Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Λουκέτο σε κλινικές χωρίς… ασθενείς

 Υπολειτουργούν πολλές από τις 2.000 κλινικές που υπάρχουν σήμερα στα 131 συνολικά νοσοκομεία της χώρας(δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ". Η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα που υπογράφει το ρεπορτάζ, τονίζει μάλιστα πως "το υπουργείο Υγείας  στοχεύει την  μειωσή τους τουλάχιστον κατά 500".
Μόνο την την τελευταία 15ετία, σημειώνει, "ιδρύθηκαν περί τις 1.000 κλινικές, όχι όμως για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τις ανάγκες των γιατρών να… γίνουν (και) διευθυντές. Το 1996 υπήρχαν 980 κλινικές, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε τις 1.935.
Ενδεικτικό της άναρχης ίδρυσης κλινικών είναι πως τα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων διπλασιάστηκαν, χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε σχετική μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και την κάλυψή τους αλλά και χωρίς να διαπιστώνεται έστω εκ των υστέρων ουσιαστική μεταβολή στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους Έλληνες ασθενείς. Η ανάλυση, που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά όλων των δημόσιων κλινικών στο πλαίσιο λειτουργίας του ESY.net υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Νίκου Πολύζου, αποκαλύπτει τη διοικητική διόγκωση του ΕΣΥ αλλά και τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας...".
Επικαλούμενη δε στοιχεία του ESY.net  τα οποία προέκυψαν από τη μέτρηση που έγινε για πρώτη φορά της πληρότητας και της αποδοτικότητας κάθε κλινικής του ΕΣΥ, υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν την «πυξίδα» για τις συνενώσεις των κλινικών που μπορεί να γίνουν προς όφελος του Έλληνα ασθενή, του συστήματος υγείας και της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τo Bόρειο τομέα της Αττικής, ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις άδειων κλινικών, αναφέρονται :
ΚΑΤ: Χωρίς ασθενείς μένουν επτά στα δέκα κρεβάτια του Παιδοορθοπεδικού Τμήματος (πληρότητα 28%). Ακόμη πιο χαμηλή είναι η πληρότητα στη Μονάδα Εγκαυμάτων:
 οι δέκα από τις 13 κλίνες της είναι μονίμως άδειες!
Σισμανόγλειο: Η Α’ Χειρουργική Κλινική έχει πληρότητα 70% και η Β’ μόλις 52%. Δεδομένου ότι η Β’ διαθέτει μόλις έξι (!) κρεβάτια, προκύπτει ότι τα τρία είναι πάντοτε άδεια.
Παίδων Πεντέλης:
 Οκτώ στα δέκα κρεβάτια του Ορθοπεδικού Τμήματος είναι άδεια!
«Αμαλία Φλέμινγκ»:
 Υπολειτουργούν οι Α’ και Β’ Καρδιολογικές Κλινικές του νοσοκομείου. Από τις 26 κλίνες της Α’ και από τις 22 κλίνες της Β’ γεμίζουν μόλις οι 11! Μισοάδειες είναι οι Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές (πληρότητα 55% και 47%, αντιστοίχως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου