Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το ψήφισμα του Δ.Σ. Αμαρουσίου για το Σικιαρίδειο

Την απρόσκοπτη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου με την παροχή των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία τους, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, με ψήφισμά του, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία. Ζητείται επίσης να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μην στερηθούν την απαραίτητη κοινωνική μέριμνα, προστασία και δημιουργική απασχόληση που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν τα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούσε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.
Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ζητείται:
1. Να τηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο και ιδιαίτερα το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας τους όρους της δωρεάς από την οικογένεια Σικιαρίδη, που ορίζει ότι οι δαπάνες λειτουργίας του Ιδρύματος βαρύνουν το Υπουργείο Υγείας.
2. Να διασφαλίσει η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, ως Κέντρου ανοιχτής φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών με νοητική υστέρηση. Δεν πρέπει να επιτρέψει να κλείσει ένα Ίδρυμα που τιμά με το έργο του τον Άνθρωπο και την Ελληνική Πολιτεία.
3. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου με την παροχή των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία τους.
4. Να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μη στερηθούν την απαραίτητη κοινωνική μέριμνα, προστασία και δημιουργική απασχόληση που μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα δεκάδες παιδιά που φιλοξενούσε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.
5. Να μην επικρατήσει η λογική των άδικων και οριζόντιων περικοπών στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, γιατί με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθεί σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία σε λουκέτο μια κοινωνική δομή που προσφέρει ανακούφιση και ελπίδα σε δεκάδες οικογένειες παιδιών με νοητική υστέρηση.

6. Να δοθεί προτεραιότητα από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία στην καταβολή των οφειλούμενων προς το Ίδρυμα οικονομικών πόρων, ως αυτά οφείλουν με βάση τις κείμενες διατάξεις του νόμου.
7. Να διασφαλιστεί με κάθε μέσο η μεταφορά των μαθητών από και προς το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.
Το ψήφισμα για το Σικιαρείδιο ίδρυμα υπερψήφισαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισε «παρών».
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το σχετικό ψήφισμα.

Ο Δήμος Αμαρουσίου ... εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ορατό κίνδυνο να αναγκαστεί το Σικιαρίδειο Ίδρυμα εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Ήδη 250 παιδιά με ειδικές ικανότητες που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, καθώς ανεστάλη η λειτουργία του, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Την επαναλειτουργία του Ιδρύματος ζητούν οι γονείς των παιδιών που προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:00 π.μ. στη Λεωφόρο Αμαλίας.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κος Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι «η αναγκαία περιστολή της κρατικής δαπάνης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφορά την περικοπή πόρων από Ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Σικιαρείδιο Ίδρυμα, που προσφέρουν σημαντικό έργο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αντίθετα, στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος του Κράτους και των οικονομικών του θα πρέπει από την εξοικονόμηση των πόρων που επιτυγχάνεται να ενισχύονται οι δομές εκείνες που πραγματικά συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.Το κοινωνικό κόστος από την αδυναμία λειτουργίας του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη όσων τα προηγούμενα χρόνια με τις αποφάσεις τους του στέρησαν πολύτιμους οικονομικούς πόρους, αποδίδοντας μόνον μέρος της απαραίτητης κρατικής επιχορήγησης, θα είναι τεράστιο. Θα το πληρώσουν δεκάδες ανήμπορα παιδιά που έχουν ανάγκη την φροντίδα και το ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Κοινωνίας, αλλά και οι οικογένειές τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου