλλόγου ήταν φυσικά, από την αρχή, να συμβάλει, με τις όποιες δυνάμεις του , στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου του Αμαρουσίου, κατά κύριο λόγο.

Στη μείωση δηλαδή της ρύπανσης  κάθε  είδους, ιδίως της κυκλοφοριακής, και στην αύξηση των δένδρων μας. 
Γρήγορα βέβαια -  δεδομένου ότι  η γέννηση του Συλλόγου μας συνέπεσε χρονικά με τη μεταφορά της «επίθεσης»(που έχει δεχθεί, ως γνωστόν, το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας) από τη λεωφόρο Κηφισίας στο ίδιο το Ιστορικό της  Κέντρο - ο στόχος αυτός μεταβλήθηκε «επί το ρεαλιστικότερον». 
Η «αναβάθμιση» έγινε «μη υποβάθμιση» και η «αύξηση»  έγινε « διάσωση» των δένδρων.
 Πάγια αιτήματα μας ήταν από την αρχή και παραμένουν ( μέχρι τώρα τουλάχιστον) η αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας( να μην περνούν δηλαδή μέσα από το Κέντρο του Αμαρουσίου τα οχήματα που κατευθύνονται σε άλλες περιοχές), η αντικατάσταση  των οχημάτων  της Δημοτικής  συγκοινωνίας με νέα,  αθόρυβα,  αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα, η δημιουργία χώρων πρασίνου στους ελάχιστους εναπομείναντες αδόμητους χώρους και η  μη   καταστροφή  των   δένδρων μας, ιδίως των δένδρων των πλατειών μας. Πάγιο αίτημά μας  ήταν συνεπώς, από την αρχή, οι αναπλάσεις που γίνονται στις πλατείες μας, να μην τις εμπλουτίζουν σε πλάκες, υπόστεγα και τραπεζοκαθίσματα  αλλά σε χώμα κυρίως και υψηλό πράσινο.
Πραγματοποιήσαμε μετρήσεις (ηλεκτρομαγνητικής  και ηχητικής ρύπανσης), κάναμε δενδροφυτεύσεις όλα αυτά τα χρόνια,  συμμετείχαμε στην πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού και, σε συνεργασία με την «Εθελοντική Πρωτοβουλία», σε καθαρισμούς αδόμητων χώρων. Συμμετείχαμε επίσης στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου. Κυρίως δώσαμε μάχες σκληρές. 
Με επιστολές στο Δήμο, στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, στο Δασαρχείο και όπου αλλού χρειάστηκε, με συναντήσεις με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και τον ίδιο το Δήμαρχο,  με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συλλογή υπογραφών, με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αλλά και σε πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδες, με παρουσία μας στα κανάλια, με κινητοποιήσεις  και με προσφυγή μας, επανειλημμένα, στα δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο και Συμβούλιο Επικρατείας). 
Και όλα αυτά, ενώ, από τη φύση μας, απεχθανόμαστε τις διαμάχες!
                               Τι πετύχαμε με όλα αυτά;
Δεν θα σταθώ στα επί μέρους, που υπήρξαν σχετικά εύκολα  π.χ. διάσωση δένδρων σε δρόμους, όπως η οδός Σουρή, επισκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε άλλους, δημιουργία παρτεριών, «άνοιγμα» αναγκαίο κάποιων δρόμων( π.χ. οδός θησέως) και  προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε άλλους  (π.χ. οδός Σαλαμίνος), απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων
(π.χ. οδός Δημ. Ράλλη). Θα αναφερθώ  στα δυσκολότερα.
Για την πλατεία  Γαρδέλη(της « Συναστρίας»), τη μάχη που δώσαμε, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια,  την κερδίσαμε. Τα δένδρα της, μέχρι στιγμής, δεν έχουν κοπεί ,για να γίνει, όπως σχεδιαζόταν, υπόγειο πάρκιν.
Το οικόπεδο της συμβολής των οδών Πλαστήρα & 28ης Οκτωβρίου δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον,  υπεραγορά, παράνομη , όπως σχεδιαζόταν.
Το «οικόπεδο Παναγοπούλου» βέβαια, για το οποίο αγωνιζόμαστε(όχι μόνοι μας) από το Φεβρουάριο του 2008,  έχασε τα αιωνόβια πεύκα του & αντί  χώρου πρασίνου, έγινε υπεραγορά. 
Ο «Βασιλόπουλος» όμως της Χατζηαντωνίου  διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες υπεραγορές  και η διαφορά αυτή  δεν οφείλεται παρά σε όλον αυτόν τον αγώνα .
Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε και  για την πλατεία Αγίας Λαύρας.    
Είναι αλήθεια πως  τον πολύτιμο αυτόν πνεύμονα, πολύτιμο για όλους τους Μαρουσιώτες, παρά τις πολλαπλές  προσπάθειες  που κάναμε– από το Μάιο ήδη του 2010 -  δεν καταφέραμε να τον γλυτώσουμε. Από τη «βιοκλιματική(!) ανάπλαση του Κέντρου του Αμαρουσίου». 
Τριάντα μεγάλα δένδρα καταστράφηκαν εντελώς   και δέκα πεύκα στηρίζονται με «πατερίτσες.  Χωρίς όμως όλον αυτόν τον αγώνα, η κατάσταση σήμερα στην πλατεία θα ήταν σίγουρα πολύ χειρότερη.
 Όσο για την  Πλατεία Ηρώων, που και  γι αυτήν έχουμε δώσει και δίνουμε μάχες, από το Δεκέμβρη ήδη του 2008 ( που επρόκειτο και πάλι  να αναπλαστεί) ελπίζουμε, στη νέα της ανάπλαση, τα πάγια  αιτήματά μας (χώμα και δένδρα στη θέση αυτού του πελάγους των πλακών, απομάκρυνση ή έστω περιορισμός, του τεράστιου, ακαλαίσθητου και απαράδεκτου περιβαλλοντικά υποστέγου, σεβασμός στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των πάσης ηλικίας επισκεπτών της και  περιφρούρηση ) να εισακουσθούν κάπως.
Παραμένουν  βέβαια άλυτα, παρά τους μέχρι τώρα αγώνες μας, δυο σοβαρά προβλήματα σχετικά με το περιβάλλον. 
Η διαμπερής κυκλοφορία δηλαδή, που δεν αντιμετωπίστηκε ,παρά την «Κυκλοφοριακή Μελέτη του Κέντρου Αμαρουσίου», που έγινε, το 2007, από τον καθηγητή  του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευάγγελο Ματσούκη & η ανανέωση του στόλου της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που δεν έγινε, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που, κατά καιρούς,  μας έχουν δοθεί.  
Και μόνο όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά έχουν τεθεί πια και έχουν γίνει συνειδητά ( τουλάχιστον στους έχοντες συνείδηση)  είναι, πιστεύουμε, από μόνο του, κέρδος.
Πέρα από την αναβάθμιση ( ή μη υποβάθμιση) του περιβάλλοντος ο Σύλλογός μας, σύμφωνα με το Καταστατικό του, έχει  και άλλους στόχους:
«Πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής»,«καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης» και γενικά «βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών ζωής». 
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το  «περιβάλλον» είναι μια έννοια πλατιά. 
Πέρα από το φυσικό περιλαμβάνει και το ανθρώπινο περιβάλλον. Ασχοληθήκαμε λοιπόν, από την αρχή, με ποικίλες δραστηριότητες. Που συμβάλλουν, κατά τη γνώμη μας, στη σωματική και στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Πραγματοποιήσαμε εκδρομές (στη Δημητσάνα και Βυτίνα, στην Παναγία την Πλατανιώτισσα, στο «Σπήλαιο των λιμνών», στην ορεινή Ναυπακτία, στη λίμνη Τσιβλού και  Ζαρούχλα και άλλες ακόμα). 
Παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις. Οργανώσαμε συνεστιάσεις, με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των  μελών του Συλλόγου μας, ιατρικές ομιλίες, επισκέψεις σε Μουσεία, Μουσικές Βραδιές ( κάποιες, πολύ σημαντικές,  σε συνεργασία με το « Ιδιόμελον», όπως το Μουσικό Αφιέρωμα στη Μικρασία,το Δεκέμβριο του 2012, και τη Μουσική Βραδιά Αλληλεγγύης  «Άνοιξε λίγο το παράθυρο», το Μάιο του 2013) αλλά και βραδιές ποιητικές, όπως αυτή που οργανώσαμε, σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, το Νοέμβριο του 2010, για το Γιώργο Σεφέρη «Ο Γιώργος Σεφέρης και η Ελλάδα – Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει». 
Πραγματοποιήσαμε  δράσεις αλληλεγγύης(προσφορά τροφίμων και ρούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμαρουσίου, στην Κιβωτό του Κόσμου και σε άλλες οργανώσεις,  προσφορά βιβλίων στο «Σύλλογο Κακοποιημένων Γυναικών», συμπαράσταση στους απεργούς ιατρούς του ΙΚΑ Αμαρουσίου, Ψήφισμα Συμπαράστασης στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω», συνδιοργάνωση της Εκδήλωσης Αλληλεγγύης «Stop στους πλειστηριασμούς»).
Στο ενεργητικό του Συλλόγου μας επίσης ανήκουν τρεις σημαντικές ημερίδες.
Την πρώτη την οργανώσαμε τον Απρίλιο του 2008, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, με θέμα: 
«Μαρούσι 2008 – Περιβάλλον και Παράδοση» και την αφιερώσαμε στον Ευγένιο Σπαθάρη. 
Στην ημερίδα αυτή μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πολύ  γνωστός πια στο Μαρούσι  καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνθος Σανταμούρης, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας – Πειραιά κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης(που πραγματοποίησε στην πόλη μας, για το Σύλλογό μας,  και μέτρηση της ηχορρύπανσης) και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστας Γαλάνης.
Τη δεύτερη ημερίδα την οργανώσαμε τον Ιούνιο του 2013, σε συνεργασία με τον ΣΟΦΨΥ 
(Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Β.Α. Αττικής) στα Γραφεία του Συλλόγου Κρητών και είχε, ως θέμα, «Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία».
Η τρίτη, με θέμα τον ΕΝΦΙΑ και γενικά τη φορολόγηση των ακινήτων έγινε το Νοέμβριο του 2014.
Είμαστε περήφανοι και για κάτι άλλο. Για την πρωτοβουλία που επανειλημμένα πήραμε για κοινή δράση των συλλόγων της πόλης μας:
Για την «υποβολή αιτημάτων 14 Συλλόγων του Αμαρουσίου σχετικά με την « Ώρα του Δημότη» ( το Φεβρουάριο του 2009)
Για το διασυλλογικό αίτημα να τιμηθεί  από την πόλη του Αμαρουσίου ο αείμνηστος Δημήτρης Ασημακόπουλος  ( τον Οκτώβριο του 2009)
Για την Υποβολή της Ανακοίνωσης – Αίτησης 10 Συλλόγων του Αμαρουσίου για το οικόπεδο το γνωστό ως «πρώην Παναγοπούλου ( το Δεκέμβριο του 2012)
Για την κοινή διαβούλευση και το  Ψήφισμα Συλλόγων του Αμαρουσίου σχετικά με το « Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του Κέντρου του Αμαρουσίου», τον Απρίλιο του 2013
Για τη διαβούλευση και το κοινό αίτημα συλλόγων της πόλης μας να μην κλείσουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ ( ΕΟΠΥΥ) Αμαρουσίου ( το Δεκέμβριο του 2013).
Τέλος είμαστε περήφανοι, γιατί παραμείναμε συνεπείς  αυτά τα χρόνια όχι στους στόχους μας μόνο αλλά και στις αρχές μας.  Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ, τελειώνοντας, στις πιο βασικές.
Αρχή του Συλλόγου μας, που προκύπτει και από το Καταστατικό του, είναι η παραμονή του μακριά από κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες. Υπήρξαν βεβαίως  δημοτικές παρατάξεις, που συνέβαλαν στις προσπάθειές μας για  την επίτευξη των στόχων μας  και τις ευχαριστούμε γι’αυτό. Ποτέ όμως  ο Σύλλογος αυτός δεν έθεσε, μέχρι τώρα, τον εαυτό του, στην υπηρεσία των στόχων οποιασδήποτε παράταξης.
Μια άλλη αρχή του, βασικότερη ακόμα, είναι να λειτουργεί, από κάθε άποψη, απόλυτα δημοκρατικά.  Γι’αυτό και προσπαθήσαμε, αυτά τα χρόνια, να τηρηθούν τα ακόλουθα:
1.Οι επί μέρους στόχοι του Διοικητικού Συμβουλίου, για κάθε χρονιά, να είναι
αυτοί που αποφασίζει η τακτική Γενική Συνέλευση, που συνέρχεται, σύμφωνα με το Καταστατικό, στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους ( Και οι στόχοι φυσικά για το 2015, που αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση υπάρχουν στα πρακτικά και είναι στη διάθεση του νέου ΔΣ που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές.)
2. Να λειτουργεί, παντού και πάντα, το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρα του Καταστατικού του Συλλόγου.
3.Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται γνωστά ( με E-mail αλλά και τηλεφωνικά) στα μέλη πάνω από τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση,
(Το Καταστατικό ορίζει « τρεις τουλάχιστον μέρες νωρίτερα»). Κι αυτό, για να έχουν άνεση χρόνου τα μέλη του ΔΣ, ώστε να μελετήσουν τα θέματα και να διαμορφώσουν απόψεις και προτάσεις. 
Γιατί η δημοκρατία, ως γνωστόν, στηρίζεται στο διάλογο, στην ανταλλαγή απόψεων δηλαδή, που, για να γίνει, προϋποθέτει απαραίτητα τη διαμόρφωσή τους . Η διαμόρφωση άποψης βέβαια και πρότασης απαιτεί θυσία χρόνου και κόπου. 
Αν τώρα τη θυσία αυτή δεν μπορούσαν κάποιοι ή δεν ήθελαν  να την κάνουν, δεν αναιρεί σε τίποτε αυτό τη δημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου
4.Οι ενέργειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου , μετά τη συνεδρίαση, να υλοποιούν τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη διάρκειά της (ομόφωνα ή «κατά πλειοψηφίαν»). 
Το ίδιο και τα κείμενα του Συλλόγου που, όποιος και να τα έγραφε, ήταν πάντα συνθετικά. 
Αν τώρα δημοκρατικό θεωρείται για κάποιους, μόνον ό,τι συμπίπτει με τις προσωπικές
(ανέκφραστες συχνά) επιθυμίες και απόψεις τους(πράγμα συνηθέστατο δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα της γενικότερης σύγχυσης) ούτε αυτό αναιρεί φυσικά τη δημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από τώρα  και στο εξής το λόγο θα τον έχει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Δε θα είναι εύκολα τα θέματα που αναμένεται να   αντιμετωπίσει , καθώς η επίθεση στο περιβάλλον του Μαρουσιώτικου  Κέντρου συνεχίζεται. 
Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι για όλους και τα προσωπικά προβλήματα του καθενός πολλά. Κανείς συνεπώς  δε δικαιούται  να περιμένει θαύματα από το Διοικητικό Συμβούλιο ενός απλού συλλόγου. Εμείς, οι παλιότεροι,  ένα μόνο θα ευχηθούμε:  
Να παραμείνει πιστός ο Σύλλογος που παραδίδουμε στους στόχους και στις αρχές που σεβάστηκε μέχρι τώρα… Κι ας μην ξεχάσουν και κάτι ακόμα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου: 
Πως η όποια ανάληψη έργου και ευθυνών εναπόκειται στο ζήλο και στην προθυμία του κάθε μέλους, καθώς ο πρόεδρος του ΔΣ, ως  μέλος ισότιμο  απολύτως με τα υπόλοιπα, ούτε να απολύσει κάποιον έχει αρμοδιότητα ούτε βεβαίως να επιβάλει ποινές!
                                                   Δήμητρα  Κρεκούκια

                         Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Χατζηαντωνίου 13, Μαρούσι 151 24  Τηλ.: 210 80 64 848  E-mail:pl_kastalia@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου