Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

«Βάφτισαν» τη ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ και ανανέωσαν για 8 μήνες το προσωπικό της!

Σε καλά οργανωμένο σχέδιο εξελίσσεται η επιχείρηση λειτουργίας κρατικού τηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα.
Το πραξικοπηματικό λουκέτο στην κερδοφόρα εταιρεία δημοσίου συμφέροντος ΕΡΤ Α.Ε της 11ης Ιουνίου, ολοκληρώνεται από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη Βουλή με μια τροπολογία στον άσχετο νόμο περί προληπτικού ελέγχου των Τραπεζών με την οποία το κρατικό μόρφωμα του Γιάννη Στουρνάρα, η ΔΤ βαφτίζεται σε ΝΕΡΙΤ.
Η υπηρεσία της ειδικής διαχείρισης της περιουσίας της ΕΡΤ στο υπουργείο Οικονομικών διατηρείται για δυο χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλα δύο χρόνια!
Το πέρασμα στο νέο τηλεοπτικό κρατικό καθεστώς της μεταΕΡΤ εποχής συμπληρώνεται με δυο ακόμη κινήσεις.
Η ΝΕΡΙΤ δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού με αιτιολογία τις επικείμενες εκλογές.
Και θα υπογράψει σύμβαση εργασίας διάρκειας 8 μηνών με τους συμβασιούχους της ΔΤ που ήδη έχουν πάρει ανανέωση σύμβασης ως τον Δεκέμβριο του 2014. Πρακτικά δηλαδή ως το Καλοκαίρι του 2015 η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμπει με το προσωπικό της Δ.Τ, η ειδική διαχειρίστρια Αφροδίτη Γουγά θα καταγράφει ως το 2016 την περιουσία της ΕΡΤ και η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ θα αναθέτει εκπομπές, προγράμματα αλλά και τις βασικές λειτουργίες της εταιρείας σε εξωτερικούς συνεργάτες και ιδιωτικές εταιρείες.
Το προμελετημένο «έγκλημα» να εξαφανιστεί από τον τηλεοπτικό αέρα ο τηλεοπτικός φορέας που κατά το γράμμα του νόμου εκπέμπει προς το δημόσιο συμφέρον, εκτυλίχθηκε τους τελευταίους δέκα μήνες με αλλεπάλληλες νομικές παρεμβάσεις, προσθήκες διατάξεων και τροποποιήσεις της πρώτης απόφασης του λουκέτου της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς κύρωση από τη Βουλή                                                                                                                             
Το τελικό αποτέλεσμα της λειτουργίας της Δ.Τ με το όνομα ΝΕΡΙΤ, ήταν προδιαγραμμένο από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να μην κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατάργησης της ΕΡΤ στη Βουλή, καθιστώντας έτσι το κλείσιμο της συνταγματικά παράνομο . Έκτοτε ακολούθησαν οι προμελετημένες ενέργειες για να επιβληθεί το τηλεοπτικό καθεστώς εκπομπής της Δ.Τ.
Η υπουργική απόφαση 2 της 11ης Ιουνίου 2013 με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ τροποποιήθηκε στις 12 Ιουνίου. Έκτοτε κάθε φορά που η κυβέρνηση χρειάζονταν να ξεπεράσει τα κωλύματα των νόμων που κουρέλιασε για να κλείσει την ΕΡΤ, απλώς τροποποιούσε την πρώτη εκείνη απόφαση! Η τρίτη τροποποίηση έγινε στις 19 Ιουνίου, ακολούθησε άλλη μια στις 8 Ιουλίου και στις 22 Ιανουαρίου 2014 ξανατροποιήθηκε.
Η τελευταία ήταν κομβική, καθώς άνοιγε το δρόμο για τη μετατροπή της Δ.Τ σε ΝΕΡΙΤ καθώς καθόριζε την ανάθεση προγραμμάτων της νέας κρατικής τηλεοπτικής εταιρείας στην υπηρεσία της Δ.Τ. Είχαν προηγηθεί οι προσλήψεις συμβασιούχων για δύο μήνες που στη συνέχεια με κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τις προσλήψεις, ανανεώθηκαν για έξι μήνες και πλέον οι ίδιοι εργαζόμενοι, άνευ διαγωνισμού ως το τέλος του 2014.
ΝΕΡΙΤ-ΦΕΚΟ νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ δημιουργήθηκε με το νόμο 4173 στις 26 Ιουλίου 2013. Από τότε μέχρι και σήμερα, αυτό που σίγουρα κατάφερε η ΝΕΡΙΤ είναι να προκαλέσει χωρίς καν να λειτουργήσει ως εταιρεία την παρέμβαση του εισαγγελέα! Και να δεχθεί δεκάδες εξώδικα από υποψήφιους που κατέθεσαν αίτηση πρόληψης, θεωρώντας πως θα τηρηθούν οι διαδικασίες που ανακοινώθηκαν.

Τίποτε από όσα προβλέπουν οι πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΕΡΙΤ δεν ισχύει στην πράξη. Στις 12 Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση δίνει στο νέο φορέα τις ψηφιακές συχνότητες που κατείχε η ΕΡΤ, κόβοντας της όμως τη μια από τις τρεις. Παρά τις ηχηρές δηλώσεις στη Βουλή περί ανεξαρτησίας και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Π.Καψή που κλήθηκε να διαχειριστεί το λουκέτο της ΕΡΤ «αναίμακτα» ως αρμόδιος υφυπουργός, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο στις 21 Αυγούστου 2014 με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας! Στις 16 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται το Καταστατικό της ΝΕΡΙΤ με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών παραμ
ένει η διαχείριση του κεφαλαίου της ΕΡΤ ύψους 280 εκατ. ευρώ!
Ο Παντελής Καψής δικαιολογείται για τη μη λειτουργία και εκπομπή της ΝΕΡΙΤ στις δεκάδες των συνεντεύξεων του, πως το κανάλι δεν μπορεί να εκπέμψει επειδή δεν είναι ελεύθερο το ραδιομέγαρο. Στις 3 Οκτωβρίου 2013 το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει το νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με πρόεδρο –διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Προκοπάκη και μέλη τους Κ.Ευαγγελάκου, Θ.Καρούνο, Ν.Ξανθούλη και Κ.Πολυζωγόπουλο.
Την 1η Νοεμβρίου 2013 γίνεται η πρώτη τροποποίηση του νόμου ΝΕΡΙΤ με υπουργική απόφαση εισάγοντας τη δυνατότητα προσλήψεων συμβάσεων εργασίας και αναθέσεων πάσης φύσεως σε εξωτερικούς συνεργάτες, κοινοπραξίες ατόμων και εταιρείες. Την ίδια μέρα, 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί στη ΝΕΡΙΤ τη μισή Κατεχάκη, τα στούντιο δηλαδή και το κτίριο της διοίκησης. Η υπόλοιπη Κατεχάκη είχε ήδη υποκλαπεί επί λειτουργίας ΕΡΤ από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στις 6 Νοεμβρίου η εταιρεία ΝΕΡΙΤ καταχωρείται στο Γ.Ε.Μ.Η. και στις 23 Δεκεμβρίου η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ και αποφασίσει να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος.
Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η επίθεση των ΜΑΤ για την εκκένωση του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Η εγκατάσταση των ανθρώπων τη Δ.Τ εκεί ακολουθεί μετά από 20 μέρες! Η ΝΕΡΙΤ και πάλι δεν λειτουργεί.
Την 1η Ιανουαρίου μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ανταποδοτικό τέλος αλλά ο προϋπολογισμός της νέας εταιρείας δεν δημοσιοποιείται, αντιθέτως παραμένει κρυφός μέχρι και σήμερα.
Στις 22 Ιανουαρίου η ΝΕΡΙΤ συμπράττει με τη Δ.Τ για παροχή προγραμμάτων. Με νέα δήλωση του ο Π.Καψής δηλώνει «υπεύθυνα» πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει στις 27 Απριλίου. Το πραξικόπημα ολοκληρώνεται στη Βουλή με τη νέα τροπολογία για να σβήσει το σήμα της Δ.Τ και στις 5 Μάϊου να ανάψει το σήμα της ΝΕΡΙΤ.
Χωρίς η νέα εταιρεία που πληρώνουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες, να γνωρίζει αν θα εκπέμψουν δυο τηλεοπτικά κανάλια, όπως είχαν δεσμευθεί οι αρμόδιοι, τρία ραδιοφωνικά προγράμματα, ένα δορυφορικό κανάλι, κ.λ.π.
Οι βασικές λειτουργίες της ΝΕΡΙΤ σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο παραδίδονται από τον Γ. Προκοπάκη σε ιδιώτες «συνεργάτες» με αμοιβές από 2.000 ως και άγνωστο ποσό, ενώ η τηλεοπτική ενημέρωση θα παραδίδεται από την ελεγχόμενη ομάδα της ΔΤ υπό του Βασίλη Θωμόπουλου

                           ΠΗΓΗ:www.typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου