Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τρία ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δημοτική Αρχή

1. Στον Καιάδα του ανταγωνισμού πετιούνται χιλιάδες παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Το κράτος έχει ήδη μετακυλίσει την ευθύνη του για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή σε ΜΚΟ, ιδιώτες και «ευεργέτες». Στη λίστα των 200.000 παιδιών με Ειδικές Ανάγκες που μένουν κάθε χρόνο εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας θα προστεθούν - σε πρώτη φάση - εκατοντάδες παιδιά με νοητική στέρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα μένουν κλειδωμένα σπίτια τους, η βελτίωση της υγείας τους θα κάνει βήματα προς τα πίσω, οι γονείς τους δε θα μπορούν να πάνε ούτε για δουλειά προκειμένου να τα προσέχουν.
Συγκεκριμένα το Σικιαρίδειο ίδρυμα - ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα - λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης και εξάντλησης των "δωρεών", ξεκίνησε τη λειτουργία του τη νέα σχολική χρονιά στις 3/9/2012 , με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, με αβέβαιο το πότε και αν θα λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι το Σικιαρίδειο όπως και όλα τα Κέντρα, Μονάδες, Δομές που έχουν να κάνουν με την Ειδική Αγωγή, είναι ΝΠΙΔ, τα οποία εποπτεύονται και επιδοτούνται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σήμερα τις υπηρεσίες του Σικιαρίδειου αποδέχονται περίπου 200 παιδιά με νοητική στέρηση. Σε δικές του εγκαταστάσεις υποστηρίζονται με υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης δυο Δημόσια Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και το Δημόσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, δηλαδή τουλάχιστον 100 παιδιά επιπλέον.
Ανεξάρτητα από τα σενάρια για τις πραγματικές προθέσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω απ' το έγγραφο της Διοίκησης (επιβολή τροφείων ή αξιοποίηση του χώρου με πιο επικερδείς τρόπους),
 η ελλιπής χρηματοδότηση αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Ρωτάμε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η δημοτική αρχή ώστε:
Να γίνει άμεσα η καταβολή των κονδυλίων από τους αρμόδιους φορείς, ώστε το Σικιαρίδιο Ίδρυμα και τα ειδικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία να συνεχίσουν να λειτουργούν?
Να καταβάλει η Περιφερειακή διοίκηση Αττικής τα ποσά για την μεταφορά των παιδιών για τη σχολική χρονιά 2012-13 , καθώς και για την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού , Κοινωνικών Λειτουργών, Σχολικών Νοσηλευτών και Βοηθών?
Να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στην πλήρωση των 4 οργανικών θέσεων Δασκάλων Ειδικής Αγωγής που χρειάζονται για να λειτουργήσει το Σχολείο?
2.Η νέα χρονιά λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών ξεκίνησε, με πολλά προβλήματα να περιμένουν παιδιά, γονείς και εργαζόμενους, λόγω τις υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και της στρατηγικής επιλογής των υπερασπιστών του ξοφλημένου καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης , όποια υπηρεσία μπορεί να φέρει κέρδη την χαρίζουμε στους ιδιώτες. Ζητάμε από τον αρμόδιο πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ να μας δώσει στοιχεία , πόσες αιτήσεις έγιναν, πόσες εγκρίθηκαν, πόσα παιδιά φιλοξενούνται στους σταθμούς και εάν γίνεται με επάρκεια η σίτιση των παιδιών και η καθαριότητα των σταθμών.
3.Ζητάμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για το κλείσιμο του Δήμου στις 13 και 14/9/2012 σαν διαμαρτυρία για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Μπουντούρογλου Νίκος
Καρλατήρα Μαρία
Φωτόπουλος Θανάσης.
ΜΑΡΟΥΣΙ 10/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου