Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Επιστολή Γ. Πατούλη σε πρωθυπουργό & Γιώργο Σταθάκη

Επείγον αίτημα για να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση των έργων των δήμων, κατέθεσε με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα & τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Εάν στην παρούσα φάση  αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει να ζητηθεί άμεσα από την ΕΕ, παράταση της  ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους αλλά και το να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.
 Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της δέσμευσης των πόρων ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των Δήμων και γενικότερα των έργων όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. 
Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση των εκτελεσθεισών εργασιών των έργων, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν δίνουν την εντολή πληρωμής αυτών ή δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εκδοθείσες εντολές, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων. 
Λόγω της αδυναμίας αυτής τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς Δήμους».
Περιγράφοντας δε τις συνέπειες ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει: 
«Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των ρητρών λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στην μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015 που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από Κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά «να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εισροή των οφειλομένων από την Ε.Ε. ποσών για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007–2013».
Στην περίπτωση που στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι  «είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η παράταση της ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2016 και στη συνέχεια η ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τους συλλογικούς φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου