Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Κ. Βλάχος:Τώρα είναι η ευκαιρία για τους νέους!

Όταν ο κ. Πατούλης αναλάμβανε το 2007 την διοίκηση του Δήμου, είχε μπροστά του μια μοναδική τύχη, να αρχίζει η προγραμματική περίοδος 2007-2013 του ΕΣΠΑ, που ήταν η πρώτη κατά την οποία διοχέτευε τεραστία χρηματικά ποσά στους Δήμους. Πριν από το 2006, ελάχιστοι κοινοτικοί πόροι διατίθεντο σε έργα βασικής αρμοδιότητας Δήμων.
Επτά χρόνια αργότερα, με απογοήτευση βλέπουμε, ότι η τεράστια αυτή ευκαιρία πήγε χαμένη: Ελάχιστα έργα, με υπερκοστολογημένες πεζογέφυρες, αμφιλεγόμενες δήθεν βιοκλιματικές αναπλάσεις, ένα πανάκριβο παιδικό σταθμό, αλλά άφθονες μελέτες και υπηρεσίες συμβούλων.
Τον δε κ. Πατούλη, να υπερηφανεύεται για νέους ποδηλατοδρόμους και αναπλάσεις, την στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έζησαν οι γενιές μετά τον πόλεμο.
Κομπάζει ο κ. Πατούλης, για «έργα» χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, ξεχνώντας ότι τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι και δικά μας λεφτά, ότι τα έργα δεν έχουν μόνο κόστος κατασκευής, αλλά και κόστος συντήρησης που βαραίνει τον Δήμο και μόνο. Το πιο σημαντικό δε είναι ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ έρχονται να καλύψουν συγκεκριμένες πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες και αν σπαταληθούν αλλού, το πρόβλημα βγαίνει αργότερα με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε με την σπατάλη των αγροτικών επιδοτήσεων.
Μελέτες, σύμβουλοι και ΜΚΟ, ήταν οι προτεραιότητες του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια και δεν σεβάστηκαν ούτε τα ιερά λεφτά για ανέργους.
Από τις 400.000 ευρώ που πήρε από ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων, στην τσέπη των τελευταίων μπήκαν μονό 80.000. Που πήγαν τα υπόλοιπα; Εταιρεία επικοινωνίας STRACOM, σύμβουλοι (πολυπράγμονες και γνωστοί), B+F, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κ.λ.π.
Αντίθετα με ότι συνέβη μέχρι σήμερα, η δική μας λογική είναι διαφορετική και έρχεται να υπηρετήσει τις δύο βασικές μας προτεραιότητες: θέσεις εργασίας και βοήθεια στον προϋπολογισμό της οικογένειας. Έρχεται, ύστερα από τις δικές μας άμεσες πρωτοβουλίες, που χρηματοδοτούνται από πόρους του Δήμου. Μειώνοντας πρώτα-πρώτα τους δικούς μας μισθούς, τις εκδηλώσεις, τις δημόσιες σχέσεις, τους προσωπικούς οδηγούς και φωτογράφους.
Τα έργα που εμείς ετοιμάζουμε για το νέο ΕΣΠΑ, είναι έργα που θα αξιοποιήσουν την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δήμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι έργα της κοινωνικής οικονομίας, όπως ο τοπικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός.
Έργα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Όπως το αναβαθμισμένο ευρυζωνικό δίκτυο παροχής δωρεάν Ίντερνετ.
Έργα, που χτυπάνε την ανεργία των νέων, όπως το Ταμείο Στήριξης των Επιχειρήσεων Νέων Ανθρώπων.
Έργα, που έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά, όπως η αντικατάσταση λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με συνακόλουθη μείωση των δημοτικών τελών.
Έργα, που θα μετατρέψουν το στόλο της πάλαι ποτέ πρότυπης Δημοτικής Συγκοινωνίας μας, σε «πράσινη» και «έξυπνη» συγκοινωνία.
Σε αυτές τις κατευθύνσεις κινείται το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αυτές τις δυνατότητες θα αξιοποιήσουμε.
Μπορούμε δε να τις αξιοποιήσουμε, γιατί είμαστε νέοι και καινοτόμοι.
Ο κ. Πατούλης και οι συνεργάτες του δεν μπορούν. Γιατί δεν είναι ούτε καινοτόμοι, ούτε νέοι. Γιατί ο «νέος», δεν προσδιορίζεται ηλικιακά, αλλά είναι αυτός που μπορεί να γεννά συνεχώς νέες ιδέες και να κατανοεί την κοινωνική πραγματικότητα.
Γι αυτό και εγώ σας ζητώ…
Να δώσετε μια ευκαιρία στους νέους.
Είναι η μοναδική διέξοδος στην σημερινή απογοήτευση.
                                            
                                              Κωνσταντίνος Χρ. Βλάχος
                                       Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου
                  ΠΗΓΗ:www.marousi-ipolimas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου