Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«Οχι Μπαλτάς στην Παιδεία» είπε χθες στο Μαρούσι, το Μέτωπο επικριτών του νομοσχεδίου

Θάνος Βερέμης:«Η κοινωνία των πολιτών ξύπνησε»!!!
Δεκάδες πολιτικοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πανεπιστημιακοί και πολίτες παραβρέθηκαν χτες το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης
Η πρόταση που κατατέθηκε από τους επικριτές του νομοσχεδίου, είναι να κληθούν οι πολίτες που συμφωνούν με την κίνηση αυτή απόψε Τρίτη, έξω από την Βουλή τις 8.30 το βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο όπως ισχυρίστηκαν «γυρίζουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια 40 χρόνια πίσω».
Εξαιρετική χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία «Παιδεία 2015»οι εισηγητές της Ν.Δ. και του  ΠΑΣΟΚ,  Θεόδωρος Φορτσάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φορτσάκης σχολίασε ότι «είναι μία πρωτοβουλία, η οποία δείχνει ότι το θέμα της Παιδείας απασχολεί βαθιά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού». 
«Εδώ», πρόσθεσε, «έχει ανθρώπους του λυκείου και του πανεπιστημίου και του γυμνασίου και του δημοτικού, ανθρώπους των γραμμάτων, της σκέψης, και όλοι συνειδητοποιούν ότι η Παιδεία είναι σήμερα το υπ'αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα».
«Υπήρχαν επιχειρήματα τα οποία βοηθούν και εμάς στη διαδικασία που γίνεται μέσα στη Βουλή, στο διάλογο, και που δείχνουν ότι υπάρχει ένας κόσμος στην εκπαίδευση που δεν είναι μέσα σε κομματικά επιτελεία, με τη στενή έννοια του όρου και που ανησυχεί γιατί αυτό που χρειάζεται η Παιδεία σήμερα είναι εθνική συνεννόηση, πάνω από όλα», επεσήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Η πρωτοβουλία αποτελεί «πολύ καλή μαγιά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής της εκδήλωσης, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αφυπνιστεί ο κόσμος, «να πει επιτέλους "θα κατέβω να φωνάξω για το δικό μου το συμφέρον, δηλαδή για τα παιδιά μου και για τα εγγόνια μου και για όλους του επερχόμενους"».
Για το πλήθος που γέμισε το γήπεδο ο κ. Βερέμης ανάφερε ότι «η κοινωνία των πολιτών ξύπνησε».
Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. 
«Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μαζικό "όχι" στην προχειρότητα, την ιδεοληψία, το ρεβανσισμό, στην ισοπέδωση στον αναχρονισμό και την αδιαφορία», ανέφερε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «δημοκρατία και ιδεοληψία α λα καρτ» και πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση «πρώτα γκρεμίζουν και ύστερα σκέφτονται».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Αντωνίου, διευθυντής του 2ου πρότυπου-πειραματικού γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος μίλησε για «αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές» και υπεραμύνθηκε των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τα «τα κολέγια των φτωχών». 
«Η απενοχοποίηση της αριστείας που εξέφραζαν και συμβόλιζαν αυτά τα σχολεία αποτελεί εκ των πραγμάτων επιλογή αυθεντικού πειραματισμού», σημείωσε.
Με τη σειρά του ο Γιάννης Κατσαρός, σχολικός σύμβουλος, τόνισε ότι ενώ προτεραιότητα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση «μας γυρίζει στην προώθηση των ημετέρων, των κομματικών, στην επιστροφή στα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας και τα πανεπιστήμια του κομματικού συνδικαλισμού».
Κλείνοντας, ο Νίκος Σταυρακάκης, καθηγητής του ΕΜΠ είπε ότι είναι «βαθιά συντηρητικός και αντιδραστικός» ο χαρακτήρας των βασικών προωθούμενων αλλαγών και επεσήμανε την ανάγκη αυτοδιοικούμενων πανεπιστημίων, της επιστροφής επιστημόνων στη χώρα, αλλά και την ύπαρξη ενός προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι βουλευτέςτης  ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, ΚωστήςΧατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην υπουργοίΠαιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Άννα Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής τουΠοταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής του κόμματος Νίκος. Ορφανός, οβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου